woensdag, september 29, 2021
spot_img
HomeBlogColumn GuyTENERIFE… ¡Ya voy!

TENERIFE… ¡Ya voy!

COLUMN

Hoe meer ik er over nadenk, hoe gekker ik word. Ik ben er mij van bewust dat mijn vaderland de beste sociale voordelen biedt en dat ik mijn moedertaal, mij met de paplepel ingegeven, niet mag verraden.
Ik ben er mij ook van bewust dat mijn leven een nieuwe wending neemt vanaf het moment dat ik een ingrijpende beslissing neem. Ik ben niet de eerste die beslist om te verhuizen. Ik ben ook niet de laatste die besluit om de Lage Landen achter zich te laten om zich duizenden kilometers verder te gaan vestigen.

Waarom, is het daar beter? Neen, is het eerlijke antwoord, het is daar anders.

Het moment van de beslissing op zich brengt geen verandering, wel wat er nadien allemaal gebeurt en moet gebeuren om deze zaak administratief te regelen. Niet zozeer in het thuisland. Daar loop ik even het gemeentehuis binnen en vraag ik om me uit te schrijven. En that’s it.

Daarna kom je aan op een onooglijk klein en supermooi eiland en dan val je van de ene verbazing in de andere. Iedereen die deze stap van ruim 3.000 kilometer zet in zuidzuidwestelijke richting weet dat er veel moet gebeuren in een vooraf gedefinieerde periode.

De administratieve molen, die bijna niet wiekt maar ook niet echt stil staat, moet alle procedures verwerken. Deze molen draait tergend traag en dit zet je aan om je eigen natuurlijke drive in een lagere versnelling te schakelen. Je begrijpt niet zo goed dat alles zo lang duurt. Precies alsof er geen wind is, heel traag en geruisloos, bijna onzichtbaar draaien de wieken in het rond.

Het begint reeds bij de pasfoto’s. De kleinoden die je in de Lage Landen hebt laten maken blijken niet het juiste formaat te hebben; je kunt al meteen opnieuw beginnen.

Met de juiste pasfoto’s storm je naar het gemeentehuis van de Canarische gemeente waar je gaat wonen en je laat je inschrijven in het bevolkingsregister; je legt alle administratieve stukken neer, betaalt € 3 maar je vergat van alle documenten fotokopieën te maken. Lap, daar gaan je bewijsstukken.

Als je nog geen NIE-nummer bezit dan krijg je dat bij de aanvraag van het Certificado de Residencia er gratis bij maar daarvoor moet je wel moeite doen. Per persoon moet je het formulier EX15 of -18, of is het nu Modelo 719, invullen. Daarmee ga je naar de bank, je betaalt een kleinigheid per formulier en met het betalingsbewijs rep je je weer naar de Policía Nacional. Daar kom je tot de constatatie dat je de recto verso kopie van de ID’s niet hebt meegebracht. Pfff, je kunt opnieuw aankloppen. En zo gaat het maar door … je moet ook nog het nodige doen voor de seguridad social en het Spaanse rijbewijs.

Ook door het feit dat je daar nu woont moet je je belastingen aangeven. Binnen de drie maanden moet je formulier 720 indienen, en wees nu eens eerlijk, wie kan dit nu? Je bent de taal niet machtig en je voelt je ook zó machteloos. Wat je leest lijkt Chinees en toch ben je niet in China, je verhuisde zonet naar Tenerife.

En ben je vergeetachtig of onwetend, dan word je beboet. En dat is bij alles zo; te laat is gelijk aan gestraft. Zo wordt het je op Tenerife geleerd.

Ik vraag mij nu af of dat overal zo is, en vooral, of dit voor iedereen zo is.

Hoe doen de vluchtelingen het? 212 mensen worden op Tenerife opgevangen en niet één moet er aanschuiven in een van die ellenlange rijen. Neen, de pasfoto’s worden gemaakt door een fotograaf die aan huis komt. Met een auto rijden ze nog niet, ze moeten dus ook niet naar het DGT of Tráfico in Santa Cruz. De rest van de administratieve rompslomp wordt afgehandeld in groep door een speciaal aangestelde administratie. En finaal worden er groepjes vluchtelingen naar de verschillende gemeenten gestuurd die op hun beurt de rest van de administratieve plichtpleging afwerken. Op deze manier hebben de stakkers geen stress en worden zij zonder veel heen-en-weergeloop gesetteld op Tenerife.

Neen, ik ben niet jaloers. Ik wil op geen enkel moment een vluchteling zijn. Ik ben een inwijkeling en dat is iets helemaal anders, of niet soms? Inwijkelingen moeten moeite doen om in te wijken. Van hot naar der. Je moet je duizend-en-één keer verplaatsen om alle attesten en vergunningen te bemachtigen.

Spreek je de taal niet of onvoldoende, dan ben je de pineut. Dan laat je je best begeleiden door een gestor of een vertrouwenspersoon. Maar daarvoor moet je veelal betalen.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om hier aan iedereen mijn welgemeende groeten over te maken; aan inwijkeling en aan vluchteling, daar maak ik geen onderscheid in. Iedereen verdient geluk en een gelukkig leven … toch?

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

MIJN KERSTNACHT OP TENERIFE

KERST OP TENERIFE

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES

VLIEGANGST

AUTO HUREN OP TENERIFE

VISSEN IN TENERIFE