zaterdag, juli 20, 2024
HomeBlogNieuwsTOERISTISCHE VERHUUR WORDT AANGEPAKT
SEB LEESON LEGAL GROUP

TOERISTISCHE VERHUUR WORDT AANGEPAKT

Toeristische verhuur wordt aangepakt doordat de regering overweegt om toeristische appartementen in woongebouwen te verbieden. Er wordt overwogen om de Wet op Horizontale Eigendom aan te passen om te voorkomen dat toeristische appartemeten aangeboden worden in woonblokken (comunidades), aangezien ze een economische activiteit met zich meebrengen.

Deze mogelijke beslissing is gebaseerd op eerdere uitspraken van het Hooggerechtshof, waarin werd geoordeeld dat het verhuren van woningen voor toeristische doeleinden een economische activiteit is. Dit werd ondersteund door twee gunstige vonnissen voor eigenaarsgemeenschappen in Oviedo en San Sebastián.

De bestuurlijke overheid uitte ook haar bezorgdheid over de negatieve impact die de toename van toeristische appartementen heeft op de toegang tot waardige huisvesting, doordat de huurprijzen stijgen en de beschikbaarheid van residentiële huurwoningen afneemt.

Op Tenerife wordt overwogen om toeristische appartementen in woongebouwen te verbieden, en dit om verschillende redenen:

Verstoringen in de gemeenschap
Toeristische appartementen kunnen overlast veroorzaken voor vaste bewoners. Denk aan geluidsoverlast, verhoogde drukte en verminderde veiligheid, wat kan leiden tot spanningen in woonwijken.

Hogere huurprijzen
De vraag naar toeristische appartementen kan de huurprijzen opdrijven, waardoor het voor lokale bewoners moeilijker wordt om betaalbare huisvesting te vinden. Dit leidt tot een tekort aan huurwoningen voor de lokale bevolking.

Verminderde beschikbaarheid van woningen
Woningen die worden omgebouwd tot toeristische appartementen verminderen het aantal beschikbare woningen voor permanente bewoning, wat bijdraagt aan de woningcrisis.

Bescherming van lokale gemeenschappen
Het behoud van de lokale gemeenschap en identiteit is belangrijk. Toeristische appartementen kunnen de samenhang en identiteit van wijken aantasten doordat er minder langdurige bewoners zijn.

Economische balans
Hoewel toerisme belangrijk is voor de economie van Tenerife, is het essentieel om een balans te vinden zodat de belangen van de lokale bevolking en de duurzame ontwikkeling van woonwijken worden beschermd.

Juridische en beleidsmatige redenen
Er zijn uitspraken van het Hooggerechtshof in Spanje die het verhuren van woningen voor toeristische doeleinden als een economische activiteit beschouwen. Dit heeft gemeenschappen van eigenaren meer mogelijkheden gegeven om maatregelen te nemen tegen toeristische appartementen.

Voorbeelden van andere steden
Andere steden in Spanje en Europa hebben vergelijkbare maatregelen genomen om de impact van toeristische appartementen te beperken. Bijvoorbeeld, Barcelona heeft aangekondigd dat het alle toeristische appartementen tegen november 2028 wil elimineren om de beschikbaarheid van woningen voor lokale bewoners te vergroten.

Conclusie

Toeristische verhuur wordt aangepakt. Het verbieden van toeristische appartementen in woongebouwen op Tenerife wordt overwogen om de leefbaarheid van woonwijken te verbeteren, de huisvestingsmogelijkheden voor lokale bewoners te beschermen en de balans tussen toerisme en het dagelijks leven op het eiland te waarborgen.

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM   


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Dus als uw complex residentieel is mag je geen toeristen verhuur meer doen ? Vroeger was ons complex toeristisch maar enkele jaren geleden residentieel geworden .. vanaf toen ook minder kadaster moeten betalen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP