Stranden ontzanden, of met andere woorden, stranden spoelen weg. Dit fenomeen krijg je vooral bij woelige kustwateren en bij mar de fondo, een winderig fenomeen dat golven op de oceaan opzweept en derhalve op het eiland laat aanspoelen. Daardoor verdwijnt er strandzand in zee.

We weten reeds langer dat het Dirección General de Costas verantwoordelijk is voor het onderhoud van al wat binnen de territoriale wateren en publieke domeinen ligt. De stranden moeten op regelmatige basis opnieuw gevoed worden en daarvoor is extra zand nodig.

Import is duur maar wordt niet geheel uitgesloten. Beter zelf het zand ontginnen is het oordeel van de eilandregering en daarvoor moest op zoek worden gegaan naar gronden waar zand in overvloed aanwezig is.

Uit zeven locaties werden twee ontginningsgebieden geselecteerd; El Sauzal voor het donkere zand en Santiago del Teide voor het lichtkleurige zand. Voorafgaand aan de zandontginning zal er een ecologische studie gemaakt worden die begroot wordt op € 50.000. Daarom kan de zandaanvoer ten vroegste gestart worden in 2017.

Er werd alvast reeds een strand aangewezen dat dringend vers zand moet krijgen; playa San Marcos in Icod de los Vinos is bijna een strand zonder zand en moet daardoor dringend opgewaardeerd worden met vers zand.

Alhoewel de kostprijs gevoelig hoger ligt hebben sommige particuliere stranduitbaters uit Arona aan het Dirección General de Costas gevraagd om zand aan te voeren vanaf de Westelijke Sahara. Playa El Camisón heeft dringend tienduizend kubieke meter fijn zand nodig om terug zandstrandwaardig te zijn.

Niet alleen de zandstranden moeten worden opgesmukt, ook de kuststrook op zich valt onder de verantwoordelijkheid van Costas. En daar kan iedere gemeente aankloppen om de renovatie van haar kustgebied te helpen bekostigen. Daarvoor werd reeds 1,7 miljoen euro begroot. Ruim 1,7 miljoen is reeds toegewezen voor kustrenovaties; Playa Martiánez in Puerto de la Cruz en de boulevard van San Blas in San Miguel de Abona kunnen elk reeds rekenen op een bijdrage van vijfhonderdduizend euro.

De overheid is zich er terdege van bewust dat de kustgebieden grote aantrekkingspolen zijn die de toeristische economie draaiende houden, deze locaties mogen zeker niet stiefmoederlijk behandeld worden, is het devies.