vrijdag, oktober 30, 2020
Home Blog TAPAS DE GESCHIEDENIS

TAPAS DE GESCHIEDENIS

Tapas is de verwoording van een aperitiefhapje in het Spaans. Traditioneel is een tapas een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse bars bij een biertje, een wijntje of een sherry wordt genuttigd. In sommige bars worden deze gratis aangeboden en op de toog gezet bij de bestelde dranken.

Tapas vormen een belangrijk onderdeel van de Spaanse gastronomische cultuur. Ze zijn eenvoudig, snel klaar te maken en dienen als de beste begeleider bij een goede wijn. 

Maar wat is het verhaal? Wat zit daarachter?

Er is mogelijks een geschiedkundige achtergrond waarin Koning Alonso X van Spanje de hoofdrol vertolkt. Hij stelde dat er geen wijn kon gedronken worden zonder daarbij ‘iets’ te eten, omdat de wijn anders te snel naar het hoofd stijgt. Daarom legde men op de karaf of het glas een schoteltje gevuld met kaas, ham, chorizo, worst of een combinatie ervan. 

Een andere mogelijkheid waarom tapas gegeten worden is de anekdote waarbij Koning Alonso XIII bij een bezoek aan Cádiz in een bar een glas sherry aangeboden kreeg met een sneetje hesp boven op het glas.  Hij vroeg de herbergier waarom hij dat deed en kreeg als antwoord; “om het stof en het zand uit uw glas te houden, Sire”. De koning en zijn entourage vonden dit prachtig, namen het idee over en verspreidden het bij de bevolking.

Een derde mogelijke reden was dat de klanten, bij cafébezoek, steeds last hadden van vliegen die aangetrokken werden door de aroma’s van wijn en sherry. Daarom legde men een schoteltje op het glas. Omdat het bordje naakt was en er niet uitzag, legde men een kleinigheid in het ‘dekseltje’, zoals een olijf, een stukje chorizo of een brokje kaas. Het oogde mooier, de klant had een extraatje en de waard verdiende dank.

In deze drie mogelijke situaties valt op dat er telkenmale van een ‘afdekking op het drankrecipiënt’ sprake is. Afdekken wordt in het Spaans vertaald als tapar en vandaar komt het populaire una tapa wat ‘een deksel’ betekent. Deze naam varieert ook per streek: in Aragón en Navarra heet het alifara, in Baskenland wordt het poteo genoemd. De Real Academia Española definieert tapa als ‘enige variatie van vast voedsel dat bij een drankje kan worden gegeten’.

Vandaag de dag kun je tapas eten als éénhapsgerechtjes. Als je er een paar bij elkaar scharrelt dan krijg je een volwaardige maaltijd. En daarbij past steeds een lokaal wijntje!

Ongeacht de oorsprong van dit gebruik is dit een typisch voorbeeld van couleur locale die wereldwijd is gekend en waardering geniet bij veel mensen.






Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!


close






Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!

Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Actief binnen een redactioneel en journalistiek netwerk heb ik Tenerife kunnen binden in mijn geschrijf. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het bindmiddel is. Wat daar uit vloeit wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

POPULAIR

CORONAVIRUS OP TENERIFE

☞ HET VERVOLG OP DIT ARTIKEL STAAT HIER ...! De reden daarvoor is dat de pagina te lang wordt en door de server niet meer...

CORONACIJFERS OP TENERIFE – DAG 207

CORONACIJFERS van 6 oktober 2020 die werden gepubliceerd door Cartográfica de Canarias – Grafcan en door S.A. Estudio COSMO-Spain.Op 2 oktober 2020...

CORONACIJFERS OP TENERIFE

☞ Lees elke dag de update van de COVID-19-cijfers op de Canarische Eilanden en op Tenerife in het bijzonder. Dit artikel informeert de leden van...

CORONACIJFERS OP TENERIFE – DAG 206

CORONACIJFERS van 5 oktober 2020 die werden gepubliceerd door Cartográfica de Canarias – Grafcan en door S.A. Estudio COSMO-Spain.Op 2 oktober 2020...
- Reclame -

COLUMN GUY

EINDE SEIZOEN

Dit artikel beschrijft een normale situatie, en dat kunnen we niet zeggen met een verdomde calima-aanval en een vliegende stormwind die nog vers in het  geheugen...

WONDERE WANDELINGEN

Stappen is gezond en goedkoop, daarenboven verplaats je jezelf op locaties waar geen ander verkeer mogelijk of toegelaten is en daarom is de ademlucht...

ZWEMBADGENOEGENS

Het is goed dat ik deze column begin met een zinsnede uit het boek 'Het zwembad' dat is geschreven door Spy. Velen zullen zich...

COLUMN KIM

AAN MIJN LIJF GEEN POLONAISE

Hoe groot is jouw persoonlijke ruimte? Iedereen heeft rondom zich een persoonlijke ruimte waarin vreemden niet toegestaan zijn. Deze ruimte is flexibel en wordt normaal...

WAT DE BOER NIET KENT …

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Vreemd en onbekend voedsel eten is niet voor iedereen weggelegd maar het is wel een spannend...

WIE ZIJN EIGEN TUINTJE WIEDT

Wie zijn eigen tuintje wiedt, ziet het onkruid van een ander niet. Zelfreflectie is een moeilijke zaak. Wie zich met zijn eigen zaken bezighoudt, stoort zich...
- Reclame -

WEETJES

MINDER BELASTINGEN

Uit politieke hoek komt de onverwachte vraag om de belastingdruk op de Canarische Eilanden te verminderen. Met een verlaging van 7 naar 5% op...

GRATIS NAAR TENERIFE

Een perfecte slogan op een schitterende actie plakken om het toerisme en de aantrekkingskracht van de eilanden een boost te geven. De campagne Ven gratis y...

Toch even stilstaan bij een uitvaartverzekering

Toch even stilstaan bij een uitvaartverzekering            Niemand denkt graag aan verzekeringen maar het kan van levensbelang zijn om de juiste verzekeringen te hebben. Natuurlijk hopen...