maandag, februari 6, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesSTRAND ZONDER ZAND

STRAND ZONDER ZAND

Stranden ontzanden, of met andere woorden, zandstranden spoelen weg. Dit fenomeen krijg je vooral bij woelige kustwateren en bij mar de fondo, een winderig fenomeen dat golven op de oceaan opzweept en derhalve op het eiland laat aanspoelen. Daardoor verdwijnt er massaal veel zand in de oceaan. Dit is niet enkel een Tenerifiaans probleem, wereldwijd wordt er zand aangevoerd om zandstranden van de ondergang te redden, ook bij ons in de  

We weten reeds langer dat het Dirección General de Costas verantwoordelijk is voor het onderhoud van al wat binnen de territoriale wateren en publieke domeinen ligt. De getijden, wind, golven, stormen en de zeespiegelstijging zorgen ervoor dat de kust erodeert. De stranden moeten daarom op regelmatige basis opnieuw gevoed worden en daarvoor is extra zand nodig.

Zandontginning

Import is duur maar wordt niet geheel uitgesloten. Beter zelf het zand ontginnen is het oordeel van de eilandregering en daarvoor moest op zoek worden gegaan naar gronden waar zand in overvloed aanwezig is.
Uit zeven locaties werden twee ontginningsgebieden geselecteerd; El Sauzal voor het donkere zand en Santiago del Teide voor het lichtkleurige zand. Voorafgaand aan de zandontginning werd er in 2017 een ecologische studie gemaakt.

Saharazand

Er werd alvast reeds een strand aangewezen dat dringend vers zand moest krijgen; playa San Marcos in Icod de los Vinos was bijna een strand zonder zand en moest daardoor dringend opgewaardeerd worden met vers zand. Ook het exotische zandstrand San Teresitas, die in 1970 werd aanelegd en voorzien werd met 150.000 m³ of 270.000 ton goudgeel Saharazand moet zo nu en dan worden aangevuld met goudgele zandkorrels.

Zandinjectie

Alhoewel de kostprijs gevoelig hoger ligt vragen sommige particuliere stranduitbaters, veelal hotels, uit Arona aan het Dirección General de Costas gevraagd om zand aan te voeren vanaf de Westelijke Sahara. Playa El Camisón is een probleemkind en hoeft nu en dan een zandinjectie van tienduizend kubieke meter fijn zand om terug zandstrandwaardig te zijn.

De overheid is zich er terdege van bewust dat de kustgebieden grote aantrekkingspolen zijn die de toeristische economie draaiende moet houden, daarom mogen deze locaties niet stiefmoederlijk behandeld worden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

NEP OF NAMAAK

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES