zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsTOERISTENTAKS IS EEN PIÑATA
spot_img

TOERISTENTAKS IS EEN PIÑATA

Toeristentaks is een piñata, dixit Jorge Marichal, de voorzitter van Ashotel, de werkgeversvereniging van hotels, zowel nationaal als in de provincie Santa Cruz de Tenerife. Hij verwerpt de toeristenbelasting en vergelijkt het toerisme met een piñata die van alle kanten klappen krijgt. Hij wijst op de politieke macht en op sommige politiekers die het huidig model de das omdoen door te zeggen dat het toeristisch model van geen kanten werkt.

Naar aanleiding van de algemene betoging die op 20 april doorgaat op alle Canarische Eilanden heeft de voorzitter van Ashotel – Asociación Hotelera y Extrahotelera de Tenerife – en CEHAT – Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos, Jorge Marichal straf gereageerd. Midden in het debat over de invoering van de toeristenbelasting en gedurende de oproep om massaal te protesteren heeft hij een opiniestuk gepubliceerd tegen het huidige toerismemodel op de Canarische Eilanden. Daarin maakte hij de vergelijking van het toerisme met een piñata waar alleen goede dingen in zitten en waar de stokken waarmee de piñata wordt belaagd erg broos zijn en breken vooraleer het doel wordt bereikt. Tot zover de vergelijking: toeristentaks is een piñata

Begroting

Marichal benadrukt dat toerisme niet alleen uit hotels en appartementen bestaat, maar ook uit alle lucht-, land- en zeetransport. Meer zelfs, het bestaat ook uit reisbureaus, autoverhuur- en excursiebedrijven, toeristische gidsen, bars, restaurants en cafés die zorgen voor 35,5% van de rijkdom en 40% van de directe werkgelegenheid op de eilanden.

Hij benadrukt in zijn opinieartikel in Canarias Ahora dat het toerisme 3,4 miljard euro aan belastingen genereert, waarmee de Autonome Gemeenschap in 2024 de hele Canarische begroting voor Onderwijs (2,373 miljard), alle sociale diensten (711 miljoen), industrie en energie (139 miljoen) en toegang tot huisvesting en bevordering van de bouw (122 miljoen) heeft bekostigd. Dit is 80% van de totale begroting voor Gezondheid (4,1 miljard) zou kunnen betalen.

Merkwaardig feit is dat de hotelactiviteit op de Canarische archipel slechts 4% van de oppervlakte inneemt en werk verschaft aan ruim 81.000 mensen op een totaal van 264.000 in de hele toeristische sector.

Minder hotelbedden

De Canarische archipel deze eeuw gegroeid met meer dan een half miljoen inwoners – van 1,65 miljoen in 2000 tot 2,2 miljoen in 2023 – en is dus niet gespaard gebleven van de demografische druk op een grondgebied dat is beperkt. Daarenboven zijn er reeds jarenlang geen voorzieningen getroffen in huisvesting en is er een ongecontroleerd fenomeen is ontstaan dat het model waarin we leven torpedeert omdat het niet werd gescheiden: wonen en toerisme. Er zijn ruim 220.000 vakantiewoningen op de Canarische Eilanden, een relatief nieuw verschijnsel die is gegroeid zonder enige regulering en dit heeft een verstoring van de markt veroorzaakt. Langetermijnverhuur wordt verdreven om deze te verhuren op de markt van de vakantieverhuur.

De voorbije tien jaar is het aantal hotel- en extra-hotelbedden met 56.700 afgenomen, van 428.626 naar 371.915, als gevolg van het residentieel maken van complexen of het renoveren van verouderde eigendommen, wat een toegevoegde waarde heeft gegenereerd voor de bestemming. Ook de huisvestingswet van mei 2023 niet heeft geholpen.

Verkeerde naam

Tot slot bekritiseerde de voorzitter van de confederatie van hotels en aparthotels dat ‘toeristenbelasting’ een verkeerd gekozen naam is. Dit is niets meer dan een belasting op overnachtingen en dat het geld zal gestort worden in de bodemloze belastingsput.

Jorge Marichal herhaalde dat slechts enkele partijen hun gebruikelijke standpunt hebben gehandhaafd, evenals de werkgevers, en vroeg opnieuw wat er kan worden betaald met 98 miljoen per jaar – 14 miljoen toeristen x 7 dagen gemiddeld verblijf x 1 euro/dag – dat niet kan worden betaald met de 3,4 miljard aan de belastingen die uit de toeristische sector komen. Hij wacht nog steeds op serieuze voorstellen en niet op populistische aankondigingen. Voor hem is en blijft de toeristentaks is een piñata.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HET LOT VAN WALTER

PIRAMIDEN VAN GÜÍMAR

spot_img