donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogTERUG NAAR NORMAAL
SEB LEESON LEGAL GROUP

TERUG NAAR NORMAAL

La Graciosa, La Gomera en El Hierro beginnen op 4 mei met een sterke versoepeling van de maatregelen die werden genomen om het COVID-19-virus in te perken. De president van de Spaanse regering, Pedro Sánchez, heeft aangekondigd dat, gezien de lage incidentie of het virusvrij zijn op deze eilanden, de deëscalatie in deze gebieden in een verder gevorderde fase dan de andere eilanden, zal aanvatten. Alle cijfers staan in het artikel CORONAVIRUS OP TENERIFE.

In het voorstel dat de Canarische regering eerder heeft ingediend, werd er al voor gepleit dat deze eilanden de voorhoede vormen van het overgangsproces naar ‘een nieuwe normaliteit’. Dit werd als dusdanig gedefinieerd door de centrale regering. Het staatsplan, dat geleidelijk, maar asymmetrisch (met verschillende snelheden) en gecoördineerd (met eenheid van handelen) is opgesteld, werd op dinsdag 28 april 2020 door de ministerraad goedgekeurd.

De strategie is onderverdeeld in vier fasen en zal vanaf maandag 4 mei worden toegepast. De territoriale referentie-eenheid is de provincie of, in het geval van de archipels, de eilanden. Elke fase duurt ten minste twee weken (dit is de incubatietijd van het virus) en aan het einde van elke fase zal het ministerie van Volksgezondheid aan de hand van een reeks indicatoren beoordelen of de gebieden naar de volgende fase kunnen overgaan met een soepeler maatregelenbeleid.

Er zijn vier criteria waarop de uitvoerende macht zich zal baseren alvorens beslissingen te nemen: de strategische capaciteiten van het gezondheidssysteem met een fundamentele rol voor de eerstelijnsgezondheidszorg, de epidemiologische situatie, het toepassen van de collectieve beschermingsmaatregelen en de gegevens over mobiliteits- en sociaal-economische aspecten.

De visie van de regering in Madrid is dat het deëscalatieproces tussen zes en acht weken kan duren, zodat het hele land tegen eind juni kan herademen in een nieuwe normaliteit. Dat houdt het opheffen van economische en sociale beperkingen in, maar niet de aanbevelingen om de veiligheid en gezondheid van de bevolking te garanderen. De president deelde mee dat de mogelijkheid om uittredingen per tijdzone en per bevolkingsgroep te regelen, wordt bestudeerd, zoals onder andere door de Canarische regering werd voorgesteld.

Door de afwezigheid van het coronavirus op La Graciosa, El Hierro en La Gomera zal de eerste fase, de voorbereidingsfase of fase nul overgeslagen worden. Dit zijn de reeds aangekondigde hulpmaatregelen (voor kinderen onder de 14 jaar) en de maatregelen die vanaf 2 mei zullen worden versoepeld, waaronder onder meer de mogelijkheid om individueel buiten te sporten.
Sánchez heeft het voorbeeld gegeven van restaurants die in staat zullen zijn om maaltijden thuis te serveren, zonder consumptie op het terrein. In dit stadium is ook een individuele opleiding voor professionele of gefedereerde sporters en beroepsliga’s mogelijk.

In fase 1 zullen de eilanden met het minst aantal virusbesmettingen op 4 mei terechtkomen en zal de rest van de archipel een week later, op de 11e, met bepaalde activiteiten mogen beginnen. In dit stadium zullen kleine bedrijven onder strikte veiligheidsvoorwaarden kunnen openen: terrassen met een capaciteitslimiet van 30%, en hotels en toeristische accommodaties, met uitzondering van gemeenschappelijke ruimten en met een reeks beperkingen.
Bovendien zal er een voorkeursschema worden opgesteld, zodat 65-plussers toegang krijgen tot deze instellingen.
De landbouw- en visserijactiviteiten worden hervat en eredienstactiviteiten worden toegestaan met een bezettingslimiet van een derde van de capaciteit, evenals de opening van centra voor hoge prestaties of opleidingen in beroepsopleidingscentra’s. Mobiliteit binnen territoriale eenheden (provincies of eilanden) en bezoeken aan gezinnen en kleine sociale groepen zullen in deze fase worden toegestaan, met twee uitzonderingen: kwetsbare personen of personen met eerdere pathologieën.

In fase 2 zal, indien de territoria voldoen aan de criteria, de opening van de binnenruimtes van de horecagelegenheden worden toegestaan, eveneens met een limiet van een derde van de capaciteit en enkel met bediening aan tafel.
Hoewel het schooljaar naar verwachting in september wordt hervat, zijn er in dit stadium uitzonderingen voor het openen van scholen. Specifiek activiteiten die ervoor zorgen dat kinderen onder de 6 jaar naar de klas kunnen gaan voor het geval hun ouders persoonlijk moeten werken, of voor tweedejaarsstudenten om de EBAU-test af te leggen. In dit tussenstadium kunnen ook musea, bioscopen en theaters worden heropend met vooraf toegewezen plaatsen en een beperking van een derde van de capaciteit, en kunnen culturele voorstellingen worden gehouden met minder dan 50 personen of, in het geval van openluchtevenementen (bijvoorbeeld concerten) tot maximum 400 personen, op voorwaarde dat alle aanwezigen kunnen neerzitten. De bezetting van de gebedsplaatsen kan oplopen tot 50%.

In fase 3 zullen verdere beperkingen worden opgeheven. De capaciteit van de horeca-, commerciële en vrijetijdsruimten zal beperkt blijven tot 50%. Daarnaast zal een minimale fysieke afstand van twee meter op commerciële oppervlaktes vereist zijn.

De centrale overheid heeft erop aangedrongen dat het gebruik van maskers buitenshuis en op het openbaar vervoer in alle stadia ’ten zeerste’ aan te bevelen is.

Als alle maatregelen voldoende en door iedereen worden toegepast zal elke regio afzonderlijk promoveren naar een hogere fase. Worden de opgelegde regels aan de laars gelapt en gaan de besmettingscijfers opnieuw de hoogte in, dan worden aan de betrokken regio’s opnieuw strengere maatregelen opgelegd die kunnen teruggaan tot een volledige lockdown.

Niemand wil dat, geloof ons …!

Wie het stappenplan wil lezen (in het Spaans) kan dat HIER.

Bron: Gobierna de Canarias
Afbeelding

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

4 REACTIES

 1. Altijd goed om directe info in de eigen taal te ontvangen. Zo worden misverstanden beter voorkomen.
  Doe zo verder.

 2. Hartelijk dank voor de zeer nuttige informatie .
  Ik haal al de nodige informatie uit Uw rubriek,want ik ga in juni met de auto terug naar Belgie en dan is alle info welkom.
  Nogmaals dank daarvoor.
  m.v..g. Tonnie Franssen

 3. Ik hoop dat de Gardian Civil en de locale politie een bijscholing gaan krijgen op het gebied van toeristische klantvriendelijkheid. Tijdens de lockdown hebben deze ordehandhavers geen al te beste beurt gemaakt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

KALK EN STEEN METSELT WEL

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

WEBCAM CABO LLANOS

VLIEGVELD EL SOCORRO

WEBCAM LA OROTAVA

SEB LEESON LEGAL GROUP