De Canarische Eilanden behoren al jaren tot de Spaanse regio’s met de hoogste werkloosheidspercentages, met cijfers van meer dan 20%. De economie van de archipel is voor een groot deel afhankelijk van één enkele sector, namelijk het toerisme. Door het feit dat de toeristische sector de laatste jaren verschillende opdoffers heeft geïncasseerd werd deze niche meegesleurd naar een economisch dieptepunt.
De eerste vond plaats vóór de pandemie, in 2019, wanneer touroperator Thomas Cook – de belangrijkste touroperator van het moment – failliet ging. De ondergang ervan leidde tot het verlies van honderden directe en indirecte arbeidsplaatsen en bracht het zomerseizoen van dat jaar in gevaar. Drie jaar later zijn de gevolgen van dat faillissement nog steeds voelbaar, aangezien er nog steeds sprake is van onbetaalde facturen aan diverse bedrijven in verschillende toeristische sectoren op de Canarische Eilanden.
Corona
In 2020 dwarrelde het coronavirus neer op de Canarische archipel en toverde daarmee een ongewone surrealistische situatie uit haar hoed: de sluiting van alle hotels op de eilanden. Toeristen sloegen hals over kop op de vlucht en verlieten de archipel na de aankondiging van een streng quarantainebeleid en het afkondigen van een crisisalarm in het hele land. Duizenden werknemers moesten aan de werkloosheid waardoor de economie op de Canarische Eilanden dreigde in te instorten.
Toerisme herleeft
2022 is het jaar van de heropstanding, het postcoronajaar waarin de eindfase van de pandemie nadert. Niet alleen in Spanje, maar in alle Europese staten komt het toeristisch verkeer weer op gang. Vooral Engelsen en Duitsers vinden opnieuw de weg naar de archipel in de subtropen, waardoor de toeristische sector nieuw leven wordt ingeblazen. Het aantal overnachtingen stijgt maar blijft nog steken onder de recordcijfers van 2019, het jaar voor de coronapandemie. Ook het nationaal toerisme lijkt herboren te zijn waardoor de Spanjaarden ongehinderd naar de zonnige eilanden kunnen reizen. Ook deze cijfers liggen nog onder de records van voor de pandemie, maar herstellen zich. Mede door het scheppen van nieuwe banen wordt de eindeloze werkloosheid een halt toegeroepen.
Terug op schema
Verschillende factoren zullen de toeristische sector opnieuw aanzwengelen. Naar verwachting zal 85% van het toerisme – van voor de pandemie -terugkeren naar de Canarische Eilanden.
Ryanair is in onderhandeling met de regering van de Canarische Eilanden over de heropening van haar basissen op de eilanden.
Telewerken zit in de lift, ook op de Canarische archipel. Zo zijn er in 2021 ruim 46.000 binnen- en buitenlandse telewerkers actief geweest op de eilanden en naar verwachting zal dat cijfer met 90% stijgen in 2023.
In maart 2022 hebben de Canarische Eilanden de hoogste bezettingsgraad van hotels in Spanje geregistreerd sedert de coronacrisis. Op Tenerife bereikte de hotelbezetting gedurende de paasweek zelfs 86%.
De eilandregering op Tenerife heeft een verregaande promotiecampagne op poten gezet in de Verenigde Staten met de bedoeling om Amerikanen warm te maken voor een verblijf op Tenerife, maar vooral om de nieuwe vliegverbinding naar het eiland te bevorderen. De nieuwe rechtstreekse vlucht tussen New York en Tenerife wordt door United Airlines uitgebaat en start in juni 2022.