zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsTOEGANGSWEGEN AFGESLOTEN TIJDENS DE PERSEÏDEN
spot_img

TOEGANGSWEGEN AFGESLOTEN TIJDENS DE PERSEÏDEN

De vallende sterren die midden augustus aan het firmament worden waargenomen worden op de Canarische Eilanden ook de ‘Nachten van de Perseïden’ of ‘Tranen van San Lorenzo’ genoemd. Omdat er op Tenerife zoveel mensen naar hoger gelegen delen verhuizen om de meteoren onder betere visuele omstandigheden waar te nemen, heeft de overheid maatregelen genomen om alles vlekkeloos te laten verlopen.

De nachten van 11 op 12 en vooral van 12 op 13 augustus zijn de momenten waarop het vallende-sterren-spektakel het best is te zien. Dat kan gelezen worden in ons artikel VALLENDE STERREN – PERSEÏDEN 2023. Gezien de verwachte massale toestroom is het noodzakelijk om een toegangscontrole in te stellen voor het publiek dat het astronomische fenomeen in het Parque Nacional del Teide wil observeren. Zowel het binnenrijden als het terugkeren moet veilig en soepel verlopen.

Publicatie in BOC

De Perseïdenregen op Las Cañadas, in de onmiddellijke omgeving van de Teide is een van die evenementen die astronomieliefhebbers en heelalspotters niet willen missen, en van de gelegenheid gebruik maken om een uniek spektakel te zien vanuit een stofarme omgeving. Als je van plan bent om naar de Perseïden te gaan kijken, moet je weten dat de drie toegangswegen tot de hoogvlakte worden gereguleerd voor motorvoertuigen. 

In het Boletín Oficial Canarias (BOC) – het Staatsblad/Staatscourant van de Canarische Eilanden – worden de maatregelen gespecifieerd per toegangsweg. Op deze manier wordt toestemming verleend om de verkeersplanning te organiseren, de controle uit te voeren en maatregelen te nemen op de toegangswegen naar de parkeerplaatsen van het Nationaal Park Teide om het verkeer in goede banen te leiden en om ervoor te zorgen dat het aantal voertuigen in het natuurgebied tot een minimum wordt beperkt.

Wegafsluitingen

Concreet wordt de TF-24 vanaf La Laguna afgesloten bij kilometerpunt 23,5, nabij het kruispunt Arafo. De TF-21, komende van Vilaflor, wordt afgesloten bij kilometerpaal 66,8 en de TF-38 vanaf Chío wordt afgesloten vanaf kilometerpunt 12,5.
Dit gebeurt op vrijdag 11 en op zaterdag 12 augustus 2023 van 19.00 uur ’s avonds tot 03.00 uur in de ochtend.

In de publicatie staat dat er vooraf toestemming moet worden gevraagd aan het directoraat Veiligheid en Noodsituaties van Tenerife om toelating te krijgen om op de vastgestelde locaties en op de vastgestelde tijdstippen doorgang te verkrijgen.

Blauwe maan

Eind augustus kunnen we dan weer getuige zijn van een blauwe maan. Uitzonderlijk want dit wordt de tweede blauwe maan in één kalendermaand. De eerste vond plaats op 1 augustus plaats en wordt ook wel ‘oogstmaan’ genoemd.

Beide volle manen worden ‘supermanen’ genoemd omdat ze zich uitzonderlijk dicht bij de aarde bevinden, waardoor ze groter en helderder dan de andere volle manen gedurende het jaar.

De benaming ‘blauwe maan’ komt wellicht van de Engelse uitdrukking ‘once in a blue moon’, wat de uitdrukking is voor iets wat zelden gebeurt. Dit fenomeen is niet uitzonderlijk en komt om de 2,7 jaar voor. De volgende keer dat wij twee blauwe manen kunnen zien in één maand tijd is in 2037.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Wij zijn sederd enkele jaren gedurende November of December in (ons) Tenerife.Wij huren een appartement gelegen in Las Americas ter hoogte van Colon1.Het is een touristische omgeving,wat wij wel beseffen,maar er zijn enkele zeer luidruchtige instellingen,namelijk Caraoke bars.Deze beginnen reeds om 18 à 20 uur met heel luidruchtige muziek tot wel tot 3 uur Wij kunnen niet slapen en moeten ramen en deuren sluiten.Kan dit wel,wat gedaan.De instanties werken niet mee.Wij zijn hopeloos.

  2. Dag Marc,
    Er is een oplossing die je waarschijnlijk niet leuk zal vinden. Huur een appartement in een minder drukke en minder luidruchtige omgeving. Andere oplossingen kan ik niet bedenken. Succes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

VLUCHT NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img