zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsSUPERCOMPUTER NÓG KRACHTIGER

SUPERCOMPUTER NÓG KRACHTIGER

Op Tenerife staat er een computer die tot de snelste ter wereld mag worden gerekend. De Teide High Performance Computer, kortweg Teide-HPC genoemd is de 138ste krachtigste computer op de wereld. Deze supergigant staat in het Instituto Technológico y de Energías Renovables (ITER) en wordt gebruikt door de overheid en door bollebozen van de Universiteit van La Laguna voor wetenschappelijk onderzoek. Dat kan gelezen worden in ons artikel SUPERCOMPUTER OP TENERIFE.

ITER breidt nu de capaciteit en de efficiëntie van deze supercomputer uit om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. Dankzij de grotere opslagcapaciteit kan ambitieuzer onderzoek worden gevoerd en kunnen complexere gegevens worden geanalyseerd op gebieden als genomica (de studie van genomen, waarbij een genoom een (sub)set van genen is van een cel of organisme), meteorologie en klimatologie, vulkanologie en kunstmatige intelligentie.

Onderzoek en analyses

De uitbreiding van het opslagsysteem en de verhoging van de geïnstalleerde capaciteit zullen een aanzienlijke impact hebben op het gebied van high performance computing. Dankzij de grotere opslagcapaciteit kunnen onderzoekers ambitieuzer onderzoek doen en complexere gegevens analyseren. Tegelijkertijd verbetert de vernieuwing van de apparatuur de efficiëntie en betrouwbaarheid van de opslag, waardoor de integriteit van de gegevens en de continue beschikbaarheid van het systeem worden gewaarborgd.

Meer voor minder

Het opslagsysteem van Teide-HPC als Anaga-GPU wordt verhoogd van 1,3 petaytes (PB) naar 2,4 PB, dit is het equivalent van ongeveer 24.000 4K-films. De upgrade en uitbreiding bestond uit het toevoegen van een nieuwe dubbele controller aan het opslagcluster en nieuwe schijven met een hoge capaciteit. Dit verving vier verouderde controllers en 500 terrabytes (TB) aan harde schijven die het einde van hun levensduur hadden bereikt. De nieuwe infrastructuur neemt minder fysieke ruimte in beslag en verbruikt minder stroom, waardoor de nieuwe configuratie energiezuiniger is.

Kunstmatige intelligentie

Bovendien is het opslagsysteem met de computerknooppunten verbonden via meerdere 100Gbps links met een totale bandbreedte van 800Gbps, ter vervanging van de 10Gbps links die een totale bandbreedte van 200Gbps hadden. Met andere woorden, de totale bandbreedte waarmee het opslagsysteem informatie ophaalt is verviervoudigd.

De uitbreiding van het opslagsysteem is een mijlpaal in de strategie van vernieuwing en uitbreiding van de capaciteit van de computerinfrastructuur die ITER aanbiedt via zijn supercomputerafdeling. Dit proces begon met de installatie van Anaga-GPU voor de diversificatie van computerdiensten dat wordt aangeboden en voor de bevordering van huidige technologieën zoals kunstmatige intelligentie. 
Er zijn ook plannen om de CPU-gebaseerde rekeninfrastructuur in de nabije toekomst te verbeteren.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES