donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsTESTS VOOR TOERISTEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

TESTS VOOR TOERISTEN

Door de torenhoge Europese besmettingsgraad met het SARS-CoV-2, dat verantwoordelijk is voor het COVID-19-virus, zorgt de Canarische regering voor extra maatregelen die de eilanden moeten vrijwaren van een nieuwe besmettingsgolf.
Wie voet op Canarische grond zet, wordt verplicht om een negatieve coronatest aan te bieden om zijn of haar verblijf op de Canarische Eilanden te garanderen.
De Canarische regering had liever de tests op de luchthavens uitgevoerd, maar de diverse voorstellen werden door de Spaanse regering herhaaldelijk verworpen.

De Ministerraad keurt een wetsvoorstel goed dat tot doel heeft de gevolgen van de economische depressie en de gezondheidscrisis, ten gevolge van de pandemie, aan te pakken. Zo wordt de Canarische archipel de eerste regio binnen Spanje die diagnostische tests voor toeristen beveelt.

Het decreet bepaalt dat iedereen, die toegang wil krijgen tot logiesverstrekkende sectoren, een diagnostische test met negatief resultaat moet kunnen voorleggen. Iemand die positief test als overdrager van het virus mag zich niet vrij bewegen op de eilanden en wordt in quarantaine gezet. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur.

De wettekst voorziet ook dat elke klant, voorafgaand aan een reservering of een boeking van een toeristische accommodatie, in kennis moet worden gesteld van de voorwaarden die de toegang tot de Canarische Eilanden reguleren. Daarnaast moet de klant de ontvangst van die informatie op zijn beurt bevestigen.

De Canarische regering baseert de wetgevende maatregel op de noodzaak om de toeristische activiteit te reguleren, om de volksgezondheid te beschermen en bovenal om een verlamming van de toeristische en economische activiteit te vermijden.
De Canarische archipel is de eerste Spaanse autonome gemeenschap die zich inzet voor de uitvoering van diagnostische tests die in het thuisland van de inreizende toerist moet worden afgenomen.

Bovengenoemde regel stelt ook de verplichting om Canarische ingezetenen een diagnostische test voor te leggen als zij het grondgebied van de autonome gemeenschap Canarias hebben verlaten, alsmede aan niet-ingezetenen die met hun reisdocument niet kunnen aantonen dat zij op de eilanden aankwamen vooraleer de wet in voege trad.

De wet omschrijft duidelijk de ontzegging tot de eilanden wanneer er geen negatieve test van het COVID-19-virus kan voorgelegd worden. Het certificaat kan op papier of digitaal worden opgeslagen en moet datum en tijdstip bevatten van de uitvoering van de test, de identiteit van de geteste persoon, het laboratorium dat de test afnam en uiteraard het resultaat van de test.
De overheid heeft in de wet geen specifieke test gedefinieerd omdat de farmaceutische ontwikkeling van coronatesten te snel evolueert. Je bent dus vrij om zelf een testmodus uit te kiezen; de PCR-test, de LAMP-test of een antigeentest.

Elk logiesverstrekkend bedrijf moet bij de receptie informatie en aanwijzingen over de toegangsvoorwaarden verstrekken in minstens vijf talen. De klanten moeten erop worden gewezen dat de app ‘Radar Covid’ moet worden gedownload.

Wat als je niet aan bovenstaande eisen voldoet en je komt in het hotel?
Het hotel zal de toegang in principe weigeren, maar kan een overnachting toestaan om de tijd te overbruggen die nodig is om de testresultaten te verkrijgen. De toerist mag alleen de kamer verlaten om de test te laten uitvoeren.
Het hotel kan de mogelijkheid bieden om de test in het etablissement zelf uit te voeren en de kosten van de gebruiker te betalen. In principe worden de kosten van de test gedragen door de geteste persoon, tenzij dit anders is bepaald door hotel, reisorganisator, touroperator of vliegmaatschappij.

In de bepalingen van de nieuwe wet staat ook het protocol dat moet worden gevolgd in het geval een toerist wordt gediagnosticeerd als een drager van het COVID-19-virus. In dergelijk geval zullen de nodige faciliteiten ter beschikking gesteld worden.

In de wet is de verplichting voorzien dat elke toerist die aankomt op de Canarische Eilanden de mobiele app ‘Radar Covid’ moet installeren. Dat kun je HIER doen.

