maandag, februari 6, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsTEN BEL, EN NU?

TEN BEL, EN NU?

Na talloze vergaderingen met de ‘verenigde eigenaars’ krijgt de complexiteit van het probleem een aanzienlijke vorm. Niemand is bereid om nodeloos financieel bij te dragen in de verstedelijking als er geen verantwoord plan is opgesteld. Temeer omdat ‘strikt stedenbouwkundig’ het toeristisch complex in een soort juridisch niemandsland ligt. We horen het reeds donderen in La Laguna en voelen de bui meteen hangen boven de Costa del Silencio. Dit wordt een juridisch en administratief getouwtrek. Wedden?

Er blijkt ook nog interesse te bestaan door particuliere investeerders voor dit deel van Ten Bel maar dat sluit niet uit dat de openbare veiligheid moet worden gewaarborgd. De buren kunnen niets kwalijk genomen worden. In 2013 kwamen zij zelf als initiatiefnemer op de proppen met het oprichten van een sociaal netwerk ‘Save Ten Bel’ om daarmee zelf in te staan voor de veiligheid, de hygiëne en de netheid van de gemeenschappelijke openbare plaatsen.

Misschien komt er aan deze serie nog een vervolg? Het verhaal is niet af, Costa del Silencio wacht al lang op een structurele en toeristische renovatie. Is er licht aan het eind van een zeer lange tunnel?
Dat er iets moet gebeuren om Costa del Silencio op te waarderen weet iedereen. Deze toeristische enclave van Arona waar veel Nederlandstaligen verblijven is reeds meermaals het onderwerp geweest van politieke onbekwaamheid in de aanpak van een degelijke renovatie en modernisering binnen dit gebied.

Arona, slechte leerling

De geschiedenis heeft ons geleerd dat de diverse Ten Bel-complexen met de jaren werden overgenomen door de ‘Verenigingen van eigenaars’ en dat de meeste openbare plaatsen die deze complexen met elkaar verbonden geluidloos en onzichtbaar zijn opgeslorpt door Arona, waartoe Costa del Silencio behoort. Deze gemeente was nu niet direct een schoolvoorbeeld van verantwoordelijkheid als het over ‘verre gebieden’ gaat.

Ik refereer naar de talrijke gerechtelijke procedures die tot een veroordeling hebben geleid om Palm-Mar, onmiddellijk en onvoorwaardelijk, alle gemeentelijke diensten te verschaffen waar het deelgebied recht op had. Costa del Silencio, of toch een deel ervan, is een vergelijkbaar gebied waar de gemeente haar handen liever van afhield. Daarover zijn reeds meerdere amendementen ingediend om prioriteit te geven aan moderniseringsplannen in een gebied waar toerisme hoogtij viert.
De costa moet opnieuw aantrekkelijk gemaakt worden om op deze manier te zorgen voor nieuwe particuliere investeringen om een algehele kwaliteitsverhoging te verkrijgen.

Oorzakelijk verband

De jarenlange verloedering en stiefmoederlijke behandeling hebben geleid tot een verlies van 5.000 bedden op deze toeristische locatie. Op gemeentelijk vlak is men de naam Michel Huygen niet vergeten en weet men heel goed hoe deze Vlaming op deze plaats een toeristisch centrum heeft aangelegd. Men is ook niet vergeten dat er toen, van uit het niets een lokale toeristische economie met hoge conjunctuur is ontstaan die de regio leven heeft ingeblazen.

Is het verlies van logies het gevolg van de verloedering, of is het verval de oorzaak van het beddenverlies, dat is maar de vraag. De burgemeester van Arona zegt in ieder geval dat deze plek de gloriemomenten van toen moet herbeleven en dat deze locatie opnieuw moet gepromoot worden samen met de kustgebieden in Los Cristianos en het deel van Playa de las Américas dat binnen de gemeentelijke grenzen valt. Dit kan maar gebeuren door een diepgaande renovatie om aldus efficiëntie en duurzaamheid van deze bestemmingen te verbeteren.

