donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogWeetjesTENERIFE IN DE TOEKOMST
spot_img

TENERIFE IN DE TOEKOMST

Een spiksplinternieuw eiland, vol met nieuwe technologieën en innovaties. Dat zou het resultaat moeten zijn van een nieuw project dat door de eilandregering gepromoot wordt waarbij burgers nieuwe innoverende ideeën mogen voorstellen. Het visionair project werd in het leven geroepen met het doel de burgerij te betrekken in nieuwe doelstellingen, verbeteringen, renovaties, vernieuwingen en aanpassingen die het eiland mooier, efficiënter en schoner moeten maken. 

De eilandregering, het Cabildo de Tenerife, heeft er zelfs een belofte over gedaan. Eén van de initiatieven wordt uitgekozen om concreet uitgewerkt en daarna gerealiseerd te worden.

Wat houdt het in? Iedere inwoner kan een al dan niet visionair voorstel indienen. Daarna zullen de burgers, bijgestaan door een vakjury, een winnend project aanduiden. De regering engageert zich om het winnend voorstel fysiek te realiseren. Een voorstel kan zowel technisch als niet-technisch zijn.

Het project heeft de bedoeling om een lijst aan te leggen van de 100 beste ideeën en deze onder te brengen in 8 categorieën. De vakjury zal alle voorstellen onderbrengen in de categorieën Visionair, Visie Tenerife, Junior, Groen, Exterieur, Solidariteit, Cultuur en Stemming.

De honderd geselecteerde voorstellen zullen deel uitmaken van de tentoonstelling ‘Visiones’ en de winnaar komt uit een van de winnende selecties.

De voorstellen tot nog toe zijn legio; toerisme, natuur, engineering, technologie, cultuur, recreatie, architectuur, ecologie, geologie en nog een aantal meer. Elke inwoner kan meerdere projecten indienen. In ieder geval zullen ‘slechts’ 250 projecten weerhouden worden voor de eerste verkiezing.

De stemming op de projecten is reeds gestart en twee voorstellen steken er met kop en schouders uit. Voorlopig staat op nummer 1, met 3.300 stemmen, een voorstel om energie-overschotten op te slaan gecombineerd met een hoogrendementsdistributiesysteem.
Op nummer twee staat met 3.000 stemmen een project dat ‘volle maan’ heet. Dit project moet de haven van Santa Cruz tijdens de nacht helemaal verlichten. Hoe dit concreet wordt uitgewerkt is nog onzeker, in ieder geval zou een gigantische constructie moeten gebouwd worden om deze ‘volle maan’ aan op te hangen.

Carlos Alonso, de voorzitter van het Cabildo of de eilandregering, heeft reeds gezegd verwonderd te zijn over het aantal en ook over de diversiteit van de ingezonden ideeën.
Een aantal projecten wordt nu reeds voorgelegd aan schoolgemeenschappen, aan verenigingen, aan professionele groepen en aan NGO’s, om de mogelijke verwezenlijking ervan in te schatten. Ook de media krijgt in deze hele zaak een actieve rol.

Sommige ideeën zijn zowel bewonderenswaardig als verbazend. Een opsomming …

Een pretpark in de raffinaderij. Deze visie geeft een nieuwe bestemming aan de olieraffinaderij door het converteren van distillatie-elementen naar animatiestructuren van een pretpark. De raffinaderij-industrie heeft zeer unieke architectonische elementen die moeten worden gerespecteerd.

Franquicia Guachinche Canario. Alle culinaire aspecten van het eiland worden gepresenteerd op internationaal niveau. De typische gastronomie, de traditionele restaurants die de typische gerechten bereiden met streekproducten en opdienen met Canarische wijnen moeten gecatalogeerd worden en over de hele wereld worden bekendgemaakt.

Een bevaarbaar kanaal La Concepción tot aan de brug van Galceran. Het idee is, om analoog aan Venetië, het verkeer in te dijken. Op een bevaarbaar kanaal kan ook transport geregeld worden. De Barranco de Santos is perfect gelegen om dit project te realiseren.

Een onderwatertunnel op playa Las Teresitas. Installeer een transparante onderwatertunnel op het strand van Las Teresitas, met alle veiligheidsmaatregelen erop en eraan, een project om het milieubewustzijn te voeden.

Platform voor talen. Het voorstel is om van Tenerife een platform voor de ‘Spaanse taal voor buitenlanders’ te maken. Spaans moet meer gepromoot worden en via een platform zou dit perfect kunnen lukken.

Residencia Canaria de Cultura Internacional. Het idee bestaat erin om het project van Eduardo Westerdahl en Alberto Sartoris te laten herleven. Maak van Tenerife de verblijfplaats voor kunstenaars en wetenschappers uit verschillende regio’s teneinde een ruimte te creëren voor de culturele doeleinden en uitwisselingen. Een plaats waar kan gecreëerd worden, waar onderzoeken kunnen gebeuren, waar kan geëxperimenteerd worden en waar talenten tot ontwikkeling kunnen komen.

En zo werden er nog meer projecten ingediend. Maar,  … er is een maar!

Om dit relaas helemaal in waarheid af te ronden moet ik erbij vertellen dat dit volledige verhaal de revue is gepasseerd medium 2015. De actie werd in juni bekendgemaakt en liep einde december 2015 af.
Ik heb daarna nooit meer iets vernomen van het resultaat en/of van de realisatie van het project en vooral over het winnend voorstel.
Raar, maar waar …!

 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CRITICASTERS

VERBODEN ACTIVITEITEN

spot_img