Er is een uitzondering voorzien voor residenten en niet-residenten die kunnen aantonen dat zij in de voorafgaande 15 dagen de Canarische Eilanden niet hebben verlaten.
Heeft men bij aankomst op de archipel geen negatieve testuitslag op zak, dan bent u verplicht om ter plaatse een test te laten afnemen. Deze verplichting geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar en ouder.

Er werden geen criteria gepubliceerd voor mensen die op de eilanden aankomen zonder dat ze een hotel of een appartement als bestemming hebben. De overheid is deze piste volop aan het onderzoeken. De nodige aanpassingen worden in het B.O.C. gepubliceerd vooraleer de aanpassingsperiode is afgelopen, namelijk op 9 november 2020.

De verplichting om een bewijs van een negatieve COVID-19-test voor te leggen van personen die aankomen op de Canarische Eilanden om in gereguleerde logies, ook private vakantieverhuur, te verblijven, is van toepassing, 10 werkdagen na het verschijnen van de wet in het B.O.C. (Boletín Oficial de Canarias); dit is het Canarisch Staatsblad/Staatscourant.
De wet verscheen op 31 oktober 2020 en wordt wettelijk uitvoerbaar op 1 november; dat wil zeggen dat elkeen die naar de Canarische Eilanden afreist vanaf 14 november 2020 een negatieve COVID-19-test moet kunnen voorleggen of zich moet schikken naar de regelgeving op de Canarische Eilanden.

Wie de wet wil nalezen (in het Spaans) kan dat HIER doen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

10 REACTIES

 1. Voor zo ver ik heb kunnen nagaan wordt er eigenlijk nergens gezegd welk type test het moet zijn. Het zou dus een PCR maar ook een antigeen-snelyest kunnen zijn !
  En wat met reizigers die in een appartement van vrienden of familie komen logeren? Dus buiten het officiële toeristische circuit?

  • Dag Steven,
   Eén antwoord staat duidelijk in het artikel. “Je bent dus vrij om zelf een testmodus uit te kiezen; de PCR-test, de LAMP-test of een antigeentest”.
   Wat de tweede verblijfplaatsen aangaat, is de overheid nu aan het kijken wat de specifieke maatregel moet zijn.
   De wet omschrijft duidelijk de ontzegging tot de eilanden wanneer er geen negatieve test van het COVID-19-virus kan voorgelegd worden, dat zijn ook de tweede verblijvers. We wachten op een wetsaanvulling daaromtrent.

 2. Dat Steven,
  Dat klopt, de overheid heeft in de wet geen soorten test gedefinieerd omdat de farmaceutische coronatesten te snel evolueren. Je bent dus vrij om een testmodus uit te kiezen; de PCR-test, de LAMP-test of een antigeentest.

  • Residenten moeten geen negatieve coronatest voorleggen als ze de Canarische Eilanden niet hebben verlaten. Toeristen die voor 14 november aankwamen, moeten dat ook niet doen en kunnen dat bewijzen met hun reistickets.

 3. Dag allen,

  Ik las de laatste dagen al verschillende momenten waarop de verplichting van een negatieve COVID-test zou ingaan. Dit is al ‘na 10 november’, ‘na 11 november’, ‘ vanaf 15 november’ en ‘vanaf 14 november’? Zijn ze er helemaal nog niet uit? Het kan ook zijn dat sommige bronnen niet klopten, maar het is enorm verwarrend.

  Dank bij voorbaat!
  Sofie

 4. Dag Sofie,
  De wet spreekt over 14 werkdagen, en dan wordt dat 14 november.
  Ik had de dagen geteld en niet de werkdagen, vandaar de foutieve datum. Waarvoor mijn welgemeende excuses.
  Ondertussen zijn alle publicaties gecorrigeerd.

 5. Wij komen normaal gezien 23 november aan. Hoe kan ik me laten testen.
  Ten eerste: vrijdag test. Resultaat te laat wegens weekend.
  Ten tweede: donderdag test. Langer dan 72 uur.
  Ten derde: in Belgie wordt je alleen getest met cintomen .
  Of ben ik verkeerd ? Wat moet ik doen ?

  • Naar onze huisdokter geweest.
   Je kunt altijd een test vragen. Als je geen symptomen betaald je 50 euro per persoon.Ziekenkas komt er dan niet tussen. 72 uren is welscherp moet ik toegeven op dit moment. Kan later nog verbeteren met sneltoetsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP