zondag, maart 26, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsTENERIFE ONTPLOFT

TENERIFE ONTPLOFT

Na de opschorting van de van coronamaatregelen heeft de bevolking, samen met het paastoerisme uit binnen- en buitenland gedurende de paasperiode het toerisme helemaal gerevitaliseerd. Vooral van het paasweekend werd gebruik gemaakt om activiteiten te ontplooien die heel dicht lagen bij de gewoontes van weleer. Niets was meer hetzelfde sinds de coronacrisis, maar langzaam ontstaat terug het oude normaal. Iedereen voelt de noodzaak om het dagelijks leven te leiden op een manier die heel dicht in de buurt komt van hoe we het vroeger beleefden. Semana Santa op Tenerife wordt van oudsher niet gekenmerkt door klokken, hazen en eieren, neen, dit jaar wordt Pasen 2022 getypeerd door de start van een opgewekt, sociaal en vrolijk leven.

De opschorting van de maatregelen tegen het coronavirus, die afhingen van de Canarische regering, en de nakende afschaffing van de maskerplicht door de nationale regering hebben de negativiteit van de Canarische bevolking getorpedeerd. Men komt terug op straat om de sociale omgang terug aan te zwengelen, om feest te vieren, om te knuffelen – dat doen Tinerfeños buitengewoon veel – of gewoonweg om het mooie weer te maken. Zomaar, zonder nuances. Of dat nu is door religieuze feesten bij te wonen, op het strand te liggen om van het mooie weer te profiteren of om elkaars gezelligheid op te zoeken, elke reden wordt aangegrepen om zich te laten verleiden. Alles is weer mogelijk, de voorbije twee jaar wordt het liefst zo snel mogelijk vergeten. Er zijn geen hinderlijke protocollen meer aanwezig.

Revival

De sociale netwerken, die soms een vervormde afspiegeling weergeven van de realiteit, worden deze dagen gevuld met foto’s en video’s van gebeurtenissen die opnieuw mogen worden beleefd: heiligenvieringen, romerías, dorpsfeesten en allerhande evenementen die door het SARS-CoV-2-virus niet meer konden doorgaan, worden nu massaal bijgewoond.

Paaszaterdag is voor de overwegende katholieke bevolking een dag van bezinning, de impasse tussen de dood en de verrijzenis van Jezus Christus, maar dit jaar werpen de schijnwerpers eerder hun licht op locaties die garant staan voor strand, zon, ontspanning en plezier. Zoals eerder beschreven in het artikel Semana Santa betekent volksverhuizing is heel Tenerife on the move. Alles en iedereen moet het huis uit en dat precies, is zo typerend voor de postcoronaperiode en het herstel van de toeristische sector dat volop aan de gang is, nu Spanje en de rest van Europa afscheid nemen van het mondmasker.

Einde mondmasker

Minister van Volksgezondheid, de Canarische Carolina Darias, verklaarde dat de mondmaskers binnenkort tot het verleden zullen horen, uitgezonderd in het openbaar vervoer, in zorg- en gezondheidscentra en in apotheken zal het verplicht blijven, aangezien dit omgevingen zijn waar het risico voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen aanwezig blijft. Het griepvirus doet nu ook de ronde en daarom pleitte de minister voor een verantwoord gebruik van beschermende elementen. De overheid zal de volksgezondheid te allen tijde blijven monitoren, op elk scenario vooruit blijven lopen en maatregelen nemen wanneer dit nodig is.

Velen wachten reikhalzend op evenementen die straks weer in volle ornaat zullen plaatsvinden, zoals het carnaval, de zomerfestivals en zelfs de eindejaarsfeesten. Wat de toekomst brengt is koffiedik kijken. In deze tijden is niets zeker!

Broeierig weer

Pasen gaat gepaard met mooi weer. Hogere temperaturen en het zomergevoel zijn terug aanwezig. Er is niets dat een parasol op het strand of een luie zetel op het terras kan vervangen. Vandaag is het D-Day, de dag waarop operatie retour plaatsvindt. Het wordt vandaag niet alleen warm, het wordt broeierig heet. Het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet – het Spaanse KMI of KMNI) kondigt temperaturen aan die vlotjes de dertig graden Celsius zullen overschrijden, gepaard gaande met een lichte calima en windstoten die op bepaalde plaatsen kunnen uithalen tot zeventig kilometer per uur.

Terug naar huis

Gelijklopend met deze weersomstandigheden gaan de uithuizige eilandbewoners en de buitenlandse toeristen terug naar huis. Daarom wordt het filerijden op de hoofdwegen en ontstaan er lange rijen incheckende toeristen in de terminals van alle luchthaven. Er ontstaat massaal verkeer tussen de eilanden onderling van Tinerfeños die na een bevrijdende paasuitstap met de ferry huiswaarts keren.

Een van deze bestemmingen is ongetwijfeld La Palma. De vulkaan Cumbre Vieja, die in de Aridanevallei ernstige materiële en emotionele schade heeft aangericht. De terugkerende toeristische stroom, dat als vulkaantoerisme wordt beschreven – en daar is niets mis mee – zal de havens overspoelen en leiden tot drukte en tot vervelende wachttijden op alle ferrylijnen. 

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

GELUK OP EEN EILAND

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

SUPERGEHEUGEN

SAN MIGUEL DE TAJAO

HONDENPOEP