zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeetjesTEIDE BIJ NACHT
spot_img

TEIDE BIJ NACHT

De Teide, dé berg die staat symbool voor immense grootte, onverschrokkenheid en waardering. Als je Tenerife bezoekt, dan moet je de Teide zien en benaderen, je moet hem betreden, je moet hem voelen! Niet alleen overdag, de Teide bij nacht is het decorum van een komisch schouwspel met de melkweg voorop.

Het is een impressionante vulkanische hoogte met bovenin een gevuld gat waar ooit lava, brokstukken, vuur en stof zijn doorgejaagd en waar ongetwijfeld nog veel puin zal doorstromen, ooit.
Niet alleen om zijn ruwheid, maar ook om zijn schoonheid wordt hij alom geprezen. De Teide staat mooi op het eiland, dat zal iedereen beamen en dat zie je tot de duisternis is gevallen. Daarna niets meer, denkt de gewone sterveling.

Nachtelijke romance

Als de nacht zijn intrede doet, krijgt de onmiddellijke omgeving van de Teide een andere opdracht. Haar zwarte en donkere duisternis zorgt ervoor dat er geen licht wordt waargenomen, 0% lichthinder en 0% lichtvervuiling; niets lichtpollutie dus, en dat resulteert in een duidelijke en scherpe waarneming van wat we in het heelal kunnen zien. Dat symboliseert de Teide bij nacht.

Denken we maar aan de observatie van sterrenstelsels, van planeten, asteroïden of planetoïden. Met de recente doortocht van een meteorenstorm, de passage van de Perseïden, de Lyriden en de Orioniden, is dit de beste plaats voor observatie … juist, de Teide is de beste plaats voor een nachtelijke romance.

Kijken en genieten

Je hoeft geen astronoom of astro-fotograaf te zijn om te genieten van iets waarbij de Teide in het niets verdwijnt. Naar omhoog kijken wordt vaak in verband gebracht met iets romantisch. Voor de romanticus is een ster niet meer dan een ster, maar voor mensen die verder gaan, schuilt achter iedere ster een heel verhaal. Geen wonder dat een sterrenhemel een onwezenlijke aantrekkingskracht uitoefent op de mens.

En je hebt er niet veel voor nodig; geen peperdure apparaten om al dat moois te aanschouwen, enkel je ogen én de uitdrukking ‘goed uit je doppen kijken’. Het dagelijkse, magische afscheid van de zon kun je ook beleven. Daar zie je wolkenzeeën, zustereilanden en een landschap die er door de ondergaande zon nog meer apocalyptisch gaan uitzien.

Alles daarboven is puur

Als de zon dan helemaal achter de einder is verdwenen en de oranje schemering langzaam overgaat naar donkerblauw en kort daarna naar zwart, is het volledig donker. De dag op hoogte duurt net iets langer dan op zeeniveau. Voeg je daarbij alle kleurschakeringen van een ondergaande zon en een pure omgeving waar je zuivere lucht inademt, dan bekom je een cocktail waarvan je de smaak nooit meer vergeet.
Dit magische afscheid kun je ook meemaken door deel te nemen aan een georganiseerde nachtexcursie.

Wil je naar de hemel turen? Dan moet je naar boven om getuige te zijn van het optreden van een grandioos zonnespektakel. Met eigen voertuig naar boven rijden is perfect te doen, maar hou er rekening mee dat het terugkeren in een gitzwarte nacht geen pretjes is en ook niet vrij is van enig gevaar. De Teide bij nacht is een aanbevelingswaardige opsteker.
Een ander optie ie een bezoek aan het Observatorium in Izaña.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

GELUK OP EEN EILAND

EINDE SEIZOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img