donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsSUPERCOMPUTER MONITORT VULKAAN OP LA PALMA 
SEB LEESON LEGAL GROUP

SUPERCOMPUTER MONITORT VULKAAN OP LA PALMA 

De eilandregering (Cabildo de Tenerife) blijft, via het Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (ITER) en de Universiteit van La Laguna, de vulkanische activiteit en de seismische bewegingen op La Palma volgen. Deze gigantisch opdracht wordt verricht door de Teide HPC supercomputer en bestaat uit het toezicht houden op en het bewaken van vulkanische activiteit op het zustereiland La Palma. Er worden meteorologische simulaties en klimaatprojecties uitgevoerd in verschillende scenario’s van gasemissies. 

Voorafgaand op de uitbarsting van de Cumbre Vieja werd reeds nagegaan in hoeverre de uitstoot van gassen verantwoordelijk was voor een nakende vulkaaneruptie. De president van de eilandregering, Pedro Martín, benadrukt dat de overheid een nauwe en voortdurende samenwerking met La Palma heeft nagestreefd en dat er vooraf de uitbarsting, reeds een seismisch bewakingssysteem op het eiland aanwezig was. Aan de hand van deze metingen werden menselijke en materiële voorzieningen getroffen die doorslaggevend zijn geweest in de beveiliging van de inwoners in het getroffen gebied. 

Meteo en klimaat

De HPC-supercomputer Teide heeft gedurende de 85 dagen van de uitbarsting alle nodige klimatologische en meteorologische gegevens opgeslagen die nu worden gebruikt voor de simulaties. De groep rond de supercomputer heeft nu de projecten Planclimac en Grider – gewijd aan meteorologische en klimatologische simulaties en voorspellingen – ter beschikking gesteld van onderzoekers van zowel ITER als van het Instituto Volcanológico de Canarias (INVOLCAN). 

De ITER-groep die onderzoek verricht omtrent het milieu en het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden hebben deze apparaten gebruikt om gedetailleerde voorspellingen te doen van de windgegevens in het gebied van de uitbarsting. Deze gegevens waren van bijzonder belang, omdat zij de verplaatsing aangaven van de gassen die uit de vulkaanmond kwamen.

Bewaken en controleren

De windsimulatie was van essentieel belang om te kunnen beschikken over een meteorologische prognose die de uitvoering van efficiënte en veilige maatregelen mogelijk moest maken. Bovendien zijn er verschillende eruptieve uitbarstingen geweest, waardoor meerdere prognoses op verschillende ruimtelijke punten nodig waren.

De gebruikte technieken en de resultaten die bij de ontwikkeling werden verkregen, hebben het mogelijk gemaakt ze te gebruiken tijdens de vulkaanuitbarsting in El Paso, om het proces te volgen en te controleren. De destijds verrichte werkzaamheden staan nu ter beschikking van wetenschappers en professoren voor analyse, als aanvulling op de bewakings- en controleopdrachten. 

Meer info over de supercomputer staat HIER – Foto: website Teide HPC

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

KWALLEN AAN DE KUST

E-COMMERCE OP TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP