zondag, augustus 14, 2022
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatTENERIFE, EILAND VAN CONTRASTEN

TENERIFE, EILAND VAN CONTRASTEN

Het nationaal meteorologisch instituut Aemet, activeerde de voorbije dagen een aantal waarschuwingen omwille van imposante meteorologische verschijnselen die door meteorologische omstandigheden werden veroorzaakt.
Eerst regen, dan wind, dan veel neerslag en sneeuw helemaal boven. De koude polaire lucht is tot aan de Kreeftskeerkring doorgedrongen en zorgde voor een wit decorum over Las Cañadas, de Teide en Izaña.

Wie niet op zeeniveau woont was noodgedwongen om de woning te verwarmen. Niet evident op Tenerife, vandaar dat de dekentjes uit de kast werden gehaald en menig houtkacheltjes gloeiend werden opgestookt.

Wie op Tenerife woont en een jaar lang geniet van een subtropisch klimaat kan zich bij dergelijke meteorologische omstandigheden niet inhouden en verzamelt het hele gezin om naar boven te rijden. Sneeuw bij de Tinerfeños is geen evidentie, vandaar dat elk winterlandschap goed is voor de verplaatsing naar boven om te genieten van sneeuwpret en daarbij horen uiteraard de kiekjes als herinnering. 

Er ontstaat dan een ware volksverhuizing om het Parque Natural del Teide van dichtbij te gaan bekijken. En op een zondag wordt de pracht en praal door nog meer mensen aanschouwd.
Bij extreme weersomstandigheden ontstaan er in een bergachtig gebied ijsvorming en aardverschuivingen die een gevaar vormen voor de mobiliteit en daarom worden er soms wegen afgesloten omwille van gevaarlijke toestanden enerzijds, en om overdreven drukte te vermijden, anderzijds.

In het zuiden van Tenerife gaan mensen doodleuk zwemmen in de oceaan, terwijl de zonnestraling het land opwarmt tot ruim boven de twintig graden. Het lijkt wel zomer.
Wandelaars in fladderende kledij genoten van het zonnetje, fietsers en sporters snoven calimalucht en terrasjes waren een lichtpunt in duistere coronatijden.

Dit zijn scenes die ondenkbaar zijn in de noordelijke grootstedelijke gebieden. Terwijl sneeuw glinstert in het hooggebergte, mensen worden ondergedompeld in een zonnige omgeving in het zuiden wordt het noorden gezegend met buien en koude temperaturen.

Zo zie je maar dat Tenerife, ruim tweeduizend vierkante kilometer groot, een eiland is van contrasten is, vooral in de winter. Dat er slechts twee seizoenen zijn is niet van toepassing in de winter, dan kun je op een dag worden geconfronteerd met vier seizoen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CRITICASTERS

HET VOORJAAR CARNAVAL

KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ALOË VERA

TEIDE… TEGEN BETALING?

SCHILDERIJ VOOR EEN VRIEND