Voor zover bekend is Tenerife Horse Rescue het enige dierenasiel op het eiland dat paarden opvangt. Het centrum telt ook een groot aantal andere diersoorten, waarvan de meeste in de steek gelaten werden, andere geschonken en sommige geboren zijn in het opvangcentrum dat gelegen is in La Jaca, boven de snelweg TF-1 in de gemeente Arico.
Het opvangcentrum voor paarden en andere viervoeters, dat in 2018 door Emma en Edo in La Jaca werd opgericht, gaat op zoek naar gulle gevers en investeerders om het aangrenzende terrein te kunnen kopen om in de nabije toekomst meer ruimte te hebben en om niet door ander infrastructuur versmacht te worden. Op deze manier willen ze de bestaande oppervlakte van 6.500 vierkante meter uitbreiden. De windmolens in de onmiddellijke nabijheid en de plannen van het treintraject dat het noorden met het zuiden van Tenerife moet verbinden, baart hen echter zorgen.
Niet voldoende ruimte
Zij willen er een dierenkliniek oprichten, workshops geven en een centrum voor duurzaamheid oprichten. Tenerife Horse Rescue is een niet-gouvernementele liefdadigheidsinstelling die is opgericht door de Engelse Emma Greenfield en Italiaan Edo. Het doel is om onderdak te verschaffen aan hoefdieren en om verwaarloosde viervoeters een zinnig leven te bezorgen.
Tenerife Horse Rescue is gespecialiseerd in de rehabilitatie en training van paarden. Trekpaarden of renpaarden leven ongeveer dertig jaar, maar veelal zijn ze na vijf jaar niet meer nuttig voor hun eigenaars en worden ze verwaarloosd. In het centrum kan beroep gedaan worden op twee Canarische dierenartsen. Er is veel vraag om nog meer paarden te helpen, maar momenteel is de ruimte daarvoor niet beschikbaar.
Ecologische voetafdruk
In het dierenhulpcentrum zijn niet alleen paarden ondergebracht, er is ook een grote verscheidenheid aan andere dieren die er logeren. Nu huizen er ongeveer 400 dieren, waaronder honden en katten, vogels, eenden, cavia’s, geiten, varkens, schildpadden, hamsters en nog een paar andere soorten.
Het opvangcentrum werkt op groene energie. Zonnepanelen zorgen voor stroom maar om de extra elektriciteit op te wekken hebben we ook een trapfiets die ervoor zorgt dat de wasmachine wordt aangedreven.
De ecologische voetafdruk wordt ook zo klein mogelijk gehouden en daarvoor gebruiken wij veelal gerecycleerd materiaal.
Donaties
Veertig vrijwilligers zorgen voor de opvang, de voedselverdeling, de verzorging en het welzijn van de dieren. Tenerife Horse Rescue heeft tot nog toe meer dan 200 vrijwilligers gehad. Velen blijven langer dan een jaar of komen meermaals terug om te helpen met het afgraven van het land, het bouwen van de yurt, het trainen van de paarden, het samenrapen van de mest en nog veel meer. Zonder extra hulp gaat het niet meer, daarvoor is het centrum te groot geworden.
Via Workaway wordt er eten en overnachting aangeboden in ruil voor 25 uur werk per week, met een minimumverblijf van een maand.
Tenerife Horse Rescue niet alleen afhankelijk van donaties uit Tenerife, via een wereldwijde contacten op sociale netwerken, kunnen de nodige gelden worden ingezameld. Er is geen overheidssteun, maar dagelijkse voedselrestanten en onverkochte producten uit de Lidl-supermarkten verzachten het leed.
Emma
Emma is 33 en komt uit een Brits diervriendelijk gezin. Ze bracht haar kindertijd door met het redden van insecten en kikkers en groeide op met paardrijden, diergeneeskunde voor kleine dieren, eerste hulp bij dieren en diverse korte cursussen in paardencommunicatie. Al haar vrije tijd besteedde ze aan het uitlaten van honden of het uitbreiden van haar kennis over dieren- en paardenwelzijn door het lezen van boeken en het bekijken van video’s.
‘Wat we doen in het paardenopvangcentrum is werkelijk noodzakelijk en ongelooflijk lonend. Op Tenerife wordt een groot aantal dieren gebruikt voor landbouw en toerisme en worden vaak niet goed verzorgd of in de steek gelaten wanneer hun werk erop zit. Voor ons is het een plezier en een voorrecht om dieren in nood te redden, te herhuisvesten en te verzorgen. Geneesmiddelen en therapieën zijn duur en er is voortdurend vraag naar voedsel, verzorging en onderdak voor de dieren’, dixit Emma
Edo
Edo, 35 jaar en afkomstig uit Italië, is samen met Emma, de drijvende kracht. Vooraleer hij Emma ontmoette, had hij nog nooit een huisdier gehad, maar droomde ervan om op een boerderij en zelfvoorzienend te leven met een roedel honden. Na de schoolse opleiding werkte hij in de bouw, bij een klantenservice en in de entertainmentbranche. Hij spreekt zes talen, wat op Tenerife uiterst handig is.
Hij ontmoette Emma toen zij in een manege in Fuerteventura werkte en woonde terwijl Edo er op vakantie was. Door hun gemeenschappelijke ervaring met dans werkten zij een jaar lang samen aan een showproject voordat zij het dierenasiel planden. Ze ontdekten al snel dat ze de perfecte ingrediënten, de skills en de drive hadden om te slagen met de oprichting van een dierenopvangcentrum.
Hulp is welkom
Samen hebben ze veel geleerd. Plannen en van daaruit een project ontwikkelen met alles wat erbij komt kijken. Ze hebben moeten leren hoe fondsen te werven en hoe ze een liefdadigheidsinstelling moeten runnen. Ze hebben problemen opgelost met zonne-energie en milieuvriendelijke watersystemen. Ze hebben geleerd om de hulp in te roepen van gulle sponsors en hoe ze een team moesten samenstellen dat functioneert uit liefde voor dieren en niet uit winstbejag.
Doneren kan via de facebookpagina The future for the horses on our island. Registratie: Refugio de animales horse holidays Tenerife onder nummer N.I.F G-76782267 | G1/S1/24017-19/TF
Foto: Emma Harriet Greenfield
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.