zaterdag, januari 23, 2021
Home Blog Nieuws TENERIFE, EILAND VAN CONTRASTEN

TENERIFE, EILAND VAN CONTRASTEN

Het nationaal meteorologisch instituut Aemet, activeerde de voorbije dagen een aantal waarschuwingen omwille van imposante meteorologische verschijnselen die door de stormdepressie Filomena werden veroorzaakt.
Eerst regen, dan wind, dan veel neerslag en stormwinden. Dezelfde depressie die het Spaanse binnenland voorzag van een dik sneeuwtapijt en de luchthaven Barajas dwong om te sluiten wegens overvloedige sneeuwval gijzelde het eiland.

De koude polaire lucht is tot aan de Kreeftskeerkring doorgedrongen en zorgde voor een wit decorum over Las Cañadas, de Teide en Izaña.
Wie niet op zeeniveau woont was noodgedwongen om de woning te verwarmen. Niet evident op Tenerife, vandaar dat de dekentjes uit de kast werden gehaald en menig houtkacheltjes gloeiend werden opgestookt.

Wie op Tenerife woont en een jaar lang geniet van een subtropisch klimaat kan zich bij dergelijke meteorologische omstandigheden niet inhouden en verzamelt het hele gezin om naar boven te rijden. Sneeuw bij de Tinerfeños is geen evidentie, vandaar dat elk winterlandschap goed is voor de verplaatsing naar boven om te genieten van sneeuwpret en daarbij horen uiteraard de kiekjes als herinnering.

Er ontstaat dan een ware volksverhuizing om het Parque Natural del Teide van dichtbij te gaan bekijken. En op een zondag wordt de pracht en praaldoor nog meer mensen aanschouwd.

Bij extreme weersomstandigheden ontstaan er in een bergachtig gebied ijsvorming en aardverschuivingen die een gevaar vormen voor de mobiliteit en daarom werden er diverse wegen afgesloten omwille van gevaarlijke toestanden enerzijds, en om overdreven drukte te vermijden, anderzijds.

In het zuiden van Tenerife gingen mensen doodleuk zwemmen in de oceaan, terwijl de zonnestraling het land opwarmde tot ruim boven de twintig graden. Het leek wel zomer.
Wandelaars in zomerkledij genoten van het zonnetje, fietsers en sporters snoven verse lucht en terrasjes waren een lichtpunt in duistere coronatijden.

Dit zijn scenes die ondenkbaar zijn in de noordelijke grootstedelijke gebieden. Terwijl sneeuw glinsterde in het hooggebergte, mensen ondergedompeld werden in een zonnige omgeving in het zuiden werden La Orotava en Santa Cruz gezegend met buien en koude temperaturen.
Zo zie je maar dat Tenerife, ruim tweeduizend vierkante kilometer groot, een eiland is van contrasten is, vooral in de winter.
Dat er slechts twee seizoenen zijn is niet van toepassing in de winter, dan kun je op een dag wel worden geconfronteerd met vier seizoen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

POPULAIR

- Reclame -

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

WIJ ZIJN DE PINEUT

ROMMEL OP DE MARKT

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -

WEETJES

BOUWPLANNEN

TWEEDE LEVEN