In het zuiden van Tenerife steekt een ware plaag de kop op. Geen plaag die mensen fysiek dreigt, wel een die de natuur en het milieu ernstig schade kan toebrengen. Honderden achtergelaten voertuigen staan langs de openbare weg of op openbare domeinen en op private terreinen te verkommeren in de gemeenten Arona, Granadilla en San Miguel. In de regio rond Las Chafiras telt men ruim tweehonderd personenwagens die de openbare ruimte ontsieren ondanks het feit dat een voertuig op een autokerkhof of sloperij achterlaten op Tenerife, waar het ook administratief wordt uitgeschreven, een gratis procedure is.
Het achterlaten van voertuigen in de zuidelijke regio van Tenerife is een oud zeer dat met het verstrijken van de tijd toeneemt. Dit baart de gemeenten zorgen en daarvoor worden er campagnes gevoerd om deze voertuigen, die op de openbare en ook private percelen worden achtergelaten, te verwijderen. Deze oxiderende rommel in de straten en op privé terreinen is een bron van vervuiling, vormt een veiligheidsprobleem, neemt onnodig parkeerplaatsen in en ontsiert bovendien het landschap.
Te duur
Het probleem is duidelijk zichtbaar op het industrieterrein van Las Chafiras, in San Miguel de Abona, waar volgens gegevens van de plaatselijke politie meer dan 200 verlaten auto’s staan. Wat verderop, in Guargacho staan er een vijftigtal te wachten op deportatie. De plaag is van alle tijden, maar gek genoeg is er de laatste jaren een toename van uitgediende voertuigen.
Vooral in de nabijheid van autoherstelplaatsen valt het fenomeen op. Men gaat ervan uit dat de kosten van een voertuig die voor reparatie in een garage wordt aangeboden, niet meer kan betaald worden en dat de eigenaar zijn of haar voertuig er niet meer gaat ophalen.
Plaatsgebrek
Veel burgers nemen hun toevlucht tot deze slechte gewoonte, terwijl de oplossing zo eenvoudig is. Gewoon naar de plaatselijke politie gaan en een formulier invullen waarmee toestemming wordt verleend het voertuig zonder verdere kosten te verwijderen.
In het gemeentelijk depot van Arona staan er ruim 400 verlaten en achtergelaten auto’s die van de straat werden gehaald, nog eens tweehonderd andere voertuigen blijven onaangeroerd op de openbare weg door plaatsgebrek in het depot.
Procedure
Platte banden, kapotte ruiten of een technische keuring die lang geleden is verlopen, zijn tekenen die duiden op een achtergelaten voertuig en wanneer dergelijk voertuig wordt gespot, wordt het voertuig naar het depot gebracht, wordt een dossier aangelegd en de eigenaar verwittigd.
Na het verstrijken van de termijn wordt het voertuig naar een erkend autokerkhof gebracht voor de vernietiging ervan. Dit protocol wordt door alle gemeentebesturen toegepast.
Campagnes
Het gemeentebestuur van Granadilla de Abona is op 1 augustus, voor een derde keer, begonnen met een campagne om verlaten voertuigen te verwijderen, nadat bij de vorige twee campagnes al honderden voertuigen waren verwijderd. Gemiddeld worden er zes voertuigen per dag verwijderd. In Granadilla loopt er een eenvoudige en snelle procedure om een voertuig uit het verkeer te halen.
Indien de auto na het verstrijken van de wettelijke termijn niet door de eigenaar wordt verwijderd, wordt het voertuig tot vast stedelijk afval verklaard en wordt uitgeschreven alvoren deze af te voeren naar een sloperij.