zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeetjesTENERIFE EN DE TOEKOMST
spot_img

TENERIFE EN DE TOEKOMST

Om de welvaart te verzekeren moet men zich houden aan een stappenplan, een marketingplan en een businessplan. Voor de industriële economie is dat niet anders; ontwikkeling, onderzoek, innovatie, netwerking en mobiliteit zijn de steunpilaren die het geheel moet ondersteunen. Het zuiden van Tenerife is uitgegroeid tot een gebied waar jaarlijks ruim 4 miljoen toeristen naar toe komen waardoor een duidelijke visie moet worden gepland naar de toekomst toe. Een expansie met een duidelijke visie op ‘de weg naar de toekomst van Tenerife’.

Alleen al in Granadilla de Abona staan er 6 grote projecten op stapel. Projecten die de economische ontwikkeling ten volle stimuleren en ondersteunen en die op korte en middellange termijn de economie op het eiland cruciaal moeten bevorderen. Het industriedomein beslaat 700 hectare en ligt tussen de snelweg TF-1 en de oceaan. Daar liggen 149 industriële percelen en acht sites waar een service aangeboden wordt. Het herbergt binnenkort twee uitbatingen  waar energie gecentraliseerd wordt, namelijk de gasinstallatie en de elektriciteitscentrale DISA Unelco.

Verder is reeds begonnen met de grondwerken op een oppervlakte van 114 hectare waar vier grote platforms voor opslag en lichte industrie komen. De enclave Parque Científico y Tecnológico de Tenerife moet op een oppervlakte van 240 hectare worden geïnstalleerd en is momenteel in volle ontwikkeling.                    

Het Instituto Tecnológico de Energías Renovables (ITER) staat in voor hernieuwbare energie en informatietechnologie en heeft haar thuisbasis op deze site. Meer dan 200 industriële inplantingen op 400.000 m² staan garant voor de industriële en economische toekomst van het eiland. Ook het Centro de Desarrollo del Software is daar actief; zij staan met 70 werknemers garant voor onderzoek naar ecologische patronen die in de toekomst alle verwachtingen moeten inlossen.

Tenerife Science and Technology Park is een site binnen het industrieterrein waar bedrijven wetenschap en technologie aan elkaar koppelen. Zo is de realisatie van de glasvezelkabel van daaruit gerealiseerd.  Waar deze internetkabel niet voorbij komt is voorzien in een draadloos netwerk om supersnel data te kunnen doorsturen.

Een omstreden project is de haven van Granadilla die één decennium lang  het voorwerp uitmaakte van gerechtelijke procedures, met aanzienlijke vertragingen tot gevolg. Volgens de prognoses van het havenbedrijf moet de haven in 2017 toegankelijk zijn voor het aanmeren van schepen tot 160 meter lang.

De vergassingsinstallatie is een ander project. De ontscheping van vloeibaar gas, het verwerken ervan en het transporteren tot bij de eindgebruiker is het doel ervan. Daarvoor wordt een reservoir gebouwd die 150.000 m³ zal kunnen opslaan. Het geheel valt onder een strenge LNG-wetgeving en beslaat een oppervlakte van 12 hectare.

Het motorencircuit is een ander initiatief dat duidelijk haar steentje zal bijdragen tot een nieuwe economische boost op Tenerife. Voor alle duidelijkheid, dit is geen overheidsproject maar is toch het vermelden waard bij de economische expansie en industriële ontwikkeling van het eiland. Op vandaag weten wij dat de Italiaanse investeerders aan de slag kunnen en binnen 22 maanden is Tenerife een gigantische attractie met internationale uitstraling rijker. 

De eilandsnelweg, of liever de ontsluiting, die reeds jarenlang op zich laat wachten is nog niet voltooid. Het is en blijft een zorgenkind voor de eilandregering die onlangs tot het besluit kwam dat er toch niet voldoende financiële middelen voorhanden zijn om dit project af te ronden.  

Als laatste project in het zuiden staat het ziekenhuis El Mojon. Slechts voor de helft opgebouwd en toch reeds in gebruik. Een typische Canarische oplossing. Eerder dit jaar werden een aantal disciplines ingevuld om patiënten naar het ziekenhuis te krijgen. Zo zijn er een aantal ambulante medische en chirurgische specialisaties voorhanden, is er de afdeling spoedeisende hulp en zijn de diensten radiologie en revalidatie operationeel. Op dit moment moeten er 96 ziekenhuisbedden beschikbaar zijn en zullen het operatiekwartier en de verloskamers in gebruik worden genomen. Als de deadline wordt gehaald, zal het ziekenhuis eind 2017 of begin 2018 volledig afgewerkt zijn en kan een potentieel van 200.000 personen er op medische bijstand rekenen.

Kunnen we samenvatten? De regering en de autoriteiten willen de toekomst veilig stellen door economische, ecologische en industriële uitbreiding en innovatie te plannen. De uitbouw ervan verloopt niet steeds volgens plan en nogal dikwijls moet van een realisatie afgeweken worden door externe factoren. Niet alles verloopt naar wens, enkel de intentie om Tenerife veilig en gewaarborgd naar het midden van deze eeuw te loodsen is reeds aanwezig. De rest volgt … op een niet te voorzien tijdstip.

Mañana … misschien?

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HET KLIMAAT VERANDERT

WIND OP TENERIFE

spot_img