vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogGastronomieTORTILLA DE ESPAÑA
spot_img

TORTILLA DE ESPAÑA

We hebben reeds een aantal artikels gepubliceerd over de Canarische gastronomie en een paar keer reden we op een culinair randje, het randje met het Spaanse vasteland. Bereidingen die op het Spaanse vasteland werden bereid en meereisden met de scheepvaart vanaf de 18de eeuw hebben ook de Canarische Eilanden en andere Spaanstalige landen in Midden-Amerika bereikt. Zoals de tortilla de papas – ook tortilla de patatas genoemd – de alom gekende aardappelomelet

De tortilla de patatas is een eieromelet waaraan gehakte aardappelen worden toegevoegd. Het is een van de bekendste, zo niet populairste en meest emblematische gerechten van de Spaanse keuken, dat in elke bar of restaurant in het land kan gegeten worden. De originele tortilla wordt bereid met eieren en gekookte aardappelen, een snuifje zout en gebakken in plantaardige olie.

Er zijn veel variaties op het basisrecept. Het toevoegen van uien bijvoorbeeld is een bereiding die populairder is dan het basisrecept. Ook met de kruiding wordt veelal gegoocheld en dat is de reden dat men tortillas bereid op honderd verschillende manieren. 
Het Spaanse woord tortilla wordt fonetisch t o r t i l j a uitgesproken.

Recept tegen hongersnood

In de kronieken van Indië wordt een ei-omelet reeds beschreven in 1519 en was al bekend, zowel in Europa door de Spaanse conquistadores als in Amerika door de Azteken, die het op de markten van Tenochtitlán bereidden en verkochten. In oude teksten werd de Meso-Amerikaanse omelet meestal aangeduid als ‘maïsbrood’.

Het boek ‘La patata en España’, geschreven door de wetenschapper Javier López Linage, van het Centro de Ciencias Humanas y Sociales, bevestigt dat de gedocumenteerde verwijzing naar de aardappelomelet voorkomt in Villanueva de la Serena (Extremadura) in de 18de eeuw. Het werk verwijst naar documenten waarin de aardappelomelet in 1798 op deze locatie wordt genoemd. Hij schrijft de uitvinding toe aan Joseph de Tena Godoy en de markies van Robledo, twee landeigenaren uit Villanueva de la Serena, die op zoek waren naar een goedkoop voedingsmiddel om de hongersnood te verlichten op basis van de aardappel. 

In de 18de en 19de eeuw

Het eerste wat zij bedachten was het maken van een aardappelbrood, maar in plaats van deze klaar te maken in een oven, bakten zij dit in een koekenpan. Met de hulp van enkele plaatselijke vrouwen evolueerde het idee naar het bakken van de gesneden aardappelen in de plaatselijke olijfolie zonder bloem en het toevoegen van geklopt ei, wat tot ieders verbazing resulteerde in deze lekkernij.

Een ander bekend document waarin een verwijzing naar de aardappelomelet voorkomt is afkomstig uit Navarra. Het gaat om een anoniem schrijven, gericht aan de Cortes de Navarra in 1817 waarin wordt uiteengezet in welke erbarmelijke omstandigheden de boeren leefden in vergelijking met de inwoners van Pamplona en Navarra. 

Variaties op één thema

Er zijn evenveel manieren om een tortilla te maken als er koks zijn. Volgens sommigen moeten de aardappelen worden gekookt in plaats van gebakken in olie (olijfolie of zonnebloemolie) en moeten ze een tijdje in het losgeklopte ei blijven liggen nadat alle bakolie is verwijderd, zodat ze zompig worden en de juiste consistentie krijgen.

Pincho de tortilla, wordt veelal geserveerd in bars in Spanje in de vorm van een driehoek. Het kan ook gegeten worden als tapas, tussen een sandwich (bocadillo de tortilla española), op een spies, in dados (Argentinië en Uruguay) of in kleine porties als onderdeel van een picada (brochette). Er kunnen ingrediënten aan het basisrecept worden toegevoegd, zoals ui, paprika’s – die ook vaak als garnering worden gebruikt – chorizo, champignons of sojasaus. 

Nog meer varianten

Er zijn varianten van deze omelet die klaargemaakt worden met andere ingrediënten, zoals de tortilla paisana, die naast aardappelen en ei ook chorizo, rode peper en erwten bevat. 
Een andere variant is de gevulde omelet, die een dikke omelet kan zijn die in tweeën wordt geopend, of twee dunne omeletten die op elkaar worden gelegd. Tussen de twee delen zit, net als bij een sandwich, een vulling, die kan bestaan uit groente, salade, ham, kaas, spek of surimi.

In Madrid worden de tortillas bravas geserveerd met een pittige saus die lijkt op die van de patatas bravas. Meestal zijn deze klein van formaat. In andere provincies worden ze ook meestal vergezeld van mayonaise, maar ook currysauzen en dressings kunnen er worden aan toegevoegd.

Nutritionele waarde

Er wordt geadviseerd dat de omelet compact en goed doorbakken moet zijn. Volgens het voedingsdossier van het United States Department of Agriculture(USDA) bedraagt de energie-inname van 100 g omelet ongeveer 120 kcal. Een portie van 100 g bevat ongeveer 3,2 g eiwit, 4,8 g lipiden, 15,2 g koolhydraten en 1,6 g vezels. De USDA schat het cholesterolgehalte van een commerciële omelet op ongeveer 44 mg per 100 g, wat slechts 15% is van de aanbevolen hoeveelheid voor een cholesterolarm dieet.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WIJNEN UIT TENERIFE

PROPER TOERISME

spot_img