zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogWeetjesTOERISME IN GEVAAR DOOR KLIMAATOPWARMING?
spot_img

TOERISME IN GEVAAR DOOR KLIMAATOPWARMING?

Vormt de klimaatverandering een bedreiging voor de toeristische sector op de Canarische Eilanden? In een studie van de Universiteit van La Laguna (ULL) wordt geconcludeerd dat het comfort van strandvakanties op de Canarische Eilanden gedurende de zomermaanden zal dalen ten gevolge van de klimaatverandering en daardoor zouden de eilanden hun bevoorrechte toeristische positie kunnen verliezen.

Deze realiteit wordt algemeen aangenomen, maar werd onvoldoende gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. 
Als de uitstoot van broeikasgassen blijft stijgen, kunnen hoge temperaturen en een verhoogd vochtigheidsgehalte het thermisch comfort van de toeristen in de zomermaanden verminderen en de archipel tot een minder aantrekkelijke vakantiebestemming maken.

GOTA

Volgens een recent gepubliceerd onderzoek van de Grupo de Observación de la Tierra y la Atmósfera (GOTA) van de Laguneese universiteit zal het zonnig zomerklimaat in de komende decennia’s niet aanhouden, maar wordt het warmer en vochtiger door de klimaatverandering. De deskundigen hebben verschillende factoren geanalyseerd die zijn verkregen uit verschillende meteorologische variabelen, zoals het thermisch comfort, bewolking, neerslag en windgegevens. Op basis van deze criteria voorspellen de wetenschappelijke onderzoekers twee hypothetische klimaatscenario’s: een met erge gevolgen (RCP 8.5) en een minder erge gevolgen (RCP 4.5). 

In beide gevallen is de gebruikte referentieperiode 1980-2009 en zijn de topografische locaties zeer nauwkeurig van elkaar gescheiden zodat er een duidelijk onderscheid is tussen het hooggebergte en de kustgebieden. 

Toerisme-index

Klimaatscenario’s voor de toeristische sector, zoals de Tourism Climate Index (TCI), worden weergegeven op een schaal van 0 tot 100, waarbij de nul staat voor zeer slecht en 100 voor zeer goed. Een ideale TCI, boven 90, vereist dat de temperatuur tussen 20 en 27 graden Celsius ligt, de gemiddelde maandelijkse neerslag minder dan 15 liter per vierkante meter bedraagt en de windsnelheid laat optekenen van minder dan 2,88 kilometer per uur. Een uitstekende TCI-score wordt verkregen vanaf 80.

De kustgebieden op de Canarische Eilanden staan op vandaag garant voor ongeveer twintig uitstekende weerdagen per maand in de winter, oplopend tot dertig in de zomer. Dit verklaart waarom de meeste toeristen kiezen voor een niet-seizoensgebonden bestemming op de Canarische Eilanden.

Mogelijke gevolgen

Het huidige weerscenario zou tegen het einde van de eeuw of zelfs eerder kunnen veranderen. De archipel kan zijn concurrentiepositie als toeristische bestemming in de zomermaanden verliezen als de aarde blijft opwarmen. Enerzijds omdat er in de kustgebieden gedurende de zomerperiode een minder aantal uitstekende weerdagen zou voorkomen en anderzijds, omdat Centraal-Europa een warmer klimaat tegemoet gaat en daardoor zou er minder vraag zijn naar zonnige vakantiebestemmingen.

Volgens de modellen zullen de klimatologische omstandigheden voor de toeristische sector op de eilanden in de zomer verslechteren in de kustgebieden, maar in de rest van het jaar iets verbeteren. De afname van het aantal uitzonderlijke dagen zal vooral in het zuiden van Gran Canaria, Tenerife en Fuerteventura worden gevoeld.

BBP

Velen zullen denken dat het verlies aan toeristen in de zomermaanden dan wel gecompenseerd zal worden in de overige negen maanden van het jaar, de inkomensstroom voor de overheidskas wordt dan drie maanden ondermaats gespijsd en dat is nefast voor de financiële balans van de staatskas. Tijdens de pandemie is reeds gebleken hoezeer de schatkist van de Canarische Eilanden heeft geleden. Ruim 40 procent van de Canarische werkgelegenheid is afhankelijk van het toerisme, een sector die 35% van het Bruto Binnenlands Product voor zijn rekening neemt.

De GOTA-groep heeft dit jaar twee andere artikelen gepubliceerd over klimaatprojecties op de Canarische Eilanden. Uit het eerste onderzoek concluderen zij dat het brandgevaarlijke seizoen op de eilanden tegen het einde van de eeuw langer zal duren en in het tweede artikel wijzen ze op een verhoging van de maximumtemperatuur, die met vier graden Celsius zou kunnen toenemen. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img