El Teide, de berg die schittert als een parel en in de wintermaanden glinstert als een diamant, werkt als een magneet. Je kunt je blik er niet van weghouden. Je moet er naar kijken, of je nu wilt of niet. De Teide is niet zomaar een berg, de Teide is meer dan een normale vulkaan, de Teide is een stratovulkaan.

Stratovulkanen zijn vernoemd naar het Latijnse woord stratus dat ‘laag’ betekent. Stratovulkanen hebben vaak meerdere vertakkingen waaruit adventiekraters of nevenkraters op de helling van de moedervulkaan kunnen ontstaan. Noem het gerust ‘overdrukventielen’. Stratovulkanen zijn gevaarlijk als ze uitbarsten. Hoe meer tijd er verloopt na de vorige uitbarsting, hoe heviger de volgende wordt. Maar daarover maken wij ons op dit moment niet ongerust.

De Teide staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen op aarde en is meteen de hoogste vulkaan van Europa omdat hij gemeten wordt van de basis (onder water) tot de top. Met zijn 3.718 meter boven water en ruim 7000 meter onder water is hij meer dan 10 kilometer hoog. Een superknal heeft ertoe geleid dat de oervulkaan is ingestort. Er ontstond een hoogplateau, el caldero genoemd, waarvan de randen nog altijd te zien zijn als de bergwanden van Las Cañadas. In 1909 was de Teide een laatste maal actief nabij Santiago del Teide.

En precies deze berg werkt magnetiserend op Jan en alleman. Daarom trekken miljoenen toeristen naar boven om dit juweel van dichterbij te zien. Je moet hem ruiken, voelen en kunnen aanraken, dan pas ben je bevredigd. Maar het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt vind je helemaal boven. 

De gemakkelijkste manier om daar te geraken is gebruik maken van de kabelbaan. De kabelbaan brengt je in minder dan tien minuten van op 2.356 meter tot net onder de top van de Teide. Tot in het station van La Rambleta op 3.555 meter hoogte en 163 meter verwijderd van het absolute hoogtepunt. 
De kabelbaan heeft een lengte van 2.482 meter en brengt maximum 35 passagiers per gondel aan 8 meter per seconde of 28,8 km/u naar boven. Het hoogteverschil bedraagt 1.199 meter en dat voel je in je oren.
Dat voel je ook aan het temperatuurverschil. Elke 180 meter die je stijgt koelt het 1 graad Celsius af, of met andere woorden, elke 1.000 meter wordt het ongeveer 6 graden kouder, als je niet in een meteorologische inversie terecht komt.
In de zomer kan de temperatuur hoog oplopen. ‘s Nachts daalt de thermometerstand gevoelig en in de wintermaanden worden minima van -8 tot -10 graden Celsius genoteerd. De gemiddelde maandtemperatuur bedraagt in januari 4 °C en in augustus 17 °C.  
Het kan daarboven ook heel hard waaien. Meer dan eens werden er windstoten gemeten van 200 km/u. Hou er rekening mee dat de kabelbaan wordt stilgelegd bij winderig weer en daarvoor check je best de website een paar uur vooraleer je naar boven rijdt. 

De toegang tot de absolute top op 3.718 meter is echter niet langer toegankelijk zonder toelating, daarvoor moet je een vergunning aanvragen, een dagpasje, zeg maar. Het liftstation is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur, maar let op, vanaf 16.00 uur kun je niet meer omhoog, de gondels brengen vanaf dit uur mensen enkel nog naar beneden.

Neem bij een bezoek aan Las Cañadas en de trip met de kabelbaan steeds gepaste en warme kledij en stevig schoeisel mee, ook in de zomer. Op grote hoogte zijn zon en licht veel sterker; zorg voor een goede zonnebril en zonnecrème en neem steeds voldoende water met je mee. Hou er rekening mee dat de grote hoogte en ijle lucht niet bevorderlijk zijn voor mensen met hart- en ademhalingsproblemen.

Ik wil hier toch een aanbeveling doen. Ben je op Tenerife dan moet je minstens één keer met de kabelbaan naar boven. Letterlijk en figuurlijk een adembenemende trip die je je de rest van je leven zult herinneren.

Het actuele weer staat HIER te lezen.
Wil je helemaal naar boven dan kun je HIER de vergunning aanvragen. Klik bovenaan op de gewenste taal.
Let op! Zorg dat de kabelbaan en de vergunning op dezelfde datum vallen. Er zijn lange wachtlijsten!