zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsTOPLOCATIE GEDURENDE PAASPERIODE
spot_img

TOPLOCATIE GEDURENDE PAASPERIODE

Gedurende de paasvakantie zijn reizen naar de zon steeds een topper van formaat. Aldus komen er tienduizenden toeristen aan op de Canarische Eilanden. Allen zijn ze op zoek naar de zon en het milde klimaat dat op deze subtropische gordel zo welig tiert. Na een natte, kille en vochtige winter, waarin de zon veelal verstoppertje speelde, zijn velen aan boord gestapt van een vlucht die hen naar the place to be moet brengen waar vitamine D in overvloed is te verkrijgen.

Voeg daarbij de volksverhuizing van de lokale bevolking die gedurende de Semana Santa andere oorden gaat opzoeken en we krijgen een palet van saturatietoestanden op wegen, stranden, boulevards, in winkelstraten en in de horeca. 

Alles en iedereen beweegt

De toerismestroom naar de zaligmakende eilanden is opnieuw aangezwollen en markeert het definitieve afscheid van de coronapandemie. De logiesvertrekkende bedrijven noteren een gemiddelde bezettingsgraad van plusminus 80 procent, een cijfer dat nooit eerder werd behaald. 
Nooit eerder zag men zoveel campers, zwerfwagens en mobilhomes die de kuststroken bezetten. Busjes, bedrijfswagentjes, bestelwagens en zelfs gewone voertuigen worden massaal omgebouwd tot een mobiele slaapkamer met dewelke men minimalistisch rondtrekt. Enige voorwaarde is dat men erin kan overnachten en dat het voertuig geblindeerd wordt. In Spanje mag er in een voertuig overnacht worden op voorwaarde dat men niet naar binnen kan kijken.

Stranden

De thermometer wijst 25 tot 26 °C aan op de stranden en dit is het moment waarop zonnekloppers, baders, zwemmers, sportievelingen en rustzoekende mensen de kustgebieden overvallen. Ook surfers vinden de weg naar het oceaanopstapje om gebruik te maken van de golven die de surfplank moeten voortstuwen. In sommige gebieden kan dat, in andere is er helemaal geen zeedeining en staren de surfieboys werk- en sufloos naar het wateroppervlak.
Zonnekloppers hebben het hard te verduren. Lichamen liggen verspreid als 100 tinten rood op de kleurenschaal van de huid, terwijl Senegalezen proberen hun zonnebrillen en andere prularia proberen te slijten aan een horizontaal liggende massa.

Gestegen prijzen

Chiringuitos (strandbars) en de bars in de nabijheid van de stranden doen gouden zaken. Het Canarische taalaccent is er overduidelijk te horen, terwijl de muziek duidelijk is gericht op buitenlandse klanten met een middelbare leeftijd. ‘Voyage, Voyage’, ‘Daddy Cool’ en ‘Never Gonna Give You Up’ passeren de revue, méér dan een keer terwijl er dorstige kelen worden gelaafd.
Er zijn veel meer toeristen dan vorig jaar en de prijzen zijn gestegen. Omdat de toeristen niet meer uitgeven dan voorheen, is het rendement op de handel en de cashflow (door elektronische betalingen) kleiner.

Allen naar de Canarische Eilanden

Enkele dagen geleden konden we een screenshot maken op Flight Radar, waarop tientallen vliegtuigen op weg waren naar de Canarische Eilanden (zie afbeelding onderaan). Een normaal verschijnsel en wie dan een vlucht boekte in de tegenovergestelde richting kon veelal genieten van stuntprijzen. Elk jaar reizen er 16 miljoen toeristen naar de Canarische Eilanden.

‘Europa gaat op vakantie… naar de Canarische Eilanden’, blokletterde het officiële account van Flight Radar op Twitter. Overheden en toeristische platformen waarschuwen voor de verzadiging van het toerisme op de eilanden. De toeristische sector is een economische steunpilaar en zorgt momenteel voor ongeveer 20 % van de staatsinkomsten, dit is minder dan de 33 % die het bereikte vóór de COVID-19-pandemie, in 2019.

Inzetten op duurzaamheid

Er wordt, ook op de Canarische archipel, meer en meer ingezet op duurzaamheid en het maatschappelijk middenveld ervaart een toename van sociale bewegingen rond de bescherming van d het milieu en de natuur. Nieuwe toeristische projecten die als niet-duurzaam worden ervaren, worden door actiegroepen afgeschoten.

In het afgelopen jaar was dit het geval bij de protesten tegen het geplande hotel op het strand van La Tejita, een beschermd natuurgebied, of de luxe villa’s in Puertito de Adeje die bekend staan als Cuna del Alma, beide op Tenerife, of meer recent op La Palma, waar er plannen zijn voor de bouw van een ‘Ecoresort’ met 1.400 bedden in La Pavona.

In dit verband heeft Lanzarote, dat het equivalent van 17 maal zijn bevolking ontvangt, ervoor gekozen zichzelf tot een verzadigd toeristisch eiland te verklaren en heeft bekendgemaakt dat het met minder toeristen naar meer rentabiliteit wil streven, iets waarvoor een brede maatschappelijke consensus is verzekerd.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img