zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeetjesSTUWDAM EL RÍO TERUG IN GEBRUIK?
spot_img

STUWDAM EL RÍO TERUG IN GEBRUIK?

De stuwdam van El Río ligt in Arico’s deelgemeente met dezelfde naam en werd in de jaren zestig gebouwd door het Mando Económico de Canarias (MEC) – een instelling die in 1941 werd opgericht om het water dat door het ravijn stroomt, op de grens tussen Arico en Granadilla de Abona, en waarin nog elf andere bekkens uitmonden, op te vangen. De stuwdam ligt ongeveer 600 meter boven de zeespiegel en heeft de capaciteit om anderhalf miljoen kubieke meter water op te slaan.


Alhoewel de bouw van de dam nooit werd voltooid, konden boeren het afvloeiende water gebruiken door een geïnstalleerde noodpomp tot … de waterpomp enkele jaren geleden werd gestolen.

Ideale opslagplaats

Eén een keer is het reservoir overstroomd, zegt Manuel Marrero, voorzitter van de Bodega Comarcal Cumbres de Abona en een vooraanstaand figuur in de agrarische wereld. Het grootste werk aan de stuwdam is gedaan, enkel nog de dichtingswerken moeten uitgevoerd worden. En aangezien er een ontziltingsinstallatie wordt gebouwd in het naburige industriegebied van Granadilla, kan er verder gedacht worden aan de opslag, distributie en de verbinding tussen de twee locaties. Het hoogteverschil spreekt enkel in het voordeel en een tussenkanaal zou het transport kunnen vergemakkelijken.

Hydrologisch Plan

Al deze argumenten ondersteunen het voorstel om deze infrastructuur te herstellen en te voltooien. Het gemeentebestuur van Arico is reeds is begonnen met de redding van de presa die van essentieel belang is om de irrigatie in het zuiden van Tenerife te garanderen. Dat zou betekenen dat de historische rol die Arico en Fasnia als ‘bevloeiers’ vroeger was toebedeeld, wordt hersteld. Vooral omdat het zuidoosten van Tenerife ingetekend werd in het Hydrologisch Plan, als gebied met wateroverschot.

Stappenplan

Om de stuwdam functioneel te maken zal de eerste stap bestaan uit de oprichting van een rechtspersoon, zoals het systeem dat in de galerijen wordt gebruikt, waarin landbouwers, coöperaties en gemeenten (van Fasnia tot Arona) zowel de investeringen als het beheer en de voordelen ervan zullen worden verdeeld.
Hoe dan ook, de toekomst van deze constructie loopt via de Consejo Insular de Aguas de Tenerife (Ciatf), die terzake bevoegd is.

Een team van gespecialiseerde technici stelde vast dat het mogelijk is het project aan te pakken en dus werd het ter sprake gebracht bij de toenmalige voorzitter van de Cabildo, Ricardo Melchior. Maar daar stopte het. 

De ideale oplossing

De burgemeester van Arico heeft reeds opdracht gegeven tot het verzamelen van de documentatie die de haalbaarheid onderschrijft om het project van de stuwdam El Río te herstellen en gebruiksklaar te maken. Er kan niet worden toegestaan dat een infrastructuur als deze buiten gebruik blijft, terwijl daarmee een van de ernstigste problemen in de regio zou kunnen worden opgelost.

Het waterdicht maken van de dam lost het irrigatieprobleem helemaal op. De dam van El Río werd gebouwd in de gelijknamige barranco die erom bekend staat om de afvoer van grote regen- en sneeuwwaterhoeveelheden.

Bekende locatie voor wandelaars

‘Arico is de slagader van Tenerife’. Een slagzin waarmee burgemeester Sebastián Martín, de tweede grootste gemeente op Tenerife in waarde schat, door eraan te herinneren dat Arico het eiland schoon maakt. Hij zinspeelt daarmee op de aanwezigheid van de stortplaats, annex recycleringspark Complejo Ambiental in Tajao, op de groene energie, geleverd door de talrijke windmolenparken en fotovoltaïsche parken en op de waterreserves die de groei in het zuiden van Tenerife bevorderen.

De stuwdam van El Río is een bekende regio bij wandelaars en bergbeklimmers.

Video by Drone_Ando13

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img