donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsTIJGERMUG OP TENERIFE
spot_img

TIJGERMUG OP TENERIFE

De tijgermug op Tenerife is eerder uitzonderlijk, alhoewel ze in het verleden toch een aantal keer werd gedetecteerd op het eiland. Naar aanleiding van de aanwezigheid van de invasieve tijgermug in het luchthavengebouw van Tenerife Sur en met een nakende zomerperiode voor de deur wordt er door het departement Volksgezondheid alarm geslagen. De tijgermug, de Aedes albopictus, is een gevaarlijke muggensoort die tropische ziekten kan overdragen.

De Algemene Directie Volksgezondheid van het Canarische Ministerie van Gezondheid heeft opnieuw het protocol in werking gesteld dat is vastgesteld in het Sistema de Vigilancia Entomológica van de eilanden, nadat een volwassen mug van de soort Aedes albopictus werd gedetecteerd in een geïnstalleerde muggenval in de terminal op de Tenerife Sur.

Vliegreis

Dit is de eerste keer dat de aanwezigheid van invasieve muggen gelinkt aan vliegverkeer op de archipel wordt gedetecteerd. De locatie waar de mug gevangen werd, suggereert dat deze incidentele detectie verband houdt met de beweging van bagage van passagiers afkomstig uit risicogebieden waar deze mug frequent voorkomt.

Surveillance

In de septembermaand 2023 kwamen voor het eerst volwassen muggen en larven van Aedes albopictus voor op Tenerife, namelijk in de gemeente Tacoronte en later in een woonwijk in Santa Cruz de Tenerife. Kort daarna werd het surveillance-systeem geactiveerd en werden er controle- en fumigatie-activiteiten uitgevoerd. Er zijn dan bijna twee maanden verstreken zonder dat er gevaarlijke muggen werden gevangen en/of gedetecteerd.

Meldingsplicht

Het Ministerie van Gezondheid herhaalt bij hoogdringendheid om melding te maken bij vermoedens of wanneer de mug wordt geobserveerd op het e-mailadres vectores.scs@gobiernodecanarias.org. Een foto is gewenst en ook de melding wanneer een persoon werd gestoken door de tijgermug.

In ons artikel STEEK VAN DE TIJGERMUG publiceren wij een tiental tips om de tijgermug (en andere muggensoorten) te weren op het eiland en om zichzelf te beschermen tegen muggenbeten.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

WAT ETEN WIJ?

FIETSEN IN DE NATUUR

spot_img