vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsTOERISTEN OP DE CANARISCHE EILANDEN
spot_img

TOERISTEN OP DE CANARISCHE EILANDEN

Om het aantal toeristen op de Canarische Eilanden te vergelijken met vorige jaren moeten we de coronajaren 2020 en 2021 uit ons geheugen wissen. Deze vergelijking zou niet opgaan om een realistisch cijferplatform te krijgen. Ook het overgangsjaar 2022 negeren we omdat de revival van toeristen in dat jaar een revival onderging en het jaar niet representatief is als een volwaardige toeristische termijn. 

De zomer van 2023 is dus het eerste seizoen dat volledig normaal verloopt sinds we het coronavirus over ons heen kregen.
2023 is het jaar waarin de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel heeft verklaard dat de COVID-19-pandemie over is. De cijfers op Gran Canaria voor de eerste helft van het jaar zijn goed, maar niet goed genoeg en deze op Tenerife zijn 8% beter in vergelijking met de cijfers uit dezelfde periode in 2019.

Uit de gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) blijkt dat er 616.818 buitenlandse toeristen op de Canarische Eilanden waren in de maand mei 2023. Dit is een stijging van 8,41% in vergelijking met dezelfde maand in 2019. De stijging in de provincie Las Palmas was 9,56% en in de provincie Santa Cruz de Tenerife 6,8%. De geaccumuleerde cijfers van de eerste zes maanden laten andere cijfers zien.

Gran Canaria

Niemand zegt dat het slecht gaat maar er worden deze zomer geen records gebroken. Gedurende de eerste zes maanden van het jaar 2023 waren er twee procent minder toeristen op de eilanden van de oostelijke Canarische provincie. 
Gran Canaria ging van 1.847.303 buitenlandse toeristen in 2019 naar 1.807.863 in 2023. Er werd wel een stijging genoteerd van het nationaal toerisme (Canariërs en Spanjaarden) met 8,7%, maar het internationaal toerisme liet het afweten.

Tenerife

Op Tenerife is het andere koek. In een enquête uitgevoerd door Ashotel dacht 28,2% van de logiesverstrekkende bedrijven dat de bezettingsgraad hetzelfde zou zijn als in 2019, het jaar vóór de pandemie. 39,8% die dacht dat deze hoger zou zijn en 32,2% voorspelde lagere cijfers. De waarheid: officiële cijfers gedurende de eerste zes maanden van 2023 wijzen op een stijging van 8,1% in vergelijking met de eerste helft van 2019.

Vooruitkijkend naar de maand augustus groeide het pessimisme in de sector. 38,8% van de ondervraagden denkt dat de bezettingsgraad lager zal zijn dan in 2019, 31,9% dacht dat het hoger zou zijn en de resterende 29,2% dacht aan een gelijk spel, in lijn met wat ze verwachten in Gran Canaria. Het werkelijke resultaat verwachten wij in de loop van september.

Economische context

Door de stijging van de rentetarieven voor hypotheken en door inflatoire toestanden worden er een aantal zaken beïnvloed. Brandstofprijzen zijn gevoelig gestegen en er ontstaat een vertraging in nieuwe boekingen. Gran Canaria doet het dus minder goed. 
Opvallend is dat het Britse toerisme het best presteert op Tenerife en Lanzarote en dat er voor het eerst meer Duitse en Scandinavische toeristen naar Tenerife reizen dan naar Gran Canaria.

Op vakantie is de commerciële ervaring erg belangrijk voor de toerist. Veel winkelcentra zijn oud en démodé, infrastructuur laat te wensen over en de mobiliteit glijdt de dieperik in. Er is dringend nood aan een moderniseringsplan. Er moet opnieuw geïnvesteerd worden in de infrastructuur in toeristische centra. Toeristische centra hebben een extra impuls nodig om het toerisme op een nieuwe hoogte te brengen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img