zondag, november 27, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesTAJINASTES

TAJINASTES

Na de bloei van de amandelbloesem eerder in het jaar staat de Tenerfiaanse hoogvlakte opnieuw in bloei. Wondermooie, gigantische piramidale bloemen met een even mooie naam Tajinaste. Een naam die niet door iedereen even vlot wordt uitgesproken, vandaar mijn verwijzing naar de fonetische uitspraak Tachinástee, met de nadruk of het accent op de ‘a’.

Tajinaste is een woord dat opduikt bij de oerbewoners van het eiland. De Guanchen hadden het reeds over tainast wat niet alleen verwijst naar zenegroen, maar ook naar ajugo, een ranke trompetvis die veel voorkomt in Canarische wateren.
Staan er veel dergelijke bloemen dicht bij elkaar, dan krijg je een tajinastal te zien.

Wij zien op de Canarische Eilanden een aantal soorten bloeien maar op Tenerife groeit enkel de rode tajinaste of de Echium wildpretii. Dit is een van de tientallen leden van de ruwbladigenfamilie Boraginaceae waarvan wij in de Lage Landen ook wat soorten kennen. De Arrebol tajinaste is een flink uit de kluiten gewassen exemplaar die tot 3 meter groot kan worden, vandaar de verwijzing naar arrebol of árbol (boom).

Herman Wildpret

Echium wildpretii is een tweejarige plant die enkel voorkomt op Tenerife en op La Palma. Over de herkomst van de botanische naam Echium is er twijfel maar over de soortaanduiding wildpretii is er duidelijkheid. De Zwitserse botanicus Hermann Wildpret (1834-1908) die in de negentiende eeuw verantwoordelijk was voor de Jardín de Aclimatación de La Orotava was de naamgever.

Door het subtropische klimaat, met lange warme zomers en gematigd warme winters gedijen de Tajinastes goed op het eiland. Ook genieten deze ruwbladige bloemen van de vochtige momenten die zij op hoger gelegen delen meermaals over zich heen krijgen. Vooral in de lente kan het daarboven wel eens regenen wat resulteert is een schitterende dieprode kleur. In deze periode van het jaar verandert het Parque Natural del Teide in een fantastisch kleurig landschap. Een schoonheid die explosief tevoorschijn komt en fascinerend werkt voor iedere bewonderaar.
De speervormige bloem zonder takken groeit zonder dralen de hoogte in en verandert niet alleen het natuurpark, maar ook de gebieden La Fortaleza en de Barranco de Ucanca in een diepe roodpaarse kleur. Een decorum dat in schril contrast staat met de donkere lavatinten waaruit het grootste deel van het eiland bestaat.

Daar waar de honingbijen gedijen is daar waar stuifmeel en nectar wordt verzameld om honing te maken met een aroma dat aan de Tajinaste doet denken. De zoete fruitige honing is geel maar straalt naar oranje; tinten die verwijzen naar de Echium wildpretii.
Wil je ze echt zien dan moet je naar de miradores van Tabonal Negro, van Los Azulejos of van Llano de Ucanca. Of misschien kun je de route volgen van Las Siete Cañadas.

Verboden te plukken

Het eerste jaar ontwikkelt de plant een dicht bladrozet van behaarde, ovale bloemen. In het tweede jaar ontstaan de 1 tot 3 meter lange kegelvormige bloemtrossen met honderden buisvormige, roze tot koraalrode bloempjes. De plant bloeit in de late lente en sterft jammer genoeg na de bloei in de vroege zomer, nadat zij haar zaad overvloedig heeft verspreid. Een natuurlijke ontwikkeling die moet zorgen voor de verderzetting van het geslacht.

Deze bloemen laat je best in de wijde natuur staan. Ze plukken om daarna neer te poten in eigen tuin staat gelijk aan natuurvandalisme. Het is bovendien zinloos want de bloemen sterven onmiddellijk bij de verwijdering uit hun biotoop. Het negeren van de regelgeving met betrekking tot natuurbehoud wordt door de overheid streng beboet.
Beter is genieten … kijken mag, aankomen niet!

Foto: Willy Van De Wiele

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VAN KUST TOT KUST

OUD EN VOL VERLANGEN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WIJ HELPEN SUKKELAARS

FEESTDAGEN 2019