Voor Costa del Silencio willen de politieke verantwoordelijken hun pijlen richten op de heraanleg van vroegere gemeenschappelijke delen die nu tot het gemeentelijk patrimonium behoren. Renovatie, heraanleg, opwaardering en vernieuwing zijn de slagwoorden voor de herziening van het gebied. Men gaat ook kijken naar het profiel van de buitenlandse toeristen om dit gegeven marketingsgewijs te gaan exploiteren. We weten dat jongere vakantiegangers een gemiddeld bedrag tussen de € 55 en € 62 uitgeven, minder jonge mensen beschikken doorgaans over een dagbudget van zo’n € 36. Het budgetverschil tussen deze leeftijdsgroepen heeft vooral te maken met de verblijfsduur. Overwinteraars verblijven er een poos langer dan hun jongere soortgenoten die enkel maar ‘op vakantie’ komen en geven daardoor wat minder uit. Logisch toch?

Promotionele mogelijkheden

Een andere promotiemogelijkheid die opgenomen wordt in het toeristisch promotiepakket is het wandeltoerisme. De mogelijkheden zijn legio en de topografische variëteit is divers. Deze boost is welkom, het nordicwandelen of senderismo is voor veel mensen de ontspanningsmogelijkheid nummer één.
Een ander segment waar de gemeente op inzet is het collectief van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Men verwijst naar Maspalomas op het buureiland Gran Canaria zonder daarmee te willen concurreren. Deze LGBT-niche vertegenwoordigt een groep van 15% met een hoge koopkracht. Daarom wordt ook veel tamtam gemaakt voor de Arona Pride die in sinds 2017 jaarlijks doorgaat.
Een ander initiatief zal betrekking hebben op personen met een beperking. Ook deze groep mensen moet zich hier thuis voelen en kunnen genieten van een betere toegankelijkheid en vrije mobiliteit binnen de grenzen van haar gemeente.

Nieuw plan anno 2019

En bovenop dit alles verschijnt er op woensdag 16 oktober 2019 in de krant Diario de Avisos een artikel met de hoofding El plan para rehabilitar Ten-Bel estará listo antes de final de año, wat zoveel wil zeggen als ‘de planning om Ten Bel te rehabiliteren zal klaar zijn vóór het einde van het jaar’.
Waar hebben we nog van deze uitspraken gehoord? Het klopt dat de gemeente Arona snel uit een juridische impasse wil geraken om gemeenschappelijke en openbare delen, waarvan Ten Bel nog steeds eigenaar is, op te smukken, her aan te leggen, te renoveren en nog veel meer. Daarvoor hebben zij een hoja de ruta of plan opgesteld waarin precies staat vermeld wat de stappen zijn van de Ten Bel-revitalisatie.

Er is na lang onderhandelen een overeenkomst bereikt tussen de gemeente en de eigenaar van de percelen en na meer dan twee jaar zoeken is er een plausibele oplossing. Er wordt nog verduidelijking gezocht omtrent de verplichtingen van de gemeente, de overdracht van de percelen aan de gemeentelijke administratie en de uitvoeringstermijnen van de diverse werken. Dit moet te realiseren zijn op korte termijn en vandaar dat het dagblad  ‘… vóór het einde van dit jaar’ bloklettert.

Eindeloos plannen en vergaderen

Het document zal een speciale impact hebben op de regeneratie van de openbare ruimte in de urbanisatie. Vooral de wegen, de trottoirs, de openbare verlichting, de groenvoorzieningen en de zuiveringsinstallatie van het rioolwater zullen een ander gezicht aangemeten krijgen. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden beginnen met de implementatie van de zuiveringsinstallatie, gelegen in het oude park.

Precies een halve eeuw + een decennia na de eerste spadesteek door Michel Huygen is er in wezen niet zoveel gebeurd. Plannen, vergaderen, discussies, onwerkelijke projecten, opnieuw vergaderen en plannen en toch er komt er geen eind aan de gemeentelijke negligentie van Costa del Silencio. 

