zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsSTOF, WIND, GOLVEN EN HITTE
spot_img

STOF, WIND, GOLVEN EN HITTE

Aangename temperaturen, meer dan 300 dagen zon, aanvaardbare klimatologische omstandigheden en een gezonde omgeving zijn de ingrediënten die zorgen voor het unieke klimaat dat op Tenerife te beleven valt. Er heerst een vrij gelijkmatig klimaat dat in stand wordt gehouden door de omringende Atlantische oceaan en door de overheersende passaatwinden.

Deze beschrijving is even niet van toepassing omdat de meteorologische omstandigheden op een hoopje worden gegooid en het weer uit een andere hoek komt. Het is warmer dan normaal, de wind loeit hard en waardoor er een zware zeedeining ontstaan, terwijl een calima andermaal een vinger opsteekt. 

Vier op een rij

De temperaturen in deze eerste week van augustus stijgen tot 36 graden Celsius op Gran Canaria en tot 34 °C op Tenerife en Fuerteventura. De hitte gaat gepaard met een calima waardoor er stofdeeltjes over Tenerife neerdwarrelen en de ademhaling bemoeilijken. Daarenboven speelt de passaatwind een hoofdrol op de eilanden met het grootste reliëf. De wind kan een snelheid bereiken van 80 km/h op La Gomera.

Ondanks de hoge temperaturen zullen de lagergelegen gebieden van de meer bergachtige eilanden bewolking over zich krijgen. En of het nog niet genoeg is, spoelt er een mar de fondo over de noordelijke kustgebieden die een sterke deining en hoge golven aan land brengen.

Hoger warmer

De nabijheid van het Afrikaanse continent is een van de meest bepalende factoren voor dit weertype. Daarvan is een veelvuldig terugkerende calima het meest overtuigende bewijs. In normale omstandigheden zorgt het hogedrukgebied der Azoren voor de aanvoer van verfrissende lucht, tot deze plaatsmaakt voor een lagedrukgebied of depressie. Dan wordt het op de Canarische Eilanden, in de zomer veel warmer dan normaal en in de winter frisser.

Vooral de hoger gelegen gebieden in het hinterland en op eilanden met een groter reliëf krijgen te maken met hogere temperaturen dan in de kustgebieden. Deze gebieden genieten niet van de acclimatisatie die de oceaan biedt aan de kustgebieden en worden door de thermische straling van de zon extra opgewarmd.

Wolken over het zuiden

Bij warm weer wordt vochtige oceaanlucht aangezogen, lucht die boven het land wordt opgewarmd en daardoor gaat stijgen. Door de opwaartse beweging koelt de lucht af en ontstaan er wolken door de condensatie van het aanwezige vocht dat uit de oceaan komt. We moeten de oorzaak van wolkenvorming boven de zuidelijke gebieden van Tenerife gedurende de zomer zoeken in de meteorologische stroming, in de dagelijkse gang en vooral in het verschil van de wind per hoogte. 

Een zeebries ontstaat door de aspiraties van opgewarmde lucht boven land. Daardoor ontstaat er een circulatie waarbij er wolken worden gevormd door het contact van de warme opgestuwde lucht met koudere bovenlagen.

Een zeebries ontstaat door de aspiraties van opgewarmde lucht boven land. Daardoor ontstaat er een circulatie waarbij er wolken worden gevormd door het contact van de warme opgestuwde lucht met koudere bovenlagen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

KERST OP TENERIFE

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZOMERZONNEWENDE

NIEUWE KAART VOOR FIETSERS

DIVERSE WANDELINGEN

spot_img