donderdag, november 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsTEMPERATUUR VAN HET ZEEWATER STIJGT

TEMPERATUUR VAN HET ZEEWATER STIJGT

Hoor je bij de groep mensen die onmiddellijk en zonder twijfel de oceaan induikt of ben je eerder bedacht en laat je je lichaam voorzichtig acclimatiseren aan de temperatuur van het zeewater? Ongeacht bij welke groep je hoort, heb je ook opgemerkt dat de zeewatertemperatuur momenteel zeer aangenaam is en vooral, warmer is dan andere jaren. Deze indruk is terecht, want de wateren rond de Canarische Eilanden zijn gevoelig warmer geworden.

De temperatuur van het zeewater wordt beïnvloed door een complex samenspel van natuurlijke factoren, waaronder het klimaat, de zonnestraling, oceaanstromingen en de seizoensgebondenheid. Deze factoren kunnen variëren maar zijn consistent aanwezig op de Canarische archipel.
Volgens gegevens van het Instituut voor Oceanografie en Veranderingen in het Aardsysteem (IOCAG) was het water in de zomer van 2020 ongeveer 21 ºC, maar steeg in de zomer van 2023 reeds tot 24 ºC. 

Hoe komt dat?

Het water van de Canarische Eilanden heeft zijn eigen temperatuurcyclus, legt Beatriz Fernández, onderzoekster in de groep Biologische Oceanografie van het IOCAG, uit. De watertemperatuur daalt in na de winterperiode tot plusminus 18 ºC. Vanaf de zomer begint de temperatuur te stijgen en bereikt het haar maximum in november, vooraleer de temperatuur opnieuw gaat dalen. Dit is een gebruikelijke cyclus, maar door de klimaatverandering wordt het oceaanwater warmer, dus is deze cyclus gewijzigd. 

Trouwens, de oppervlaktetemperatuur van alle oceanen neemt toe en als gevolg van de klimaatverandering zullen ze waarschijnlijk blijven stijgen. 

De verzamelde gegevens tonen de verandering in temperaturen over de afgelopen drie jaar. Het water in de zomer van 2020 was 21 ºC en steeg naar 23 ºC in het najaar, een normale stijging als we rekening houden met de cycli. In de zomer van 2021 was dit echter 23 ºC en in het najaar 24 ºC. In 2023 steeg het tot 24 ºC in de zomermaanden en het – eind september – ongeveer 25,5 ºC.

Gevolgen

Deze verandering in temperaturen kan leiden tot een reeks gevolgen. Een voorbeeld dat we deze zomer op de Canarische Eilanden hebben gezien, is de toename van microalgen. Door de temperatuurstijging bloeien ze makkelijker en houden ze het langer vol. Daardoor kan het leven van sommige vissoorten worden bedreigd. 

Koppotigen, zoals octopussen en inktvissen, en tonijn kunnen daardoor migreren naar locaties met lagere temperaturen. De migratie van vispopulaties van hun gebruikelijk biotoop kan gevolgen hebben voor lokale visserij. Anderzijds zullen er populaties zijn die zich niet kunnen aanpassen en daardoor zullen uitsterven.

Stratificatie

Stijgende temperaturen kunnen ook van invloed zijn op de klassieke bewegingen van de waterlagen waaruit de oceaan is opgebouwd. De oppervlaktelaag en de diepe laag vermengen zich, waardoor er een harmonie ontstaat wanneer voedingsstoffen en zuurstof zich verplaatsen. Als de temperatuur verhoogt, ontstaat er een groot verschil tussen de lagen, zodat er een effect ontstaat dat is te vergelijken als water en olie met elkaar worden gemengd. 

Dit effect wordt volgens de expert stratificatie genoemd. Als er geen vermenging is tussen de lagen, kan dat schadelijk zijn en de dood betekenen van mariene ecosystemen. Ook de zuurtegraad (pH-waarde) van het zeewater wordt door de opwarming gewijzigd.

Oplossing

Wetenschappers en onderzoekers benadrukken dat de temperatuur van het oceaanwater verder zal toenemen, zolang er niets wordt ondernomen om de klimaatverandering te verhelpen.

Het aanpakken van de opwarming van oceanen vereist samenwerking op mondiaal niveau en de inzet van overheden, wetenschappers, bedrijven en individuen. Het is een complex probleem dat niet gemakkelijk kan worden opgelost, maar met gecoördineerde inspanningen kunnen we de gezondheid van de oceanen herstellen en behouden voor toekomstige generaties.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

SAN MIGUEL DE TAJAO

IK VERHUIS NAAR TENERIFE

CRITICASTERS