donderdag, april 18, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatTENERIFE UITGEDROOGD?
spot_img

TENERIFE UITGEDROOGD?

Tenerife uitgedroogd? Is een vraag die niet nutteloos wordt gesteld, aangezien de impact van de klimaatverandering zich ook op Tenerife voordoet. Meer dan één keer schreven wij dat niet alles wat blinkt goud is. Achter een idyllische façade schuilen tal van nijpende probleem die fundamenten zijn van en voor de samenleving. Niet alleen mobiliteit en tal van lokale hindernissen zijn onopgeloste problemen, ook aanhoudende droogte stelt de overheid op scherpte om in te grijpen.

Al meer dan zes jaar kampt Tenerife met een droogte die dieper gaat dan de occasionele regenbuien die her en der voor wat soelaas zorgden. Dit is geen tijdelijk fenomeen, maar een langdurende toestand van een klimaatverandering die een flinke impact heeft op het eiland.

Waterwet

De situatie bereikte een absolute hoogte toen Blanca Pérez, Minister voor Natuurlijke Omgeving, Duurzaamheid en Veiligheid van de Cabildo (eilandregering), de noodtoestand uitriep, een beslissing die de ernst van de situatie onderstreept.

Blanca Pérez bevestigde onlangs dat de droogte die Tenerife treft reeds meer dan zes jaar aanhoudt. Dit werd aangegeven tijdens de opening van de conferentie over de watertoestand op Tenerife, georganiseerd door de Consejo Insular de Aguas (CIATF) – de raad die de waterhuishoudkunde volgt en beheert. Sinds 2016 begon de droogte zich te manifesteren, met uitzondering van het waterjaar 2021-2022.

Klimaatverandering

Kortgeleden werd de waterwet aangescherpt zodat het eiland deels of volledig in een noodsituatie kan worden geplaatst. Bovendien krijgen de gemeenten bevoegdheden toegeschoven om op hun grondgebied het wateralarm af te kondigen. De balsas – de waterreservoirs – staan op 44% van hun opslagcapaciteit, wat resulteert in ongeveer 800.000 kubieke meter minder water, of 13% minder is dan een jaar geleden. Één dag regen is slechts een druppel op een hete plaat en is niet voldoende om de aankomende zomerperiode te overbruggen.

De droogte op Tenerife is het resultaat van een complex samenspel van factoren. Klimaatverandering speelt een significante rol, waarbij veranderende weerspatronen leiden tot verminderde neerslag en langere droge seizoenen. Deze veranderingen treffen niet alleen de watervoorziening voor huishoudelijk gebruik en industrie, maar hebben ook een diepgaande impact op de agrarische sector op Tenerife, die al veel te lang lijdt.

Wake-up call

De droogte heeft niet alleen invloed op de waterbeschikbaarheid, maar legt ook de kwetsbaarheid van het eiland bloot voor klimatologische extremen en de noodzaak van een robuust en veerkrachtig waterbeheersysteem. De huidige situatie benadrukt de cruciale behoefte aan duurzame oplossingen en langetermijnplanning om de waterzekerheid op Tenerife te waarborgen. Dit omvat investeringen in technologieën voor waterbehoud en -hergebruik, zoals de ontwikkeling van draagbare ontziltingsinstallaties die kunnen dienen als een belangrijk hulpmiddel voor de landbouw gedurende de zomer.

Tenerife uitgedroogd? Nog niet helemaal. De droogte op Tenerife is een wake-up call, niet alleen voor het eiland maar voor de wereld, over de urgente noodzaak om te handelen tegen klimaatverandering en om duurzame praktijken te omarmen die onze natuurlijke hulpbronnen beschermen. Water is en blijft de bron van al het leven, ook op Tenerife.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ONMOGELIJK

DUIKMONUMENT IN PALM-MAR

spot_img