Het nationaal meteorologisch instituut Aemet, activeerde de voorbije dagen een aantal waarschuwingen omwille van imposante meteorologische verschijnselen die door de stormdepressie Filomena werden veroorzaakt.
Eerst regen, dan wind, dan veel neerslag en stormwinden. Dezelfde depressie die het Spaanse binnenland voorzag van een dik sneeuwtapijt en de luchthaven Barajas dwong om te sluiten wegens overvloedige sneeuwval gijzelde het eiland.
De koude polaire lucht is tot aan de Kreeftskeerkring doorgedrongen en zorgde voor een wit decorum over Las Cañadas, de Teide en Izaña.
Wie niet op zeeniveau woont was noodgedwongen om de woning te verwarmen. Niet evident op Tenerife, vandaar dat de dekentjes uit de kast werden gehaald en menig houtkacheltjes gloeiend werden opgestookt.
Wie op Tenerife woont en een jaar lang geniet van een subtropisch klimaat kan zich bij dergelijke meteorologische omstandigheden niet inhouden en verzamelt het hele gezin om naar boven te rijden. Sneeuw bij de Tinerfeños is geen evidentie, vandaar dat elk winterlandschap goed is voor de verplaatsing naar boven om te genieten van sneeuwpret en daarbij horen uiteraard de kiekjes als herinnering.
Er ontstaat dan een ware volksverhuizing om het Parque Natural del Teide van dichtbij te gaan bekijken. En op een zondag wordt de pracht en praaldoor nog meer mensen aanschouwd.
Bij extreme weersomstandigheden ontstaan er in een bergachtig gebied ijsvorming en aardverschuivingen die een gevaar vormen voor de mobiliteit en daarom werden er diverse wegen afgesloten omwille van gevaarlijke toestanden enerzijds, en om overdreven drukte te vermijden, anderzijds.
In het zuiden van Tenerife gingen mensen doodleuk zwemmen in de oceaan, terwijl de zonnestraling het land opwarmde tot ruim boven de twintig graden. Het leek wel zomer.
Wandelaars in zomerkledij genoten van het zonnetje, fietsers en sporters snoven verse lucht en terrasjes waren een lichtpunt in duistere coronatijden.
Dit zijn scenes die ondenkbaar zijn in de noordelijke grootstedelijke gebieden. Terwijl sneeuw glinsterde in het hooggebergte, mensen ondergedompeld werden in een zonnige omgeving in het zuiden werden La Orotava en Santa Cruz gezegend met buien en koude temperaturen.
Zo zie je maar dat Tenerife, ruim tweeduizend vierkante kilometer groot, een eiland is van contrasten is, vooral in de winter.
Dat er slechts twee seizoenen zijn is niet van toepassing in de winter, dan kun je op een dag wel worden geconfronteerd met vier seizoen.