maandag, maart 4, 2024
HomeBlogNieuwsTOERISMEFOBIE OP TENERIFE?
spot_img

TOERISMEFOBIE OP TENERIFE?

Het is steeds leuk te horen of te lezen dat de toeristische sector op Tenerife een gelukkig leven is geschoren en dat de overheid alles in het werk stelt om het zaligmakende eiland te promoten in nieuwe contreien. Is er door deze acties meer volk op het eiland? Neen, ,niet zozeer, maar verwachten wij meer toeristen? Ja, zeker. Dit feit roept om een nieuw woord. Toerismefobie is het nieuwe woord dat wordt gebruikt om uit te leggen dat het eiland onder de voet wordt gelopen, zoals het Engelse tourismification het beschrijft.

Het gaat er vooral over dat er te veel toeristen op een beperkte oppervlakte aanwezig zijn waardoor de publieke ruimte niet langer van de geboren en getogen inwoners is, waardoor de lokale identiteit verdwijnt en de woningprijzen gevoelig zijn gestegen. 
Bij bepaalde bevolkingsgroepen overstijgt het onbehagen het niveau van het gemopper.
De vraag is en blijft: Is er sprake van toerismefobie in het zuiden van Tenerife?

Oorzaken

Op de website dieponderzoek.nl lezen we dat de Spaanse media een grote rol speelt in de toerismeafkeer die sedert 2017 is ontstaan. Eerste conclusie is dat de lokale inwoners de indruk krijgen dat hun gemeente wordt ingepalmd door een toeristische overmacht. Iets minder beschuldigend is ‘hoe’ het toerisme in goede banen moet worden geleid en als derde narratief wordt toerismefobie gebruikt door bepaalde sociale groepen en politieke actoren die strijden om de publieke opinie.  

Hot item

Toerismefobie wordt beschouwd als de angst, afkeer of sociale afwijzing die de lokale bevolking van een bestemming voelt ten opzichte van toeristen. Meestal is dit het gevolg van slecht gepland toerismebeleid, waarvan de exploitatie leidt tot de vernietiging van het sociale weefsel en tot een afname van de kwaliteit van het lokale leven. Toerismefobie is hot item in Barcelona en op de Balearen en krijgt ook op Tenerife een nieuw leven aangesmeerd.

Betogingen

Rodríguez Fraga, burgemeester van Adeje, waarschuwt voor een gevaarlijke trend en zegt dat we onze welvaart niet kunnen opgeven voor een paar radicalen die zich hebben verenigd waarvan een minderheid in grotten zijn gaan wonen. Fraga is ook voorzitter van de Vereniging van Toeristische Gemeenten van de Canarische Eilanden (AMTC) en wijst met een beschuldigende vinger naar de verschillende milieugroepen die op 20 mei in Playa de las Américas en Los Cristianos een demonstratie organiseerden.

Verwensingen

Protesteren tegen een algemeen belang is onverstandig want toerisme is de bron van inkomsten, rijkdom en welvaart en daar moet zorg voor worden gedragen. Het getuigt van een laag niveau om toeristen te bestempelen als criminelen. Op de betoging in de voorbije meimaand werden er slogans geroepen als ¿Qué te pasa a ti, mono?  ¡Sube, valiente! ¡Guiri, ven aquí! ¡Go home, vete a tu casa! Wij durven dit niet te vertalen, maar kunnen onmogelijk de ogen sluiten voor het radicalisme en de dogma’s van deze minderheden.

Geen fobie, wel een ongemak

Jaime Coello, van de Telésforo Bravo Foundation denk niet dat er sprake is van toerismefobie, maar wel dat de dingen extreem worden, omdat Tenerife een eiland is met een miljoen inwoners en zes miljoen toeristen per jaar. Op een beperkte oppervlakte vakantiewoningen blijven toevoegen zal leiden tot saturatie, en dat is voor niemand goed (cfr. Alma de Cuna, red.). En dan spreken we nog niet over afvalproductie, het waterverbruik, betaalbare huurwoningen. Dit is geen fobie maar een ongemak waarvoor onze politici zich moeten inzetten. Het invoeren van een quotum om het aantal toeristen te verminderen en een ecotaks voorzien, zou reeds een stap zijn in de goede richting, dixit Coello.

Andere visie

Het gebruik van uitdrukkingen als ‘toerismefobie’ of ‘gentrificatie’ veroorzaakt sociale onrust. Toerisme levert een grote omzet en creëert werkgelegenheid. Uiteraard is het nodig om na te denken over het toerismebeleid op Tenerife en om de lijnen te hertekenen. De hedendaagse regels en richtlijnen dateren uit de vorige eeuw en op vandaag moet er rekening worden gehouden met nieuwe inzichten, nieuwe manieren van reizen en andere mogelijkheden om vakantie te beleven. 

Minderheidsgroepen

Er moet een halt worden toegeroepen aan de escalatie van de spanning op toeristisch niveau. Afwijzingen en vijandigheid ten opzichte van het toerisme drukken een negatieve stempel op de sector waardoor de werkgelegenheid in gevaar kan komen.

Het oorzakelijk verband tussen het fenomeen toerismefobie en de mensen die deelnamen aan de demonstraties is te zoeken bij verschillende minderheidsgroepen die voorstander zijn van een toeristisch moratorium, die de implementatie van de ecotaks eisen en regulering vragen van een verblijfswet. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

KLEINE POTJES

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

VREEMDE MAAGD MARIA

DOODRIJDERS

spot_img