woensdag, april 17, 2024
HomeBlogWeetjesTENERIFE VOOR BEGINNERS
spot_img

TENERIFE VOOR BEGINNERS

Ik heb lang nagedacht over dit artikel. Tenerife beschrijven als een vakantiebestemming alsof de tekst zomaar uit een reisbrochure zou komen, is niet mijn ding. De reden waarom ik het toch doe, is omdat er lezers zijn die nog nooit op Tenerife waren, sneller een synthese zullen lezen als kennismaking met het eiland dat zonovergoten baadt in een blauwe Atlantische Oceaan.

Algemeen

Tenerife is een Spaans eiland dat deel uitmaakt van de Canarische archipel en geografisch op een boogscheut (+/- 500 km) ligt van de Westelijke Sahara (Marokko). Het is het grootste van de Canarische Eilanden en telt bijna 930.000 inwoners.

Tenerife is een populaire toeristische bestemming die bekend staat om zijn mooie stranden, subtropisch klimaat en natuurlijke attracties zoals de berg Teide, het hoogste punt van Spanje. Het eiland bezit een rijk cultureel erfgoed, waaronder traditionele architectuur, muziek en gastronomie.

De hoofdstad van Tenerife is ook de provinciehoofdplaats van de westelijke Canarische provincie Santa Cruz de Tenerife, die verder bestaat uit de eilanden La Gomera, La Palma en El Hierro. Santa Cruz is de hoofdstad van Tenerife en een belangrijke havenstad waar personen- en goederenverkeer belangrijke actoren zijn.
Tenerife heeft een gevarieerde economie waarin sectoren als toerisme, landbouw en technologie een belangrijke rol spelen. Het eiland is goed bereikbaar en telt twee internationale luchthavens. Op het eiland is er een netwerk van 1.500 kilometer wegen en snelwegen.

Gastronomie

Tenerife heeft een rijke en diverse gastronomie die de geschiedenis en culturele invloeden van het eiland weerspiegelt. Enkele van de meest populaire gerechten en ingrediënten in de keuken van Tenerife zijn:

Papas arrugadas – Dit zijn kleine, gezouten aardappelen die in hun schil worden gekookt tot ze gerimpeld zijn. Ze worden meestal geserveerd met een pittige saus genaamd mojo, die wordt gemaakt met knoflook, chilipepers, olijfolie en azijn.

Gofio – Dit is een meelproduct gemaakt van geroosterde granen, meestal een mengeling van tarwe, gerst of maïs. Het wordt gebruikt als basis voor veel gerechten op Tenerife, waaronder desserts en sauzen.

Vis en zeevruchten: Door de ligging in de Atlantische Oceaan heeft Tenerife een rijke variëteit aan vis en zeevruchten, waaronder rode snapper, zeebrasem, octopus en inktvis.

Vleesgerechten – Tenerife staat bekend om zijn gegrild vlees, zoals rund- en varkensvlees, en stoofpotten gemaakt met konijnen- of geitenvlees.

Desserts – Tenerife heeft een verscheidenheid aan heerlijke desserts, waaronder bienmesabe (een zoete amandelcrème), quesillo (een soort vlaai), en frangollo (een pudding op basis van maïsmeel).

Wijnen – Tenerife heeft een lange geschiedenis van wijnproductie, en het eiland is de thuisbasis van verschillende wijnhuizen die wijnen van hoge kwaliteit produceren, waaronder de Malvasía en Listán Blanco variëteiten.

Over het algemeen bestaat de gastronomie op Tenerife uit een heerlijke mix van Spaanse, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden, met accenten op verse, lokale ingrediënten en eenvoudige, snel klaargemaakte, maar smaakvolle bereidingen.

Excursies

Tenerife biedt bezoekers een breed scala aan excursies en activiteiten. Hieronder enkele populaire uitstappen.

Parque Nacional del Teide – Dit is een niet te missen attractie op het eiland. Bezoekers kunnen met de kabelbaan naar de hoogste top van Spanje op 3.815 meter om te genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over het eiland en de omliggende oceaan.

Walvissen en dolfijnen spotten – Tenerife is de thuisbasis van walvissen en dolfijnen, en er zijn veel boottochten die bezoekers de kans bieden om deze majestueuze dieren van dichtbij te zien.

Siam Park – Dit is een populair waterpark met spannende waterattracties en attracties, waaronder een golfslagbad en een snelstromende rivier.

Masca – Is een schilderachtig gehucht gelegen in de gelijknamige vallei in het Tenogebergte in het noordwesten van het eiland, bekend om zijn ruige kliffen, weelderige vegetatie en pittoreske dorpjes.

La Laguna – Een historische stad met een goed bewaarde koloniale architectuur en een rijk cultureel erfgoed. Het is ook de thuisbasis van de Universiteit van La Laguna, een van de oudste universiteiten van Spanje.

Loro Parque – Is een populair dierenpark dat een verscheidenheid aan exotische dieren herbergt, waaronder papegaaien, gorilla’s en tijgers.

Parque Rural de Anaga – Is een prachtig natuurgebied in het noordoosten van het eiland, met verschillende wandelpaden, groene laurierbossen en prachtig uitzichten op de kust.

Kortom, Tenerife biedt voor elk wat wils, of u nu op zoek bent naar avontuur, naar culturele ervaringen of naar gezinsvriendelijk plezier.

Vulkanisch eiland

Tenerife is een vulkanisch eiland en heeft een rijke geologische geschiedenis die het landschap en de natuurlijke bezienswaardigheden heeft gevormd. Het eiland werd gevormd door een reeks vulkaanuitbarstingen die ongeveer 20 miljoen jaar geleden begonnen. De meest recente vulkanische activiteit op het eiland vond plaats in het begin van de 20ste eeuw.

