donderdag, november 30, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesTABAK, DRANK EN DOUANE

TABAK, DRANK EN DOUANE

Na een zonnige vakantie keer je bruingebrand, stressvrij en uitgerust terug naar huis. Je hebt een heerlijke vakantie gehad en terwijl je rondslentert op de luchthaven bekijk je de mogelijkheid om nog wat rookgerei aan te schaffen aan een aantrekkelijke prijs. De prijzen zijn onnoemelijk laag als je deze vergelijkt met de tabaksprijzen in de Lage Landen. En toch schuilt er hier een addertje onder het gras.

Wat mij opvalt is dat de prijzen – iedereen spreekt over taksvrij – op de luchthavens in Tenerife dezelfde blijken te zijn als die van de rookwaren die verkocht worden in ieder modaal warenhuis of traditioneel rookwarenwinkeltje op Tenerife.

BTW bestaat niet

In feite is de uitleg eenvoudig; er bestaat geen taksvrij in Tenerife. De prijzen van tabakswaren zijn zodanig laag dat het lijkt alsof ze zonder taksen de markt worden opgegooid. Niettemin wordt er wel een significant takspercentage gehanteerd bij de verkoop van rookwaren. In ons artikel Geen BTW, wel IGIC  kun je lezen dat er 13,5% taks geheven wordt op luxesigaren, 20% op zware rol- of pijptabak en 35% op sigaretten. Dat is beduidend minder dan in de Nederlanden. De Canarische prijzen halen in alle criteria de bovenhand.

Maar daarover gaat het hier niet … wel over goederen zonder handelskarakter die deel uitmaken van uw persoonlijke bagage en die met vrijstelling toegelaten worden binnen bepaalde perken. De vrijstellingen worden verleend ongeacht of u de goederen in die landen aankocht onder de voorwaarden van de binnenlandse markt of met terugbetaling of vrijstelling van de belastingen wegens hun uitvoer (bv: aankopen in een taxfreeshop op een luchthaven).

Douanewetboek

In het Douanewetboek staat het volgende:
1. U voert volgende goederen in van buiten de Europese Unie of uit een gebied met een speciaal douanestatuut, dan bedraagt de hoeveelheid maximum 200 sigaretten of 100 cigarillo’s of 50 sigaren of 250 gram rook- of waterpijptabak. Dranken: 4 liter niet-mousserende wijn of, 16 liter bier of, 1 liter sterke drank of, 2 liter tussenproducten (tot 22°) ofwel 2 liter mousserende wijn
2. U brengt goederen binnen vanuit een andere lidstaat van de Europese Unie. Dan mag de hoeveelheid maximum 800 sigaretten, of 400 cigarillo’s, of 200 sigaren, of 1 kilogram rook- of waterpijptabak. Dranken beperken zich tot 110 liter bier, of 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn), of 20 liter aperitiefdrank, of 10 liter sterke drank bedragen.
En dan hoef je niets aan te geven bij de aankomst op de luchthaven van je thuisland. Tenminste als je het privégebruik van de producten kan verrechtvaardigen.

Maar als je terugkeert van de Canarische Eilanden dan gelden er andere spelregels.

De Canarische Eilanden (2 Spaanse provincies) zijn deel van een land (Spanje) dat lid is van de Europese Unie; je zou dus denken … dat grotere hoeveelheden mogen ingevoerd worden. Maar neen, dit is buiten de waard gerekend. De Canarische Eilanden vallen onder een afzonderlijk douanestatuut en daarom is dit voor de Canarische douanediensten geen Europese bestemming.

Twee douanecategorieën

Voor de douane zijn de lidstaten van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden.
De gebieden met een speciaal douanestatuut van de Europese Unie zijn onder meer de Canarische Eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro, La Gomera, La Palma en La Graciosa, de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey, Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion en de berg Athos in Griekenland. Dit zijn hoofdzakelijk overzeese gebieden van Europese lidstaten. (Zie tabel)

Invoerrechten

Voor alle duidelijkheid: vanaf de Canarische archipel mag je slechts 200 sigaretten, of 100 cigarillo’s, of 50 sigaren of 250 gram rooktabak meenemen. Voor de dranken is dit 4 liter niet-mousserende wijn of 16 liter bier of 1 liter sterke drank of 2 liter tussenproducten (tot 22°) ofwel 2 liter mousserende wijn per persoon. 

Daarenboven geldt dat andere artikelen per persoon de waarde van € 430 niet mogen overschrijden (deze vrijstelling is beperkt tot € 175 voor reizigers jonger dan 15). Reis je per privévliegtuig of -boot, dan wordt de waarde van deze artikelen beperkt tot € 300. Alles wat meer waarde heeft zal reden zijn tot het betalen van invoerrechten en van btw.

Inspecties

Tot voor kort had je in Brussel-Nationaal een gescheiden uitgang: EU en niet-EU, maar toen ik een paar weken geleden in Zaventem de uitgang naderde werden alle passagiers, ook deze van andere vluchten, door dezelfde uitgang geleid. Nu is er een rode uitgang en een groene uitgang. Als je zaken wil aangeven gebruik je de rode exit, zonder aangifte-intenties neem je de groene uitgang. En dan maar hopen dat de ambtenaren je niet uit de rij halen om even snel je bagage te inspecteren.

Wil je het allemaal nog eens nalezen, dan kan dat HIER voor de Belgen. Onze Nederlandse vrienden kunnen HIER terecht.
Door FOD (be) werd een mooie folder ‘Wijs op Reis’ gepubliceerd waarin duidelijk staat wat mag en vooral wat niet mag. Download de brochure HIER

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

WIJ BREKEN UIT

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

EL SALTO DEL PASTOR

VLAAMS BIER OP LA PALMA