vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogColumn GuyTENERIFE IJSKOUD PARADIJS
spot_img

TENERIFE IJSKOUD PARADIJS

Tenerife IJskoud Paradijs is een titel die barst van contradictio in terminis. Het eiland Tenerife, een uitgestrekt lappendeken van zonovergoten stranden en eeuwig groene landschappen in het noorden, herbergt een verrassende bezoeker: Koning Vorst.

Ja, u leest het goed. Ondanks het feit dat het eiland bekend staat als eiland met een eeuwige lente, verbergt Tenerife een koude waarheid – het kan er vriezen.

Onder nul

Het eiland staat synoniem voor strand, zon en dito brillen, terrasjes, palmbomen, promenades, cocktails en nog meer leuke zomerse adjectieven. Maar wie de moeite neemt om de zonnige badplaatsen te verlaten en de weg naar El Teide op te gaan, zal ontdekken dat Tenerife’s warme omhelzing soms plaatsmaakt voor een ijzige handdruk. De top van de Teide, de slapende reus die majestueus over het eiland waakt, is vaak bedekt met een deken van sneeuw. Tenerife, ijskoud paradijs? Ja, de temperatuur daarboven durft wel eens onder nul te duiken.

Terwijl beneden de zontoeristen genieten, kan het Parque Nacional del Teide veranderen in een winterwonderland. Sneeuwballen vervangen zandkastelen, winterjassen verjagen de badmode. Het is een surrealistisch gezicht: sneeuw op de achtergrond terwijl je je nog aan de oceaan waant.

Onvoorspelbaar

Verrassing en ongeloof zijn vaak de eerste reacties. ‘Sneeuw en ijs op Tenerife?’ Jawel, dít is de natuurlijke tegenstrijdigheid die dit eiland zo fascinerend maakt. De Canarische Eilanden zijn gezegend met een supertof warm klimaat waarin tientallen microklimaten regeren, wat betekent dat je je binnen het uur van een subtropische naar een bijna arctische locatie kunt verplaatsen. Het is deze unieke verscheidenheid die het eiland zo’n bijzondere bestemming maakt.

De koele berglucht op de Teide is een welkome afwisseling voor sommigen. Wandelaars en natuurliefhebbers klimmen naar boven om zich te verbazen over de sneeuw die zich als poedersuiker over het ruige landschap uitstrekt. Het is alsof de natuur met een kwinkslag zegt: “Je dacht toch niet dat ik zo voorspelbaar was?”

Koude tenen, warme harten

Maar maak je geen zorgen, sneeuw, ijzel en vriestemperaturen zijn een zeldzaamheid die zich voornamelijk in de hoogste regionen van het eiland voordoen. De kustgebieden blijven een toevluchtsoord voor diegenen die een koude en natte winter willen ontvluchten. Toch is het goed om te weten dat, mocht je de kou missen, je slechts de berg opmoet om een vleugje winter te ervaren. Dan wordt Tenerife ijskoud paradijs.

Dus toch, Tenerife in al zijn gelaagdheid. Een plek waar de zomer eindeloos lijkt, totdat je opkijkt en de sneeuw op de toppen ziet. Het is een eiland van contrasten, waar een vulkaan en vrieskoude hand in hand gaan, en waar reizigers het onverwachte kunnen verwachten. Misschien is het tijd om onze perceptie van deze bestemming te herzien. Tenerife is niet alleen een zonovergoten paradijs, maar ook een eiland die gelijktijdig koude tenen en warme harten kan bezorgen.

Bijlage dd. 06/03/2024

De aanleiding om deze column te schrijven waren de vriestemperaturen die zich in de eerste week van maart 2024 lieten opschrijven. Er werden (eindelijk) winterrecords gevestigd op de bergtoppen van Tenerife en La Palma. Terwijl in de kustgebieden de temperaturen ruim boven de 20 graden klommen, zakte de thermometer in het weerstation van het Agencia Estatal de Meteorología  (Aemet) in Izaña tot -3,5 graden.

Deze temperatuur werd bereikt om 05.00 uur in de vroege uren op zondag 3 maart. Iets eerder, om 04.00 uur, werd in Roque de los Muchachos op La Palma ook de laagste temperatuur van het eiland gemeten: -2,3 graden. De op twee na laagste temperatuur die op de Canarische Eilanden werd gemeten, was op Gran Canaria, in Tejeda, met -1,7 graden.

De toppen van de La Palma en Tenerife kregen een witachtig uitzicht door een hoge luchtvochtigheid en wat neerslag die door de vriestemperaturen veranderden in ijs. Aan de andere kant werden de hoogste temperaturen, op zondag gemeten op de luchthaven van Tenerife Zuid, (23,1 °C), in Güímar (22,6 °C) en in Mogán, ook met 22,6 graden Celcius.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img