maandag, juli 15, 2024
HomeBlogCultuurTENERIFE EN HET CARNAVAL
SEB LEESON LEGAL GROUP

TENERIFE EN HET CARNAVAL

Carnaval op Tenerife is een feest dat ruim een maand duurt en het eiland gedurende deze periode op zijn kop zet met evenementen en feestelijkheden, met verkiezingen, verkleedpartijen en optochten.
Het carnavalsgebeuren op Tenerife is een jaarlijks terugkerend superevenement dat langzaam aanzwelt en daarna uit de voegen barst. Canavalesken gaan dan dag en nacht door om het absolute hoogtepunt te bereiken. Tot aan het gaatje, weet je? Maar weet je ook hoe dat allemaal gegroeid is?

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest dat haar oorsprong waarschijnlijk terugvindt in het middeleeuwse Italië waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok.
De precieze oorsprong van het carnaval is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het feest afgeleid van soortgelijke heidense festijnen die al voor de verspreiding van het christendom plaatsvonden. Zo vertoont het carnaval veel overeenkomsten met de Romeinse Saturnaliën en Bachanalia.

Italië

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste middeleeuwse vieringen van Carnaval plaatsvonden in Italië. Met name het Venetiaanse ‘Carnavale’ trok met haar optocht en gemaskerd bal ieder jaar veel toeschouwers. Vanuit Italië sloeg het feest over naar de buurlanden Spanje en Frankrijk, waarna het zich langzaamaan over de rest van Europa verspreidde. Het carnaval vond ieder jaar plaats vlak voor het begin van de vastentijd, de veertig dagen voor Pasen waarin christenen geen vlees mochten eten.

Mogelijk stamt de naam van het feest dan ook af van de Latijnse uitdrukking ‘carne vale’ dat ‘vaarwel aan het vlees’ betekent. Een andere verklaring is dat Carnaval een verbastering is van het Latijnse woord voor scheepswagen, carrus navalis, wat een verwijzing zou zijn naar de traditionele optochten tijdens het feest.

Sardina

In ieder geval heeft Tenerife deze microbe serieus te pakken. Santa Cruz is op Rio de Janeiro na, de grootste carnavalsstad ter wereld. Op woensdag 10 januari begon de carnavalsgekte dat elk jaar in een ander teken staat en van thema verandert en elk jaar eindigt met de verbranding van de ‘sardina’.

Het begraven van deze ‘sardina’ is een ceremonieel carnavalsgebeuren dat in Spanje en de Hispanolanden het einde van alle carnavaleske activiteiten aankondigt. Het afscheid gebeurt in een parodistische begrafenisstoet waarbij een ‘sardine’ ten grave wordt gedragen’.

Begrafenis

“El entierro de la sardina” is dus de laatste activiteit van het carnaval op Tenerife alvorens de vasten begint. De stoet heeft plaats op Aswoensdag en is ontstaan uit een cumulatie tussen carnaval-parodieën en een begrafenisprocessie waarbij de ‘sardine’ de symbolische waarden vertegenwoordigt.
De verbranding gaat ver terug in de tijd en weerspiegelt traditie en geschiedenis van een mythe over de Eleusinische Mysteriën waarin beschreven wordt dat de ‘moeder aarde rijkdom geeft maar daarna ook alles terugneemt wat vergaat’.

De carnaval-interpretatie wordt beschreven als volgt: de sardine is een symbolische figuur die de ondeugden en de losbandigheid van het carnaval vertegenwoordigen en die dit zedeloos en verwerpelijk gedrag teruggeeft aan ‘moeder aarde’ gedurende de verbranding van de sardine.
Na de verbranding wordt een monstervuurwerk afgeschoten. Daarna wordt er gedanst op de Plaza de Candelaria tot het weer dag wordt.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieron7é”’(der uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

STRENG DOUANEBELEID

¡(H)OLA! GOLVEN

SEB LEESON LEGAL GROUP