Op de eerste dag waarop de nieuwe beperkingen van kracht werden heerste er gelatenheid. Het centrum van Santa Cruz werd het decor van een doordeweekse zaterdag in december, niet deze van dé zaterdag voor kerstmis.
In de voormiddag was er wat beweging van shoppende mensen en er vormden zich korte wachtrijen aan enkele populaire winkels, In de namiddag verdween de drukte, precies of iedereen zich plots aan de maatregelen ging houden en ingingen op de vraag van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven.
Omdat maar 33% van de beschikbare winkeloppervlakte mag bezet worden door winkelende mensen, is de toestroom van een massa shoppers beperkt gebleven. De meeste winkels hebben deze beperkende maatregel zelfs niet moeten invoeren, bij gebrek aan shoppende mensen. De controles bij het binnen- en buitengaan van de winkels was voor veel winkeliers onnodig.
Het lijkt erop dat het winkelen in winkelstraten voorrang heeft gekregen op het winkelen in de winkelcentra, waar het aantal bezoekers zaterdag gevoelig is afgenomen. Mensen in de straat vonden het gemakkelijker en vooral minder druk om te winkelen op deze zaterdag dan op welke andere dag dan ook.
Deze perceptie werd bevestigd door de secretaris-generaal van de Vereniging van middelgrote en grote distributiebedrijven van de Canarische Eilanden (Asodiscan), Alfredo Medina, die verklaarde dat de 33% capaciteitsregel die door de nieuwe maatregelen wordt opgelegd niet heeft gewerkt omdat er te weinig volk was om daaraan te voldoen.
Medina is van mening dat het terugbrengen van het parkeren tot 50% van de totaalcapaciteit het koopgedrag kan hebben ontmoedigd. Deze onduidelijkheid gaf aanleiding tot parkeergarages waar amper een voertuig stond, zoals deze van het Centro Comercial Bulevar, in het hart van de hoofdstad, die bijna helemaal leeg was. Ongezien op een zaterdagmiddag, iets wat zijn weerga niet kent.
Alle bars en cafetaria’s in de winkelcentra hebben moeten sluiten. Alleen deze met een afhaaldienst zijn open gebleven.
Een ander gevolg is de groei van de verkoop via het internet. Sinds woensdag is er een toename van de onlineverkoop opgemerkt.
De horeca heeft de beperkende maatregelen wel gevoeld. Sommige populaire horecazaken zoals El Imperial, Taverna El Palmero, Casa Ramón of La Verdulería hebben ervoor gekozen om te sluiten. Het sop is de kolen niet waard.
Anderen, zoals bar El Derby, zijn wel open om te zien hoe de maatregelen verlopen, maar de hoop is klein. Volgende week sluit deze bar hoogstwaarschijnlijk ook de deuren.
Veel horecapersoneel die terug aan het werk kon na de eerste lockdown wordt opnieuw aan ERTE geplaatst. Dit is de speciale tijdelijke werkloosheidskas die in het leven werd geroepen om werklozen ten gevolge van de coronapandemie te ondersteunen.
Het hulpgeroep wordt weer groter. Wat de overheid zou moeten doen is ons helpen met minder belastingen of met een moratorium, horen we van horeca-uitbaters.