dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsTENERIFE IS KAMPIOEN IN HET BEGRAVEN VAN AFVAL

TENERIFE IS KAMPIOEN IN HET BEGRAVEN VAN AFVAL

Tenerife is de weinig benijdenswaardige koploper op de Canarische Eilanden inzake recyclage ondanks de recyclagelijnen die in het Complejo Ambiental in Tajao (Arico) werden geïnstalleerd. In 2021 werd slechts 3% van het organisch afval gerecycleerd, terwijl het overig organisch afval is begraven op de gigantische site waarop het milieucomplex is gevestigd. Door de nieuwe afvalwet die door het Spaanse Congres is goedgekeurd, wordt Tenerife verplicht 55% van alle afval moet worden gerecycleerd vóór 2025 en 65% vóór 2035 als het geen Europese boetes wil krijgen.

De eilandregering is aan de slag gegaan met de aanleg van vijf grote regionale zuiveringsinstallaties, dankzij een ruime subsidie van de Spaanse overheid meer dan 170 miljoen euro van de staat. Tevens werd een contract getekend dat het afvalbeheer regelt tot 2037, met een mogelijkheid tot verlenging met vier jaar. Daarbij is een weerzinwekkend bedrag voorzien van 397.475.058 euro. Dit is tot dusver het grootste contract in de geschiedenis van de Cabildo de Tenerife.

Nieuwe verplichtingen

In dit nieuwe contract zijn investeringen gepland in zowel het milieucomplex van Tenerife om de installaties te moderniseren als voor het inrichten en het vermeerderen van het aantal schone punten (van acht tot zestien). Het voorziet ook in een investering van bijna 52 miljoen euro van het contract voor de uitbreiding en verbetering van de infrastructuur voor afvalverwerking. Zo moet de concessiehouder ten minste 42% van de kunststoffen, 51% van het staal, 50% van het aluminium, 38% van de stenen, 20% van het glas, 18% van het papier en karton, en 37% van het huisvuil terugwinnen. Dit nieuwe contract is ambitieus en zal het beheer van de afgelopen vijfendertig jaar ingrijpend veranderen.

Volgens de laatste gegevens die door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) zijn gepubliceerd is de Canarische archipel de derde Spaanse gemeenschap die het grootste afvalgewicht per persoon produceert, namelijk 577 kilo, voorafgegaan door de Balearen (737) en Cantabrië (579).

3% recyclage

In 2021 bedroeg de totale hoeveelheid huishoudelijk afval 527.301.730 ton, wat neerkomt op een stijging met 2,01% ten opzichte van 2020. De 31 gemeenten hebben 412.917,31 ton (78,3%) verwijderd, particulieren 114.384,42 ton (21,7%). Slechts 3% van het organisch afval kon voor compostering worden gebruikt omdat het organisch materiaal niet aan de bron werd gescheiden. Dit is het laagste cijfer van alle eilanden dat gewoonlijk tussen 5% en 10% ligt en nog ver verwijderd van de 55% die tegen 2025 vereist is en de 65% tegen 2035 krachtens de nieuwe afvalwet.

Nog te veel huishoudens nemen niet deel aan het recyclageproces en scheiden niet aan de bron waardoor organisch materiaal bij het gemengd afval wordt gegooid. De vijfde container, de bruine die het organisch afval moet recycleren, staat in slechts één van de 31 gemeenten. Enkel in Santa Cruz is deze in gebruik.
Het recycleren van PMD en glas daarentegen is flink gestegen met ruim 10%, vergeleken bij 2020.

Het nieuwe beheerscontract zal ook gebruikt worden om de ecologische voetafdruk van de 750 transporten, die elke dag 1.600 ton afval naar Tajao brengen, te verminderen.
Wie wil weten wat er op het Complejo Ambiental in Tajao gebeurt inzake afvalverwerking kan dat lezen in ons artikel DAAR GAAT ALLE AFVAL NAARTOE.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZALIGE KERST OP TENERIFE

VLIEGTUIGPANNE