donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsTOERISTISCHE ECOTAKS VERWORPEN
spot_img

TOERISTISCHE ECOTAKS VERWORPEN

De plenaire vergadering van de eilandregering, Cabildo de Tenerife heeft, met een meerderheid van de stemmen, het voorstel van María José Belda (Sí Podemos) verworpen om een toeristische ecotaks in te voeren. Alle partijen stemden tegen, de PSOE – Partido Socialista Obrero Españo (de grootste politieke partij) – onthield zich

Volgens María José Belda, aanbrenger van het nieuwe wetsvoorstel en de woordvoerder van Sí Podemos Canarias, is het toerisme de motor van de economie op Tenerife, maar het economisch model is hopeloos verouderd en werkt de onzekere werkgelegenheid, de vernietiging van het grondgebied en het verbruik van natuurlijke hulpbronnen in de hand.

Teleurstelling

Er wordt in een adem toegevoegd dat het model problemen oplevert bij de verdeling van de rijkdom. De politieke fractie begrijpt niet dat de meerderheid het voorstel om een ecotaks te innen bij de miljoenen toeristen, afwijst. Dit is volgens hen een manier om te investeren in behoud en duurzaamheid, zoals in andere toeristische bestemmingen wordt gedaan.

Averechts effect

María José Belda was aangeslagen omdat haar voorstel werd onderuitgehaald. Zij wees erop dat de tijd voorbij is om fondsen bijeen te schrapen om de gevolgen van het dalende toerisme te helpen opvangen. Collega Manuel Fernández van de Partido Popular, de op twee na grootste partij, wees erop dat het toerisme veel mensen aan het werk zet en dat het wetsvoorstel een maatregel promoot die nog meer werkloosheid en een nog grotere ellende genereert.

Hij wees erop dat de toeristenbelasting van de IGIC op de Canarische Eilanden ongeveer 300 miljoen euro per jaar opbrengt en dat de ecotaks nauwelijks 100 miljoen aan de eilandkas zal bijdragen. Bovendien zullen de prijzen voor het reizen van en naar de eilanden flink verhogen. 

Voor- en nadelen

De directeur van het departement toerisme op Tenerife, Laura Castro, vindt de ecotaks wel een goede maatregel, maar vindt dat deze gebaseerd moet zijn op een rigoureus debat en moet gepaard gaan met een consensus met de toeristische instellingen en ondernemers in de sector, en dat deze gebaseerd moet zijn op planning en juridische haalbaarheid.

Zij geeft toe dat de milieubelasting op de Balearen goede resultaten heeft opgeleverd, maar ook zwakke punten heeft blootgelegd. Zo werden de gemeenten geconfronteerd met hogere kosten voor diensten en infrastructuur en met de stijging van de prijzen. In Extremadura werden de ecotaksen voor het openbaar vervoer van tafel geveegd en door het Constitutionele Hof nietig verklaard.

Verschil tussen resident en toerist

Diana Mora, van de Nationalistische Fractie, ontkende dat het toerisme armoede veroorzaakt, integendeel, de toeristische sector vertegenwoordigt 40% van de directe werkgelegenheid en heeft het inkomensniveau van voor de coronapandemie nog niet bereikt. Voor haar is het noodzaak groter om de aandacht te vestigen op de versnelde toename van het aantal inwoners op de eilanden. Zij vraagt zich af of de residentiële bewoners meer natuurlijke producten en energiebronnen verbruiken dan de toeristen. 

Genoeg is genoeg

Enrique Arriaga, woordvoerder van Cs en vice-voorzitter van het Cabildo, wees erop dat er steeds meer voor de toeristische sector meer en meer groene belastingen in het leven worden geroepen die het toerisme minder concurrentieel maken. “Het is dus niet het moment om stokken in de wielen te steken”, sneerde hij. 

De polemiek is over en er wordt niet meer gedebatteerd over de toeristische ecotaks. De regering kiest voor een economische groei, voor meer werkgelegenheid en voor een doorgedreven promotie van de eiladen die deel uitmaken van de Canarische provincie Santa Cruz de Tenerife.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img