Stranden ontzanden, of met andere woorden, zandstranden spoelen weg. Dit fenomeen krijg je vooral bij woelige kustwateren en bij mar de fondo, een winderig fenomeen dat golven op de oceaan opzweept en derhalve op het eiland laat aanspoelen. Daardoor verdwijnt er massaal veel zand in de oceaan. Dit is niet enkel een Tenerifiaans probleem, wereldwijd wordt er zand aangevoerd om zandstranden van de ondergang te redden, ook bij ons in de
We weten reeds langer dat het Dirección General de Costas verantwoordelijk is voor het onderhoud van al wat binnen de territoriale wateren en publieke domeinen ligt. De getijden, wind, golven, stormen en de zeespiegelstijging zorgen ervoor dat de kust erodeert. De stranden moeten daarom op regelmatige basis opnieuw gevoed worden en daarvoor is extra zand nodig.
Zandontginning
Import is duur maar wordt niet geheel uitgesloten. Beter zelf het zand ontginnen is het oordeel van de eilandregering en daarvoor moest op zoek worden gegaan naar gronden waar zand in overvloed aanwezig is.
Uit zeven locaties werden twee ontginningsgebieden geselecteerd; El Sauzal voor het donkere zand en Santiago del Teide voor het lichtkleurige zand. Voorafgaand aan de zandontginning werd er in 2017 een ecologische studie gemaakt.
Saharazand
Er werd alvast reeds een strand aangewezen dat dringend vers zand moest krijgen; playa San Marcos in Icod de los Vinos was bijna een strand zonder zand en moest daardoor dringend opgewaardeerd worden met vers zand. Ook het exotische zandstrand San Teresitas, die in 1970 werd aanelegd en voorzien werd met 150.000 m³ of 270.000 ton goudgeel Saharazand moet zo nu en dan worden aangevuld met goudgele zandkorrels.
Zandinjectie
Alhoewel de kostprijs gevoelig hoger ligt vragen sommige particuliere stranduitbaters, veelal hotels, uit Arona aan het Dirección General de Costas gevraagd om zand aan te voeren vanaf de Westelijke Sahara. Playa El Camisón is een probleemkind en hoeft nu en dan een zandinjectie van tienduizend kubieke meter fijn zand om terug zandstrandwaardig te zijn.
De overheid is zich er terdege van bewust dat de kustgebieden grote aantrekkingspolen zijn die de toeristische economie draaiende moet houden, daarom mogen deze locaties niet stiefmoederlijk behandeld worden.