vrijdag, maart 31, 2023
spot_img
HomeBlogSUPERCOMPUTER OP TENERIFE

SUPERCOMPUTER OP TENERIFE

Van alle computers ter wereld is dit de nummer 138. Dat wil zeggen dat er op andere plaatsen nog 137 computers staan die krachtiger zijn dan deze Teide-High Performance Computer, kortweg Teide-HPC genoemd. De op een na krachtigste computer van Spanje staat op Tenerife en biedt aan de bedrijven die binnen het Parque Tecnológico y Científico de Tenerife en aan de Universiteit van La Laguna werken een belangrijke IT-ondersteuning.

Deze computer en de infrastructuur waarin deze is ondergebracht zijn een fundamenteel onderdeel van het A-LIX-project dat voorziet in de uitvoering van de activiteiten die een ondersteunend netwerk rond de Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) in Tenerife creëren. Ook de datastromen die uit Europa en Amerika komen kunnen probleemloos naar Afrika doorgestuurd worden. A-LIX verbindt deze drie continenten naadloos door een supersnelle dataverbinding.
RedIRIS is het academisch netwerk van Spanje die door wetenschappers en universiteiten gebruikt wordt om informatie uit te wisselen. Dit netwerk is ook verbonden met de supercomputer op Tenerife.
Om maar te zeggen dat Tenerife geen onderontwikkeld eilandje is die ver van alles en iedereen is gelegen. Op vandaag is dit complete ICT-plaatje te vergelijken met imperiale vaarten uit de 16de eeuw waarbij Ferdinand Magellaan op Tenerife ooit een tussenstop inlaste vooraleer hij verder voer naar de nieuwe wereld.
Tenerife was toen ook de link. Vandaag zijn beide stromen helemaal niet meer met elkaar vergelijkbaar.

De supercomputer zorgt voor de verwerking van data. Zowel economische als wetenschappelijke gegevens worden in het IT-brein van dit reusachtig toestel verwerkt en dit sedert 2011. Nu hebben ze er ook een dokter ingestopt (!) en straks zal de arts uitleg geven over medische ontwikkelingen, genetische manipulaties en ziektebeelden die in de toekomst nog moeten ontstaan.
Technisch gezien is DNA-sequencing niet eenvoudig en hoewel de wetenschap zeer snel evolueert zijn we nog ver verwijderd van universele genetische analyses doordat de technische evolutie niet snel genoeg mee-evolueert.

Korte tijd geleden heeft het Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (ITER), waar de computer ook staat, melding gemaakt dat er een krachtige sequencer zal worden gebruikt waarmee het mogelijk wordt om er het DNA van iedere geregistreerde inwoner van de Canarische Archipel in op te slaan. Dit moet de sleutel worden naar het onderzoek van genetische ziektes en aandoeningen die in de toekomst kunnen ontstaan.

De supercomputer en bijhorende infrastructuur is eigendom van de eilandregering van Tenerife maar deelt dit spectrum met wetenschappers allerhande; meteorologen halen er hun weeranimaties en prognoses vandaan, academici wisselen er kostbare informatie mee uit, overheidsdiensten slaan er hun data op en straks zullen de burgers toegang krijgen om er hun genetisch paspoort af te lezen. Dit zegt onderzoeker Carlos Flores, die er meteen aan toevoegt dat iedereen op korte termijn de vruchten van de Supercomputer Teide-HPC zal moeten kunnen plukken.

Een onderzoeksteam van het Hospital Universitario Nuestra Señora de Candelaria doet reeds 16 jaar research naar genetische afwijkingen bij patiënten met ademhalingsaandoeningen. Drie jaar geleden ontstond het idee om daarrond software te ontwikkelen die de studie praktisch toegankelijk zou maken. En ja hoor, men kwam aan bij de supercomputer. Alhoewel het laboratorium nog in een testfase zit zijn er reeds een aantal geslaagde analyses omtrent genetische sequenties van individuen uitgevoerd. Dat voorspelt veel goeds voor de toekomst.

Zo zou het systeem iedere burger, elk gezondheidscentrum of elke medische instelling van haar onwetendheid moeten ontdoen en een oplossing bieden voor een probleem, nog voor het probleem zich heeft voorgedaan. Denk maar eens aan al de kwaadaardige en agressieve cellen die zich in ons lichaam kunnen ontwikkelen. De supercomputer, ‘met een dokter aan boord’, analyseert en diagnosticeert een aandoening reeds vooraleer ze er is. Boeiend …!

En in dit alles is supercomputing zo belangrijk. Snellere dataverwerking verkort genetische studies en het lost ook het probleem op van essentiële ruimte. De harde schijf loopt nooit vol en de snelheid neemt nooit af.
Dergelijke computer zoek ik ook om mijn redactionele bijdragen te kunnen blijven verwerken.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

1 REACTIE

  1. Mooi artikel Guy over de centrale computer van Tenerife nr 138 .
    Technologie , ongelooflijk hoe snel alles evolueerde . Het Is te hopen dat het ons niet voorbij loopt .Grtjes .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

ONBEWOOND EILAND

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

KADASTRALE GEGEVENS

BOUWPLANNEN