vrijdag, juni 21, 2024
HomeBlogGastronomieTINTO DE VERANO OF ZOMERWIJN
spot_img

TINTO DE VERANO OF ZOMERWIJN

Tinto de verano of zomerwijn is het ultieme drankje in Spanje, geliefd om zijn verkoelende frisheid. Deze eenvoudige mix van rode wijn en bruisend citroen- of limoenfrisdrank, vaak geserveerd met een schijfje citroen, vangt de zorgeloze geest van de Spaanse zomers.  

Vooral populair op zonnige terrassen en levendige strandbars, biedt het een lichter alternatief voor sangria. Met elke slok waant men zich in de schaduw van een sinaasappelboom of op een terras in het bruisende kustgebied van Tenerife. Daar waar de middaghitte wordt verzacht door het koele zeebriesje en het tintelende genot van een ijskoud glas tinto de verano of zomerwijn.

Emblematische cocktail

Waarom een tinto de verano of zomerwijn zo wordt genoemd, moet gezocht worden bij het klimaat en bij de flamencos. De meest zonnige wijn brengt frisheid en kleur vóór, bij en na de maaltijden gedurende de zonnigste maanden van het jaar op het Spaanse vasteland. Op de Canarische archipel verfrist de tinto de verano het ganse jaar door. Dit drankje is uiterst gemakkelijk om klaar te maken en mag niet worden verward met de Spaanse sangria. Dit is het verhaal van de meest emblematische cocktail van de zomermaanden. 

Flamencos

De drank ontstond in Córdoba waar ene Antonio Vargas del Moral frisse wijndrankjes gaf aan beroemde gitaristen en zangers die er optraden. Dit werkte aanstekelijk bij de toeschouwers en op deze manier ontstond er een traditie bij de klanten die naar de optredens kwamen luisteren. Het frisse wijntje werd danig gesmaakt dat het bij elk evenement vlot over de toonbank ging. De enclave stond ook bekend als een belangrijk verzamelpunt van de flamencocultuur van Córdoba, vandaar dat gitaristen, dansers en zangers er graag kwamen optreden. 

Een Varga

Het evenement kreeg al gauw de naam Venta de Vargas, naar de naam van de eigenaar, Antonio Vargas del Moral. De inwoners van Córdoba gingen er op warme zomerdagen naartoe om zich te verfrissen met een glas rode wijn waarin een frisdrank en veel ijs werden aan toegevoegd. Snel kwamen klanten enkel maar om een ‘Varga’ te drinken. 

Rode wijn wordt doorgaans niet koud gedronken, maar op kamertemperatuur. Enkel op de Canarische Eilanden, en dus ook op Tenerife, worden de jonge fruitige wijnen gekoeld gedronken. Indien er een 7-Up of een limonade en voldoende ijs worden aan toegevoegd, bekomt men een heerlijk fris alcoholisch drankje dat op elk moment van de dag uitnodigt om gedronken te worden dat luistert naar de naam ’tinto de verano’ of zomerwijn.

Bereiding

Tinto de verano of zomerwijn wordt bereid met dezelfde hoeveelheid rode wijn (doorgaans tafelwijn) en frisdrank. Een van de belangrijkste kenmerken is dat er veel ijs wordt gebruikt. Optioneel is er een schijfje citroen bij. Soms wordt er een scheutje rode Martini toegevoegd en wordt geserveerd in een glas van 20 centiliter of van 33 cl.
De populariteit van het drankje heeft ertoe geleid dat aan het eind van de 20ste eeuw enkele frisdrankbedrijven dit drankje op de markt brachten als verpakte drank.

Freepik © Photography

 

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

KAMPEREN OF PARKEREN

NAZORG EN THUISVERPLEGING

spot_img