donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogNieuwsTEIDE ONDERGAAT MEDISCH ONDERZOEK
spot_img

TEIDE ONDERGAAT MEDISCH ONDERZOEK

In een voorgaand artikel met de titel KOMT DE TEIDE OOIT TOT LEVEN hebben wij de geschiedenis der uitbarstingen overlopen en hebben gewezen op de zorgzaamheid van de overheid om on time de vulkaanactiviteit – locaties, hevigheid en frequenties – te detecteren.

De tijd staat niet stil en daardoor worden technologische toepassingen steeds beter en gevoeliger en daardoor ontstaan er steeds weer wetenschappelijke onderzoeken. Een nieuwe wetenschappelijke studie waarschuwt voor het bestaan van een magmakamer onder de Teide.

Wetenschappelijke samenwerking

Onderzoeken die deze wetenschappelijke studie hebben mogelijk gemaakt wijzen op het hete vulkaanhart dat gelegen is op minder dan 10 kilometer onder de vulkaanmond. Door de magmakamer wetenschappelijk zichtbaar maken en te karakteriseren, zou kunnen wijzen op een nieuwe wending, namelijk een drukverhoging, wat een voorbode zou kunnen zijn van vulkanische activiteit.

De studie is tot stand gekomen door een wetenschappelijke samenwerking tussen onderzoekers van het Trofimuk Instituut voor Petroleumgeologie en Geofysica in Novosibirsk (Rusland), het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) – het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden – en bollebozen van de Universiteit van Granada.

Effusief karakter

Het onderzoek heeft de geheimen van het onzichtbare van de vulkaan blootgelegd door middel van een nieuwe seismische tomografie die microseismiciteit analyseert. Volgens de onderzoekers toont de tomografie duidelijk aan dat er in de korst onder Las Cañadas op een diepte van minder dan vijf kilometer kleine magmatische reservoirs aanwezig kunnen zijn. In deze reservoirs kan het magma afkoelen, waardoor de chemische samenstelling verandert in fonoliet, een potentieel explosief type magma.

Deze magmatische reservoirs kunnen de bron zijn van zeer explosieve uitbarstingen, zoals die van de vulkaan Montaña Blanca ongeveer 2000 jaar geleden, die van het sub-Plinische type was, aldus de wetenschappers. De studie toont ook aan waarom uitbarstingen op Tenerife buiten de Caldera van Las Cañadas een meer effusief (op uitstroming betrekking hebbend) karakter hebben.

Nuttig instrument

De resultaten van deze studie, zijn onlangs gepubliceerd in het Journal of Geophysical Research, een van de meest relevante en hoog aangeschreven internationale wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van geofysica, dat wordt gepubliceerd door de American Geophysical Society. Dit is een belangrijk instrument voor de interpretatie van de toename van de seismiciteit op Tenerife en voor de uitstoot van kooldioxide uit de krater van de Teide, die Involcan sinds eind 2016 detecteert.

Deze activiteit zou verband kunnen houden met het langzaam opstijgen van een diapir  – een magmabel – op een diepte van meer dan 10 kilometer onder de Teide. De opgedane kennis is nuttig de presignalen van een mogelijk eruptief proces op Tenerife te detecteren.

Onderzoek

Dit seismisch tomografisch onderzoek werd mogelijk gemaakt door het installeren in 2016 van het seismisch netwerk dat wordt beheerd door het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden. Het netwerk bestaat uit 19 breedband seismische stations die het mogelijk maken om duizenden microbevingen op Tenerife te detecteren en te lokaliseren.

De gegevens, samen met die welke eerder door het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) zijn geregistreerd, hebben het mogelijk gemaakt om met seismische tomografie het binnenste van het eiland tot op een diepte van 20 kilometer te onderzoeken en de snelheid te bepalen van seismische S-golven, die het gevoeligst zijn voor de aanwezigheid van hydrothermale vloeistoffen en magma. 

 TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

HET VOORJAAR CARNAVAL

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

BORGEN BRENGEN ZORGEN

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img