Decreet moet oplossing brengen

In het gebied dat 19 kilometer van Arona ligt en waar 7.000 mensen grotendeels in het voormalig gebied Ten Bel wonen is sinds 2010 het aantal inwoners behoorlijk gedaald.
De locatie werd door de gemeente Arona steeds stiefmoederlijk behandeld en het openbaar karakter zakte significant weg, de dieperik in.
Niet iedereen was en is gelukkig met het wegkwijnen van een locatie die ooit als toonvoorbeeld voor het massatoerisme in Tenerife had gediend. Soms is er goed nieuws en gaan de harten sneller slaan.

In het Canarisch Staatsblad, het BOC nº 25 van vrijdag 6 februari 2015 is een decreet verschenen waarin de herwaardering van het gebied wordt beschreven en aan welke criteria de renovaties moeten voldoen.
Daarin staan 45 actiepunten die passen in het Bijzonder Plan van Aanleg. De inplanting van een nieuw park of plein, aanpassing van de wegen in het commerciële centrum, de aanleg van een fietspad, verbetering van de kruispunten, aanleg van voetpaden, renovatie van opritten en aanpassing van openbare parkeerplaatsen.

Ook op commercieel vlak wil men de bestaande infrastructuur nieuw leven inblazen. Een nieuwe exploitatie van het commercieel terrein naast de Avenida Jose Antonio Tavio en nieuwe tennisbanen en paddle courts zijn daar het voorbeeld van. Verder is er een Shopping Center voorzien in Punta del Viento, een commerciële uitbating van twee verdiepingen hoog. 

Eerbetoon

In de huidige sportzaal komt er een compleet uitgeruste fitnessruimte met sportwinkels in de rand ervan. Er is ook sprake van een nieuw winkelcentrum naast de Polyphemusstraat; de vraag is enkel: wordt dat niet een beetje te veel? Wat wel ruimte zal scheppen is de herinrichting van het verkeersvrije gebied rond ‘Polyphemus Ten Bel’ waarbij het gebied zal verbonden worden door een magisch vierhoekig plein.

Het verlies van duizenden bedden op de Costa moet afgewend worden en het wordt hoog tijd om deze plek op te waarderen met een diepgaande en goed overdachte transformatie. 
Op deze manier gaat het werk van wijlen Michel ‘Jhon’ Huygen misschien toch niet verloren en kan de Vlaamse visionair en bouwheer na meer dan 50 jaar sinds de start van Ten Bel in een mooi gedenkhoekje geplaatst worden. Of misschien kan de ‘Plaza Jhon Huygen’ opnieuw opgewaardeerd worden. Gewoon … als eerbetoon!

Epiloog

Anno 2022 draait de administratieve molen nog trager dan voordien en is er van vooruitgang geen sprake meer. Er worden geen nieuwe initiatieven meer genomen en alles blijft zoals het is of takelt verder af.
Ooit komt er schot in de zaak, maar dat zal afhangen van de beslissing van de eigenaar van Ten Bel, die in Madrid woont.

Bij deze toch wat goed nieuws. De buste van Michel Huygen, die jarenlang op de Plaza Mayor heeft gestaan en daarna decennia lang verdween, is terug. Het bronzen beeld van een fiere Michel Huygen werd teruggevonden in een magazijn van de gemeente Arona en is gepast teruggebracht naar zijn Ten Bel. Niet waar hij eerder stond maar wel op de plaats waar alles begon, in de nabijheid van de vijf huisjes in Bella Vista, daar waar het hele Ten Bel-verhaal begon.
(Foto volgt)

Lees hier:
Deel 1 – Het ontstaan van Ten Bel
Deel 2 – De groei van Ten Bel
Deel 3 – Het succes van Ten Bel
Deel 4 – Ten Bel in woelige tijden
Deel 5 – Ten Bel in een apocalytische scène
Deel 6 – Ten Bel, en nu?


Het volledige verhaal werd gepubliceerd in het rijk geïllustreerde boek ‘De Geschiedenis van Ten Bel’. Verkrijgbaar in e-book of in gedrukte versie.
Geïnteresseerd? HIER staat er meer informatie over het boek en hoe je het kan aanschaffen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

OSCILLEREND TOERISME

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES