donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsTENERIFE TEGEN CATASTROFES
spot_img

TENERIFE TEGEN CATASTROFES

Tenerife tegen catastrofes wapenen is een nieuw project dat het eiland moet voorbereiden op het omgaan met gevaren en de gevolgen die de toekomst brengen kan. Het gaat erom om catastrofes van allerlei aard het hoofd te kunnen bieden. Belangrijk is voorbereid zijn op natuurrampen; van overstromingen tot branden, van lawines tot seismische activiteit, van aardbevingen tot een heuse vulkaanuitbarsting.

Tenerife zal volgend jaar een simulatie organiseren van vulkanische risico’s in het kader van het Europese project EU Modex – lees: het Civiele Beschermingsmechanisme van de Europese Unie – een multidisciplinair internationaal responsteam voor rampen van allerlei aard.
De eilandregering – Cabilbdo de Tenerife – wordt de regisseur en zal deze grensoverschrijdende oefening leiden. De rampenoefening vindt plaats in 2025 en zal dienen om de professionele respons van de internationale groep op het eiland te testen in het geval van een vulkanische uitbarsting.

Deskundigenpakket

Iván Martín, de eilanddirecteur van Veiligheid en Noodgevallen, nam onlangs deel aan de activiteiten en de ontwikkeling van de EU Modex-oefeningen die door diverse Europese Civiele Beschermingen zijn georganiseerd in Boekarest (Roemenië).
Tijdens de bijeenkomst werd de respons gemeten van de bosbrand die vorig jaar op Tenerife plaatsvond en werden de gevolgen besproken. Eveneens werden de details van het Plan de Actuación Insular frente a Riesgos Volcánicos (PAIV) – het Actieplan tegen Vulkanische Risico’s op Tenerife (PAIV) onder de loep genomen.

Het houden van een oefening gerelateerd aan Modex is belangrijk voor Tenerife, aangezien het veiligheidsconsortium, dat door de verschillende landen wordt gevormd, haar ervaringen zal inzetten op de grootschalige oefening. Ook experts en technici in nood- en veiligheidsdiensten en specialisten in verschillende disciplines zoals geologen, vulkanologen, ingenieurs en meteorologen, maken deel uit van het deskundigenpakket.

Gastheer in 2025

De EU Modex is de snelle mobilisatie van responsteams en middelen die via dit consortium worden ingezet in het geval dat een land externe hulp nodig heeft om een noodsituatie het hoofd te bieden. Via het EU Modex-systeem kunnen landen ervaring, middelen en kennis uitwisselen om noodsituaties het hoofd te bieden, zoals die zich voordoen bij natuurrampen, industriële ongevallen of gezondheidscrises.

Om dit alles voor te bereiden zal de Europese Unie van Civiele Beschermingen samenkomen om de volgende rampenoefeningen in Rome en op Tenerife voor te bereiden met de verantwoordelijken van de verschillende Europese landen die deel uitmaken van het consortium. 2025 wordt het jaar dat Tenerife gastheer zal zijn voor de betrokken organisaties van alle landen met het oog op het vulkanische rampenplan dat zich volgend jaar zal voltrekken.

Guy Devos © AI Illustration

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

HOPELOOS VERLIEFD

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

NIEUWE EILANDEN IN DE MAAK

PALM-MAR GROEIT

BLIJF IN DE KOELTE

spot_img