zondag, maart 26, 2023
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatSTORMEN OP KOMST

STORMEN OP KOMST

De winter is in het land. De drie koningen gaan zich moeten vasthouden want ze zullen opgaan in een nevelig decor van nattigheid en vooral van harde wind. De oorzaak moeten we opnieuw zoeken bij de bron en die komt andermaal uit het noorden. Er wordt aan alle voorwaarden voldaan om de Canarische Eilanden onder te dompelen in onstabiele weersomstandigheden met neerslag en vooral met veel wind.

Er ontstaat ten noorden van de Britse eilanden, IJsland en Scandinavië een krachtige anticyclonale blokkade die zorgt dat de poolstroom naar het zuiden zakt. Deze verschuiving drukt stoorzenders naar het zuiden en die op hun beurt het slechte weer in de wijde omgeving van de Kreeftskeerkring nabij het Afrikaanse continent beïnvloeden.

Op de westelijke flank van het hogedrukgebied van de Azoren zal een reeks stormen losbarsten die de Canarische Eilanden vanuit een noordwestelijke hoek zullen bereiken.
Vandaag en morgen, zal er neerslag vallen op de westelijke eilanden, vooral op La Palma. Vanaf dat moment begint de zuidwestenwind aan te wakkeren. Lokaal is er stormachtige wind te verwachten, vooral over de westkust en op hoger gelegen delen.

Vanaf dinsdag zal de intensiteit toenemen. Dan valt er verspreid intense en aanhoudende regen in het zuiden en in het westen van de westelijke Canarische provincie.
Door de verplaatsing van het lagedrukgebied in de richting van de Golf van Cádiz, zal de wind krimpen naar het noordwesten. Door deze positieverandering zal het over de noordelijke hellingen van de eilanden, voornamelijk op Tenerife, flink gaan regenen.

Op het GFS-model kun je de isobaren zien, dit zijn lijnen die ontstaan door de punten van gelijke druk die met elkaar verbonden worden. Hoe dichter deze lijnen bij elkaar liggen, hoe groter het gradiënt en hoe harder het waait.
Bij het voorbijschuiven van de depressie naar het noordwesten hoe intensiever het weer wordt.
Donderdag nadert er een volgende stormdepressie die voor een gelijkaardig verloop zal zorgen, met meer neerslag en meer wind.
Door de stormachtige wind boven de Atlantische oceaan zwellen de golven aan en kunnen deze plaatselijk meer dan vijf meter hoog zijn.

GFS-model voor dinsdag 5 januari 2021


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

OSCILLEREND TOERISME

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES