maandag, juli 15, 2024
HomeBlogNieuwsTOERISTISCHE VERHUUR OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

TOERISTISCHE VERHUUR OP TENERIFE

Toeristische verhuur op Tenerife komt in amper één week tijd, voor de tweede keer in de actualiteit met een ministeriële aankondiging. In een vorig artikel schreven wij dat de regering overweegt om de toeristische verhuur op Tenerife aan te pakken door toeristische appartementen in woongebouwen te verbieden.

Jessica de León, de minister van Toerisme en Werkgelegenheid van de Canarische Eilanden, heeft aangekondigd dat het voorontwerp van de Wet op Duurzame Ordening van Toeristisch Gebruik van Woningen met spoed zal worden behandeld om de procedures te versnellen. Tijdens de persconferentie na de regeringsraad benadrukte ze de noodzaak om onmiddellijk over een integrale en transversale regulering te beschikken die het fenomeen van vakantiewoningen vanuit het perspectief van duurzaamheid aanpakt.

Foutieve improvisatie

Ze verklaarde dat het doel is om de ontwikkeling van deze teksten, met de rang van wet, te voltooien om de adequate bescherming van het grondwettelijk recht op fatsoenlijke huisvesting te garanderen. Ook de bescherming en het behoud van de stedelijke omgeving, een adequate levenskwaliteit voor alle burgers, de juiste planning en ordening van de toeristische activiteit in het eilandsysteem komen aan bod. Misschien het belangrijkste reden om er haast achter te zetten is te zorgen voor de ontwikkeling van de toeristische activiteit volgens de minimale eisen van duurzame ontwikkeling. Wat zich momenteel voordoet is volledig geïmproviseerd en foutief manier, dixit de minister.

58.447 vakantiewoningen

Verder heeft het ministerie van Toerisme en Werkgelegenheid in april het voorontwerp van de wet voor publiek overleg en audiëntieprocedure voorgelegd. De León benadrukte dat tijdens dit proces 3.033 bezwaren zijn ontvangen die momenteel worden bestudeerd en worden geëvalueerd.

Momenteel zijn er 58.447 vakantiewoningen geregistreerd in het Algemeen Toeristisch Register, wat neerkomt op een totaal van 244.613 toeristische bedden.

Neveneffecten

Ze noemde ook verschillende neveneffecten van het fenomeen van zogenaamde vakantiewoningen, waaronder toenemende problemen met gentrificatie en toeristificatie als gevolg van de exponentiële toename van residentiële naar toeristische woningen. Dat beïnvloedt de lokale gemeenschap op de Canarische Eilanden, evenals de bouw van appartementsgebouwen die bestemd zijn voor dit gebruik.

In strijd … moet eruit

Bovendien zijn de toeristische exploitatie-eenheden die zijn omgezet naar vakantiewoningen in strijd met het principe van exploitatie-eenheid en het gebruik waarvoor ze waren geautoriseerd en gebouwd. De nieuwe regelingen omtrent de implementatie van vakantiewoningen wordt aangepakt. Wat in strijd is met de stedenbouwkundige en territoriale planning, waardoor het democratisch goedgekeurde model van stedelijke ontwikkeling wordt ondermijnd en afgebroken, moet eruit.

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP