vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesTHOR HEYERDAHL EN TENERIFE
spot_img

THOR HEYERDAHL EN TENERIFE

Op 6 oktober verjaart Thor Heyerdahl en met een bloemenkrans herdenkt Pirámides de Güímar de verjaardag van de Noorse ontdekkingsreiziger én oprichter van het etnografisch Park in Güímar die geboren werd in 1914. Zijn bronzen buste, gemaakt door de Engelse beeldhouwster Vicky Penfold (†) staat in een straat in Güímar die ook zijn naam draagt.

Wie de piramiden van Güímar heeft bezocht weet beslist wie deze man is. De interesse die hij wist los te weken bij historici in verband met verplaatsingen naar andere continenten en de meetkundige vergelijkingen van de piramidelijnen met de jaarlijks terugkerende zomerzonnewende hebben deze man beslist op een hoger niveau getild.

Kon Tiki

Was deze man een wetenschapper of een avonturier, een fantast of een helderziende? Hij was een combinatie van een geleerde, een ontdekkingsreiziger, een held en een avonturier.

Thor Heyerdahl was een antropoloog en kon als geen ander de mens in al zijn aspecten ontleden. Hij beweerde dat intercommunicatie tussen de continenten is opgetreden nog voordat Marco Polo of Columbus deze continenten aandeed en dat heeft veel wenkbrauwen doen fronsen, zowel bij voor- als tegenstanders.

In ieder geval is zijn boek over de Kon Tiki-expeditie, de eerste grote transoceanische expeditie van Heyerdahl, wereldwijd vertaald in meer dan 60 talen. Het exploot dat 101 dagen duurde – over de Stille Oceaan met 5 mannen en 1 papegaai aan boord van een vlot – won een Hollywood-Oscar in de categorie ‘beste buitenlandse full-length documentaire’ in 1951. De enige Noorse film die ooit met een Oscar werd bekroond.

Antropoloog

Om te begrijpen welke relevantie Thor Heyerdahl wereldwijd had moeten we gewoon eens rondneuzen in de historiek die hij voor ons achterliet.

Thor Heyerdahl was een ontdekkingsreiziger, antropoloog en schrijver in Larvik (Noorwegen) en werd geboren op 6 oktober 1914. Hij studeerde biologie en geografie aan de Universiteit van Oslo, waar hij zich in de antropologie van Polynesië specialiseerde. Hij onderzocht de migratieroutes van de Marquesas (1937-’38) en van de indianen van de kust van Brits-Columbia (1939-’40).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij bij de Noorse Para-eenheid van de geallieerde troepen (1942-’45). En sinds 1950 gaf hij lezingen in talrijke wetenschappelijke academies en universiteiten, die een breed scala aan publicaties toevoegden aan migratieroutes van Aboriginals in de oostelijke Stille Oceaan, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika.

Papyrusboot

In 1947 reisde hij van Peru naar Polynesië, gedurende 101 dagen, op de Kon-Tiki, een vlot uit riet, waarvan een replica in het museum Pirámides de Güímar staat.

In de jaren zestig experimenteerde Heyerdahl met de bouw van een boot van Egyptisch papyrusriet van circa 17 meter lengte, die hij naar de Egyptische zonnegod Ra noemde. Hij construeerde de boot naar oud-Egyptisch ontwerp en wilde ermee bewijzen dat men met de middelen die men toen had een oceaan kon oversteken.

Vanop de Ra I werd vervuiling waargenomen op de Atlantische Oceaan. Dit werd meegedeeld aan de Verenigde Naties en vanaf dat moment begon hij een campagne voor de bescherming van het milieu.

Piramiden op Tenerife

In 1990 richtte hij een ‘hispano-noruego’-project op op de Canarische eilanden, ter bescherming van de piramides van Güímar en in 1991 onderzocht Heyerdahl ter plaatse grote steenhopen en merkte dat het niet zomaar stenen waren, maar piramides. Hij ontdekte dat de hoeken van de piramides manueel bewerkt waren en dat de grond geëgaliseerd werd vooraleer ze gebouwd werden. Bovendien zijn de piramiden niet opgebouwd met stenen uit nabije velden, maar uit lavarotsen.

Verder ontdekte Thor Heyerdahl dat de piramiden in speciale astronomische posities geplaatst waren. Op 21 juni, de dag van de zomerzonnewende, kan een dubbele zonsondergang worden aanschouwd vanaf de grootste piramide. Dit komt omdat de zon achter de hoogste bergtop daalt, dan weer zichtbaar wordt en tenslotte achter de volgende bergtop weer verdwijnt. Merkwaardig genoeg hebben alle piramiden een trap aan de westzijde.

Ondanks zijn onderzoek heeft Heyerdahl nooit de leeftijd van de piramides kunnen achterhalen of de vraag kunnen beantwoorden wie deze piramiden heeft gebouwd. In 1988 werd het 65.000 m² grote gebied van de Güímar-piramiden geopend voor het publiek als etnologisch park.

In 1994 kwam hij op Tenerife wonen. Hij stierf op 18 april 2002 in Colla Micheri (Italië). Toch een bijzondere man die speciale aandacht verdient.

Wie meer wil lezen over het Parque Etnográfico Pirámides de Güímar kan dat HIER.

Tenerife-Connect Güímar etnologie museum piramiden zonnewende Thor-Heyerdahl

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

ROAMINGKOSTEN AFGESCHAFT

DRAMA

WEBCAM SURF EL MÉDANO

spot_img