vrijdag, december 9, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsTEIDE NATIONAAL PARK NOG STEEDS VRIJ TOEGANKELIJK

TEIDE NATIONAAL PARK NOG STEEDS VRIJ TOEGANKELIJK

Er is een polemiek ontstaan nadat er in de media gewag werd gemaakt over de nieuwe gebruiksregels in het Parque Nacional del Teide. Daarin werd gesteld dat de toegang tot het park zal worden georganiseerd met bussen en/of shuttles en dat bezoekers best de bus nemen in Chío, Vilaflor en Portillo om het natuurpark te bezoeken. Een flinke beperking voor iedereen die graag de auto neemt om het eiland te verkennen.

Met dit artikel willen we duidelijk maken dat deze regel nog niet is ingevoerd en dat het gaat over de voorstelling van een Masterplan dat onder meer het mobiliteitsbeheer moet regelen. Het nieuwe plan dat voorgesteld werd door de minister van Ecologische Transitie en Bestrijding van de Klimaatverandering, José Antonio Valbuena, moet bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en het natuurlijke landschap en moet bovendien de samenwerking tussen de verschillende administraties bevorderen.

Maatregelen

In het masterplan wordt ook gewag gemaakt van het recht van doorgang aan allen die de TF-21, TF-24 of TF-38 willen gebruiken en van het ontwerp van specifieke verkeersregels en veiligheidsvoorschriften. Anderzijds zullen offroad-toestanden niet meer geduld worden, niet alleen voor motorvoertuigen, ook voor fietsers. Voetgangers daarentegen krijgen enkel nog toegang tot de wandelpaden, terwijl scooters, steps en andere aangedreven rijwielen nog enkel gebruik mogen maken van geasfalteerde wegen.  

Het mobiliteitsplan voor Las Cañadas en de onmiddellijk omgeving van de Teide bepaalt de openingsuren van 09.00 tot 17.00 uur. Gedurende deze periode kunnen er geen voertuigen gestationeerd worden op de voorziene parkings en is de bus nemen een must.

Verzet

Het Masterplan is beschikbaar voor het publiek dat het document kan raadplegen en waarop kan worden gereageerd op de voorgestelde nieuwe maatregelen. Wie zich aangesproken voelt kan tot 5 juli opmerkingen geven, bezwaren indienen en voorstellen doen, maar één maand voordat de reactieperiode verloopt is er reeds gejammer en geklaag. Het verbannen van personenwagens, het reguleren van het aantal bezoekers en het beperken van sportactiviteiten op hoogte wordt sterk bekritiseerd. Anderzijds wordt het strenger bestraffen van vandalisme bejubeld. Toeristische bedrijven en sportievelingen zijn tegen het masterplan, milieuactivisten en groene jongens zijn dan weer content met het voorstel.

Blauwdruk

Naar aanleiding van de kritiek heeft minister Valbuena laten weten dat het om een (voorlopig) voorstel gaat en dat bij de opmaak van het definitieve document zoveel als mogelijk rekening zal worden gehouden met de opmerkingen die worden opgetekend.
Dit lijkt een blauwdruk te worden van de beperkende maatregelen om met eigen vervoer, via TF-456, naar de Punta de Teno te rijden en lijken sterk op de voorgestelde maatregelen om toegang te krijgen tot het populaire toeristische dorpje Masca. Gelukkig wordt er nergens over toegangsprijzen gesproken. 

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

KALK EN STEEN METSELT WEL

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

FACEBOOKTIPS

ZOMERZONNEWENDE

CANARIAN AIRWAYS