De Teide, dé berg op het eiland staat symbool voor immense grootte, onverschrokkenheid en waardering. Als je Tenerife bezoekt, dan moet je de Teide zien en benaderen, je moet hem betreden, je moet hem voelen!

Het is een impressionante vulkanische hoogte met bovenin een gevuld gat waar ooit lava, brokstukken, vuur en stof zijn doorgejaagd en waar ongetwijfeld nog veel puin zal doorstromen, ooit.
Niet alleen om zijn ruwheid, maar ook om zijn schoonheid wordt hij alom geprezen. De Teide staat mooi op het eiland, dat zal iedereen beamen en dat zie je tot de duisternis is gevallen. Daarna niets meer, denkt de gewone sterveling.

Als de nacht zijn intrede doet, krijgt de onmiddellijke omgeving van de Teide een andere opdracht. Haar zwarte en donkere duisternis zorgt ervoor dat er geen licht wordt waargenomen, 0% lichthinder en 0% lichtvervuiling; niets lichtpollutie dus, en dat resulteert in een duidelijke en scherpe waarneming van wat we in het heelal kunnen zien.

Denken we maar aan de observatie van sterrenstelsels, van planeten, asteroïden of planetoïden. Met de recente doortocht van een meteorenstorm, de passage van de Perseïden, de Lyriden en de Orioniden, is dit de beste plaats voor observatie … juist, de Teide.

Je hoeft geen astronoom of astrofotograaf te zijn om te genieten van iets waarbij de Teide in het niets verdwijnt. Naar omhoog kijken wordt vaak in verband gebracht met iets romantisch. Voor de romanticus is een ster niet meer dan een ster, maar voor mensen die verder gaan, schuilt achter iedere ster een heel verhaal. Geen wonder dat een sterrenhemel een onwezenlijke aantrekkingskracht uitoefent op de mens.

En je hebt er niet veel voor nodig; geen peperdure apparaten om al dat moois te aanschouwen, enkel je ogen én de uitdrukking ‘goed uit je doppen kijken’.

Het dagelijkse, magische afscheid van de zon kun je ook beleven. Teleférico del Teide organiseert een activiteit om van de zonsondergang te genieten op een hoogte van 3.555 meter. Daar zie je wolkenzeeën, zustereilanden en een landschap dat door de ondergaande zon nog apocalyptischer gaat uitzien.

Als de zon dan helemaal achter de einder is verdwenen en de oranje schemering langzaam overgaat naar donkerblauw en kort daarna naar zwart, is het volledig donker. De dag op 3.555 meter hoogte duurt net iets langer dan op zeeniveau. Voeg je daarbij alle kleurschakeringen van een ondergaande zon en een pure omgeving waar je zuivere lucht inademt, dan bekom je een cocktail waarvan je de smaak nooit meer vergeet.
Dit magische afscheid kun je meemaken door deel te nemen aan de activiteiten georganiseerd door Teleférico del Teide. Eén klik op de website van Volcano Teide (kies uit een van de zes talen) en je kunt vanaf 50 euro deelnemen aan het optreden van een grandioos zonnespektakel.