maandag, juli 15, 2024
HomeBlogTOTALE MAANSVERDUISTERING
SEB LEESON LEGAL GROUP

TOTALE MAANSVERDUISTERING

Wie van natuurfenomenen houdt kan zich vandaag alvast verkneukelen. En omdat de kans op bewolking op Tenerife vrij klein is zal het spektakel ongehinderd kunnen gevolgd worden.
Liefhebbers van sterrenkunde en heelal-spotters krijgen op vrijdag 27 juli 2018 een niet te missen maansverduistering voorgeschoteld. Twee extra dimensies worden er meteen aan toegevoegd: de duur en de kleur.
Deze eclipse lunar is de langste maansverduistering van de 21ste eeuw. Het totale spektakel zal zowat 3 uur duren, waarvan 1 uur en 43 minuten zal gewijd zijn aan de eigenlijke verduisteringsfase.
De kleur van de maan zal veranderen van geelwit naar oranjerood, vandaar dat men ook spreekt van een bloedmaan.

De maan beweegt zich door de schaduw van de aarde, zodat er eerst op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt en het lijkt alsof er een stukje uit de maan is verdwenen. De verduistering zet dan door tot het hele maanoppervlak zich in de aardschaduw heeft gehuld. Daarna verdwijnt het hapje aan de andere kant van de maan en tenslotte verlaat de schaduw de maan helemaal.
Het fenomeen begint zich te roeren rond 19.24 uur CAN maar dan moet je onder de horizon kijken. Maar niet getreurd, het begin van de zichtbare fase begint om 21.21 uur CAN en de totale eclips loopt af om 22.13 uur CAN. Om 23.19 uur CAN eindigt de partiële verduistering en om 00.28 uur CAN is het fenomeen helemaal verdwenen.
Deze verduistering wordt op Tenerife ook luna de sangre (bloedmaan) genoemd vanwege de roodachtige kleur. Om deze optimaal waar te nemen is, in tegenstelling tot zonsverduisteringen, geen bril of oogbescherming nodig. Het is echter aan te raden om een verrekijker of telescoop te gebruiken om optimaal van dit fenomeen te kunnen genieten.

Het meest opvallende kenmerk van deze verduistering de zeer intense rode toon die de maan zal aannemen. Dat komt door het feit dat een deel van het zonlicht door de dampkring van de aarde gaat en daar worden de kleuren gebroken, zoals in een prisma. Met andere woorden de kleuren worden door de atmosfeer gefilterd en alleen rood heeft doorgang.

Maak het je gemakkelijk en plaats je comfortabel. Tenerife is van oudsher de aanbevolen plaats omdat er op het eiland geen luchtvervuiling aanwezig is. Daardoor wordt het zicht niet belemmert of gesluierd. Nog een tip: hoe hoger je je bevindt, hoe beter je het ziet. Las Cañadas is dus de ideale plek om dit natuurfenomeen te aanschouwen. In drukke toeristische centra zoek je best een donker hoekje om te kijken, weg van de lichtpollutie.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

TE VEEL IS TE VEEL

LENTE OP TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP