vrijdag, mei 17, 2024
HomeBlogWeetjesTAJINASTES
spot_img

TAJINASTES

Na de bloei van de amandelbloesem eerder in het jaar staat de Tenerfiaanse hoogvlakte opnieuw in bloei. Wondermooie, gigantische piramidale bloemen met een even mooie naam Tajinaste. Een naam die niet door iedereen even vlot wordt uitgesproken, vandaar mijn verwijzing naar de fonetische uitspraak Tachinástee, met de nadruk of het accent op de ‘a’.

Tajinaste is een woord dat opduikt bij de oerbewoners van het eiland. De Guanchen hadden het reeds over tainast wat niet alleen verwijst naar zenegroen, maar ook naar ajugo, een ranke trompetvis die veel voorkomt in Canarische wateren.
Staan er veel dergelijke bloemen dicht bij elkaar, dan krijg je een tajinastal te zien.

Wij zien op de Canarische Eilanden een aantal soorten bloeien maar op Tenerife groeit enkel de rode tajinaste of de Echium wildpretii. Dit is een van de tientallen leden van de ruwbladigenfamilie Boraginaceae waarvan wij in de Lage Landen ook wat soorten kennen. De Arrebol tajinaste is een flink uit de kluiten gewassen exemplaar die tot 3 meter groot kan worden, vandaar de verwijzing naar arrebol of árbol (boom).

Herman Wildpret

Echium wildpretii is een tweejarige plant die enkel voorkomt op Tenerife en op La Palma. Over de herkomst van de botanische naam Echium is er twijfel maar over de soortaanduiding wildpretii is er duidelijkheid. De Zwitserse botanicus Hermann Wildpret (1834-1908) die in de negentiende eeuw verantwoordelijk was voor de Jardín de Aclimatación de La Orotava was de naamgever.

Door het subtropische klimaat, met lange warme zomers en gematigd warme winters gedijen de Tajinastes goed op het eiland. Ook genieten deze ruwbladige bloemen van de vochtige momenten die zij op hoger gelegen delen meermaals over zich heen krijgen. Vooral in de lente kan het daarboven wel eens regenen wat resulteert is een schitterende dieprode kleur. In deze periode van het jaar verandert het Parque Natural del Teide in een fantastisch kleurig landschap. Een schoonheid die explosief tevoorschijn komt en fascinerend werkt voor iedere bewonderaar.
De speervormige bloem zonder takken groeit zonder dralen de hoogte in en verandert niet alleen het natuurpark, maar ook de gebieden La Fortaleza en de Barranco de Ucanca in een diepe roodpaarse kleur. Een decorum dat in schril contrast staat met de donkere lavatinten waaruit het grootste deel van het eiland bestaat.

Daar waar de honingbijen gedijen is daar waar stuifmeel en nectar wordt verzameld om honing te maken met een aroma dat aan de Tajinaste doet denken. De zoete fruitige honing is geel maar straalt naar oranje; tinten die verwijzen naar de Echium wildpretii.
Wil je ze echt zien dan moet je naar de miradores van Tabonal Negro, van Los Azulejos of van Llano de Ucanca. Of misschien kun je de route volgen van Las Siete Cañadas.

Verboden te plukken

Het eerste jaar ontwikkelt de plant een dicht bladrozet van behaarde, ovale bloemen. In het tweede jaar ontstaan de 1 tot 3 meter lange kegelvormige bloemtrossen met honderden buisvormige, roze tot koraalrode bloempjes. De plant bloeit in de late lente en sterft jammer genoeg na de bloei in de vroege zomer, nadat zij haar zaad overvloedig heeft verspreid. Een natuurlijke ontwikkeling die moet zorgen voor de verderzetting van het geslacht.

Deze bloemen laat je best in de wijde natuur staan. Ze plukken om daarna neer te poten in eigen tuin staat gelijk aan natuurvandalisme. Het is bovendien zinloos want de bloemen sterven onmiddellijk bij de verwijdering uit hun biotoop. Het negeren van de regelgeving met betrekking tot natuurbehoud wordt door de overheid streng beboet.
Beter is genieten … kijken mag, aankomen niet!

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img