Het meest prominente vulkanische element op Tenerife is de berg Teide, het hoogste punt van Spanje boven de zeespiegel. De berg Teide is een actieve vulkaan, maar momenteel slapend. De laatste uitbarsting vond plaats in 1909. De vulkaan is een populaire toeristische attractie, waarop men kan genieten van een panoramisch uitzicht over het eiland.

Naast de berg Teide zijn er verschillende andere vulkanische formaties op Tenerife, waaronder het Nationaal Park Las Cañadas del Teide, een enorme vulkaankrater met een diameter van meer dan 16 km die de omtrek was van de oervulkaan die ooit, miljoenen jaren geleden Tenerife sierde. Het park herbergt een verscheidenheid aan unieke planten- en diersoorten en bezoekers kunnen de landschappen verkennen via wandelpaden en rondleidingen.

Al met al heeft de vulkanische geschiedenis van Tenerife bijgedragen aan de unieke natuurlijke schoonheid en heeft het een populaire bestemming gemaakt voor geologen en natuurliefhebbers.

Aardbevingen

Tenerife is, zoals veel vulkanische eilanden, gevoelig voor aardbevingen vanwege de geologische activiteit. Het eiland heeft in de loop der jaren een aantal aardbevingen meegemaakt, variërend van kleine bevingen tot grotere gebeurtenissen.

Een van de meest opmerkelijke aardbevingen in de recente geschiedenis vond plaats in 2002, toen een aardbeving van 4,4 magnitude de zuidkust van het eiland trof. De aardbeving veroorzaakte enige schade aan gebouwen en infrastructuur, maar er vielen geen gewonden.

De laatste belangrijke aardbeving vond plaats in 1909 door de vulkaan Chinyero en vernietigde 270 hectare natuurgebied. In 1706 werd Garachico bedolven onder de lavastroom van de vulkaan Volcán de Arenas Negras, ook Trevejo genoemd.
Er werd aanzienlijke schade veroorzaakt aan gebouwen en infrastructuur op het eiland. De uitbarsting en de daaropvolgende aardbevingen leidden tot de evacuatie van duizenden mensen uit nabijgelegen steden en dorpen.

Ondanks de kans op aardbevingen beschikt Tenerife over een robuust systeem van toezicht en paraatheid om de gevolgen van seismische gebeurtenissen tot een minimum te beperken. De Spaanse regering heeft, in samenwerking met de lokale autoriteiten, geïnvesteerd in systemen om aardbevingen op te sporen en te waarschuwen, en in verbeteringen van de infrastructuur om de gevolgen van aardbevingen voor de bevolking van het eiland te beperken.

Atlantische Oceaan

Tenerife is een eiland in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Het eiland maakt deel uit van de Canarische Eilanden, een groep vulkanische eilanden voor de kust van Afrika, maar behorend tot Spanje. De Atlantische Oceaan wordt gekenmerkt door warm en helder water, waardoor het een populaire bestemming is om te zwemmen, te duiken en andere wateractiviteiten te ondernemen. De oceaan is de biotoop van een divers scala aan zeedieren, waaronder walvissen, dolfijnen, schildpadden en talloze vissoorten.

De Atlantische Oceaan speelt een belangrijke rol in de economie van Tenerife, want visserij is een belangrijke bedrijfstak op het eiland. De wateren rond Tenerife zijn rijk aan vis en zeevruchten, waaronder rode snapper, zeebrasem, octopus en inktvis.

Naast de visserij is de Atlantische Oceaan ook een belangrijke bron van toerisme voor Tenerife. Bezoekers komen van over de hele wereld om te genieten van de stranden van het eiland, de wateractiviteiten en het schilderachtige uitzicht op de kust.

De Atlantische Oceaan is een essentieel onderdeel van de identiteit en de economie van Tenerife en biedt het eiland een schat aan natuurlijke hulpbronnen en mogelijkheden voor recreatie en toerisme.

De Guanchen

De Guanchen waren de inheemse bevolking van de Canarische eilanden, waaronder Tenerife, voor de komst van de Spanjaarden in de 15de eeuw. De Guanchen waren een prehistorisch volk waarover weinig is bekend, vooral over hun cultuur en levenswijze.

Archeologisch bewijs suggereert dat de Guanchen bekwame boeren waren en een complexe sociale structuur hadden. Ze stonden ook bekend om hun opvallende uiterlijk, met een lichte huid en haar, en een lang en robuust postuur.

De Guanchen hadden een sterke band met de natuur en vereerden verschillende godheden die verband hielden met natuurverschijnselen, zoals de zon en de maan. Ze hadden ook een rijke mondelinge traditie, met mythen, legenden en liederen die van generatie op generatie werden doorgegeven.

Ondanks hun verzet werden de Guanchen in de 15de eeuw uiteindelijk verslagen door de Spanjaarden, en hun bevolking nam sterk af door ziekte en dwangarbeid. Vandaag de dag is er nog maar weinig over van de Guanchecultuur op Tenerife, hoewel er enkele archeologische vindplaatsen en musea zijn die inzicht geven in hun manier van leven.

Ondanks hun beperkte invloed op het moderne Tenerife blijven de Guanchen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en het culturele erfgoed van het eiland. Er worden blijvend inspanningen gedaan om hun erfenis te behouden en te eren. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

VLUCHT NAAR TENERIFE

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

KALK EN STEEN METSELT WEL

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

- Reclame -spot_img

WEETJES

TAXI

spot_img