zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsTOERISMEFOBIE
spot_img

TOERISMEFOBIE

Toerismefobie komt van het Spaanse turismofobia en verwijst in Spanje naar acties tegen de oververzadiging van toeristen in de toeristische steden en regio’s en duidt onverbloemd op protest tegen een model van massatoerisme.De term toerismefobie verwijst naar de onrust, angst, afkeer en sociale afwijzing die de lokale bewoners ontwikkelen ten opzichte van het overtollige toerisme.

Komen er barsten in het toerisme of zijn er reeds conflicten in de toeristische ontwikkeling van de Canarische Eilanden. De vraag die onmiddellijk wordt gesteld is: Is de archipel overbevolkt? De politieke overheden en het zakenleven op de Canarische archipel zijn bezorgd over de groei van toerismefobie binnen de eilandgemeenschap.

Wrok

Wat zouden de Canarische Eilanden zijn een uit de kluiten gewassen toeristische sector, de economische motor die de afgelopen jaren aanzienlijke groei heeft doorgemaakt? Waarschijnlijk niets, aangezien deze eilandmotor 35% van de rijkdom en 40% van de werkgelegenheid – direct of indirect – voor de regio genereert. Één probleem strooit onmacht en kwaadheid uit over deze subtropische regio: de vakantieverhuur boomt en dynamiteert de huisvesting door steeds duurdere huurprijzen in de gebieden met de meeste toeristische aantrekkingskracht. De ongecontroleerde toename ervan, met in de meeste gevallen een buitensporig soepele regulering, veroorzaakt bij de bewoners een toenemende wrok tegen het toerisme op verschillende plaatsen langs de kust van de eilanden.

14,1 miljoen toeristen

Op de Canarische Eilanden heeft de hausse van de verhuurmarkt, samen met het gebrek aan sociale huisvesting, ertoe geleid dat de huurprijzen onbetaalbaar zijn geworden voor veel burgers. Daar bovenop komt nog de toename van illegale toeristische verhuur, die profiteert van het gebrek aan inspecties. Daarom bereidt de Canarische regering een voorontwerp van de Wet op Duurzame Ordening van Toeristisch Gebruik van Woningen – beter bekend als de wet op vakantieverhuur – voor om het territoriale evenwicht te herstellen dat tot nu toe verloren is gegaan.

Het toerisme op de Canarische Eilanden is sinds de jaren ’60 beginnen groeien. In het verleden kozen miljoenen toeristen voor de eilanden vanwege het klimaat en de milde temperaturen het hele jaar door. De Canarische Eilanden zijn sedert de 19de eeuw een toeristische trekpleister. In de loop der jaren hebben de acht eilanden zich geconsolideerd als een favoriete bestemming. Het afgelopen jaar kwamen er 14,1 miljoen buitenlandse toeristen naar de eilanden, wat een historisch toeristisch record betekent. Dat is bijna een miljoen meer bezoekers dan vóór de COVID-19-pandemie in 2019, wat een stijging van 6,9% betekende.

Moratorium gevraagd

Voor ecologische organisaties – meer dan een dozijn – is de situatie op de archipel alarmerend. Ondanks het recordaantal toeristen blijft de armoede stijgen. De verenigingen protesteren om hun ontevredenheid over onhoudbaar massatoerisme te tonen. Deze protesten zijn niet alleen een oproep tot actie, maar moeten ook een koerswijziging regelen naar een duurzaam ontwikkelingsmodel dat het onschatbare natuurlijke erfgoed van Tenerife en de Canarische Eilanden als geheel moet respecteren en beschermen.

Dit is niet de eerste keer dat ecologische bewegingen hun stem verheffen om het ontwikkelingsmodel van de archipel in twijfel te trekken. Vorig jaar demonstreerden tientallen burgers op Earth Day in de hoofdstad van Gran Canaria onder het motto ‘Canarias tiene un Límite’, om een toeristenmoratorium en een ecotaks te eisen. En aan het begin van dit jaar, na de bekendmaking van de passagiersverkeersgegevens op de Canarische luchthavens van 2023, eisten dezelfde groepen een verandering van het autonome toeristische model. De organisatoren stellen dat de situatie nog steeds alarmerend is, omdat ondanks het recordaantal buitenlanders dat naar de eilanden kwam, de armoede blijft toenemen.

Huisvestiging

De algemene chaos in het vervoer, de watercrisis en het dagelijks lozen van miljoenen liters afvalwater in zee zijn ondubbelzinnige tekenen van een onhoudbaar en ondraaglijk model. Bovendien wordt de onmacht ook geuit door graffitischilderingen op verschillende eilanden. Dat geeft alvast de perceptie aan van de impact van toeristische drukte onder sommige Canarische burgers.

Ook de diverse overheden zijn bezorgd omdat het toerisme de belangrijkste bron van rijkdom is. Daarom zijn deze van start gegaan met belangrijke stappen op het gebied van huisvesting. Niet alleen met de wet op vakantieverhuur, maar ook met het onlangs door het regionale parlement goedgekeurde huisvestingsdecreet.

Debat

Sociale en economische actoren begrijpen de maatschappelijke onrust over de toename van het toerisme, maar gaan niet mee in de toerismefobie. Ze staan open voor een serieus debat over dit onderwerp. Het idee van ‘nee’ tegen de toerist brengt onze economie in gevaar en geeft een beeld van de Canarische samenleving dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Zij dringen bij officiële instanties aan om deze situatie dringend aan te pakken. Dit ter voorkoming dat er foutieve berichten over de Canarische Eilanden en hun uitmuntendheid als toeristische bestemming worden verspreid”.

Het fenomeen toerismefobie kan een opmerkelijke crisis veroorzaken en een substantiële verandering teweegbrengen, wat invloed kan hebben op toeristen en producten en de bestemming in het algemeen in gevaar kan brengen. Fernando Clavijo, de president van de Canarische regering, heeft zijn bezorgdheid geuit over de houding die de Canarische samenleving aanneemt. Hij beweert dat concurrerende regio’s de situatie misbruiken in hun toeristische propaganda. Niettemin zijn wij blij dat er een debat is, maar we zullen niet accepteren dat er toeristen worden lastiggevallen. Wij mogen niet raken aan de belangrijkste bron van rijkdom en werkgelegenheid op de eilanden.

Guy Devos © AI Illustration

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

DUURZAME EILANDEN

NIEUWE FIETSROUTE

ELKE KLOKSLAG ÉÉN DRUIF

spot_img