vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesSTOF OVER TENERIFE
spot_img

STOF OVER TENERIFE

Stof over Tenerife wordt aangevoerd door de Calima. Dit is de naam die Spaanstaligen gebruiken om de gigantische Saharaanse stofwolk te beschrijven die stof en mineralen meevoert met een hoogtewind vanaf de Westelijke Sahara over de Canarische Eilanden. Dat stof komt niet alleen van de Sahara, maar van over de hele Noord-Afrikaanse (stof)gordel, tot wel uit Iran en Irak. Dit natuurverschijnsel is te vergelijken met een Sirocco, die stof over de Middellandse Zee brengt en uitdijt soms tot in de Lage Landen.

In de atmosferische wereld van winden en weersverschijnselen, neemt de Calima een bijzondere plaats in. Dit fascinerende natuurverschijnsel, gekenmerkt door een droge, warme wind, trekt over de Canarische Eilanden en brengt een sluier van stof mee vanuit de Westelijke Sahara. Maar wat is de Calima precies, en hoe beïnvloedt dit verschijnsel de omgeving en het leven op de eilanden?

Oorsprong van de Calima

De Calima is in wezen een gigantische stofwolk die vergelijkbaar is met de meer bekende Sirocco, die warme lucht en stof vanuit Noord-Afrika over de Middellandse Zee naar Zuid- en soms naar Midden-Europa transporteert.
De oorsprong van de Calima ligt in de uitgestrekte woestijnlandschappen van de Sahara, waar stofdeeltjes door harde winden, soms zandstormen, in de lucht worden gestuwd. Het stof wordt omhooggedreven door de thermische stromingen van een hete woestijn. Op grotere hoogte wordt het stof in westelijke richting gedreven, over de Canarische Eilanden en soms tot over het Caraïbisch gebied, en zelfs nog verder over Midden- en Zuid-Amerika.

Wetenschappelijke proces

Het proces begint met het omhoogtillen van het fijn stof dat in de woestijn aanwezig is. Door de thermische uitstraling van het hete woestijnzand stijgen stofdeeltjes en mineralen de hoogte in. Deze warme lucht stijgt op en neemt organische stofdeeltjes mee de atmosfeer in. Deze gortdroge luchtmassa kan wel drie kilometer dik zijn. Door de passaatwinden wordt de gigantische stofwolk naar het westen gedreven. Wanneer deze luchtstroom de Canarische Eilanden bereikt, brengt het een mist van saharastof met zich mee, die de hemel kan doen verkleuren en het zicht aanzienlijk kan verminderen.

Impact van de Calima

De impact van de Calima op de Canarische Eilanden en het stof over Tenerife is veelzijdig. Aan de ene kant bevat de lucht stofdeeltjes en micro-organismen die een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit en op de gezondheid van mensen met longziekten en met ademhalingsproblemen. Aan de andere kant speelt het stof een cruciale rol in de bemesting van de oceaan en het aanvullen van voedingsstoffen in de bodem van de eilanden, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van het gebied.

Wetenschappelijke onderzoek

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de intensiteit en frequentie van de Calima kunnen variëren door klimaatverandering en andere milieu-invloeden. Satellietbeelden en atmosferische analyses bieden inzicht in de patronen en de impact van dit fenomeen op het klimaat, de ecologie en het dagelijks leven in de getroffen regio’s.
Calima’s duren veelal niet langer dan een week en de hoeveelheid stof die wordt gemeten wordt uitgedrukt in microgram per kubieke meter (mg/m³).
De drempelwaarde voor de gezondheid bedraagt 160 mg/m³.

Belang van bewustwording

Voor de bewoners en toeristen is het stof op Tenerife en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden belangrijk om bewust te zijn van de Calima. Niet alleen de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn negatieve factoren, ook het milieu wordt erdoor beïnvloed. Onderzoek naar dit fenomeen is cruciaal voor het ontwikkelen van strategieën om de negatieve effecten te mitigeren en de positieve aspecten te benutten.

De Calima blijft dus een enerverend en ongezond voor Jan Modaal, maar vormt een boeiend onderwerp van studie binnen de meteorologie en milieuwetenschappen. Deze omstandigheden herinneren ons aan de complexe en dynamische interacties tussen onze planeet en haar atmosfeer.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HELDEN VAN EL SAUZAL

MEER DAN 26.000 LEDEN

TEIDE BIJ NACHT

spot_img